Kekik suyu yapımı için gereken malzemeler; 2 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuru kekiktir. İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine kekiği ekleyerek 15 dakika demlemeye bırakın. Ardından kekik suyunu süzün ve ılık bir şekilde için.
1 su bardağı su ile 4 çay kaşığı kekiğin 7-8 dakika kaynatılması ile elde edilen kekik suyunun sabahları gargara şeklinde kullanılmasını öneren Saraçoğlu bu kürün diş ve diş eti hastalıklarında mucizevi etkileri olduğunu söylemektedir.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlar için kullanılabilen kekik suyu mide yanması, ekşimesi ve bulantısına faydalıdır. Ayrıca kekik suyu düzenli olarak tüketildiğinde hazımsızlığı önler ve şişkinlik ile kabızlığı engeller. Antiseptik ve antioksidan özelliğe sahip olan kekik suyu sivilce tedavisini destekler.
Öncelikle iki su bardağı suyu kaynatın. Ardından içine iki tatlı kaşığı kuru kekiği ekleyin ve kekiğin sıcak suda demlenmesini bekleyin. Yaklaşın 10 dakikada demlenen kekik suyu süzerek tüketebilirsiniz. Bu şekilde taze olarak hazırlayarak günlük kekik suyu tüketiminizi karşılayabilirsiniz.
İlk olarak suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra ateşten alarak içine kekiği ekleyin. (kaynamadan önce eklerseniz acı bir tat alabilir ve faydalarını yitirir. 10-15 dakika çayın demlenmesini bekleyin, ardından süzgeçten geçirerek tüketin.
İlgili 29 soru bulundu
Bağışıklık sistemi düşük olanlar özellikle bebek, çocuk ve yaşlılar için Kekik suyunu ve çayı tavsiye edilmemektedir. Bu tip bitki çayları kullanılmadan önce hekim görüşü alınmalı ve gerekiyorsa testve tahlillerin yapılması uygun olacaktır.
İçeriğinde bulunan eterli uçucu yağlar nedeniyle akciğerleri temizleyen diğer besin ise kekiktir. Özellikle göğüs tıkanıklığına karşı oldukça etkili olan kekik, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı iltihap gidericidir.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Kekik Suyu Ne Zaman İçilmeli? Kekik suyunun zayıflatıcı etkilerinden faydalanmak için, aç karna tüketilmesi önerilir. Günün herhangi bir zaman diliminde içebilirsiniz. Özellikle yemeklerden önce içilmesi, metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.
sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.
Gece yatmadan önce bir bardak kekik suyu tüketmek gece uykuya rahat dalmayı sağlar. Kekik suyu hazımsızlığa karşı iyi gelir. Kabızlık, gaz, şişkinlik ve bağırsak kramplarını hafifletici etkisi bulunmaktadır.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Kekik suyu nasıl kullanılır? Çeyrek çay bardağı (3-4 yemek kaşığı) kadar kekik suyu, bir su bardağı su ile karıştırılarak içilebilir. Tadı bir hayli yoğun olduğundan, içimini kolaylaştırmak için meyve suyuna karıştırmayı deneyebilir ya da yarım su bardağı su ile karıştırılarak bir dikişte içebilirsiniz.
Boğaz ağrısına iyi gelir ve öksürüğü engeller. Vücutta bulunan bakterilerle savaşarak antibiyotik görevi görür. Gaz ve şişkinlik şikâyetlerini en aza indirir. A, C ve E vitamini taşıdığından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığın korunması noktasında önemli bir görev üstlenir.
KEKİK ÇAYININ FAYDALARI
Bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kronik astım hastalarının günde 2-3 fincan kekik çayı içmesi öneriliyor. Kış hastalıklarına özellikle boğaz ağrısı ve öksürüğe fayda sağlaması kekik çayının faydaları arasındadır.
-Kekik çayını içmek yerine gargara olarak kullanarak diş ve diş eti hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz. -Böbrek sağlığına olumlu etkileri varıdır. Kronik böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. -Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Gördüğün gibi kekik doğanın mucizevi bitkilerinden biri. Ancak herhangi kronik bir hastalığın varsa, ilaç kullanıyorsan kekik tüketimin için doktoruna mutlaka danışmalısın. Kekiğin kan sulandırıcı özelliği olduğunu da unutma.
İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler.
Doğal antibiyotik olan kekiğin suyu, yağı ve çayı da faydaları çoktur. İçerisinde doğal vitamin ve mineraller bulunur. Bir diğer adı yabani kekik olan dağ kekiği, gri yeşilimsi yapraklarıyla odunsu bir bitkidir.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Kekik çayını günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde içebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta içindeki etken madde olan eterli uçucu yağın kaybolmaması için bir daha yeniden kaynatılmaması...
Zencefil, akciğerlerden zararlı maddeleri atar
Akciğerlerin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden biri de zencefildir. Zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye yardımcıdır. Çay olarak demleme şeklinde tüketilebilir ya da su içinde bekletilerek tüketilebilir.
C vitamini almak, bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek, dinlenmek ve ıhlamur içmek de akciğer enfeksiyonuna iyi gelir. Eğer enfeksiyon ilerlemişse doktor kontrolü ve ilaçlı tedavi mecburidir. Bu durumda bir uzmana başvurmak gerekebilir.
Saraçoğlu, keçiboynuzu suyunun sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak tüketilmesini tavsiye ediyor. Keçiboynuzu kürü içerdiği etken maddeler sayesinde bronşları temizler. Nefes darlığı, öksürük ve balgam sorunları için adeta doğal bir reçetedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri