Gönül kelimesi, Türkçe kökenli olup, sözlükte “Kalpte olduğu kabul edilen sevgi, istek ve arzuların kaynağı” (Doğan 2009: 446), “İnsanın manevi varlığının ifadesi, inanç ve hislerimizin kaynağı, önüne geçilemeyen iç kuvveti; kalp, dil” (Doğan 2011: 619-620) olarak tanımlanır.
Gönül insanı, kalbî ve ruhî hayata programlı, maddî-mânevî bütün kirlerden uzak durmaya kararlı, cismânî ve bedenî isteklere karşı her zaman teyakkuzda; kin, nefret, hırs, haset, bencillik ve şehvet gibi hastalıklarla mücadele azmiyle gerilmiş tam bir tevazu ve mahviyet âbidesidir.
Gönül İnsanı Sevgi Abidesidir
Karakter davranışlardaki tutarlılığı ifade eder. Karakter insânî ilişkilerde, doğruluk, güven vefâ ve dürüstlüktür.
Gönül de yaygın olarak “rahmet ve yumuşaklık” anlamlarında kullanılır. Bu durum gönülde rahmân isminin tecellisi bulunduğunu gösterir. İmanın ve küfrün merkezi kalptir. Kalp iman nuru ile dolduğunda gönül, inkâra ve küfre yöneldiğinde ise nefistir.
Tasavvufa göre gönül Allah'ın tecelli ettiği yerdir ve yere göğe sığmayan Allah, gerçek âşığın gönlüne sığmıştır. Bundan dolayı gönül, aşk deryasına benzetilir. Gönül denize benzetildiğinde irfan ve deniz arasında da bir ilişki kurulur.
İlgili 17 soru bulundu
Eski Anadolu Türkçesi Döneminin sonlarında kullanımı yaygınlaşan kalp kelimesi hem gönül kelimesinin hem de yürek kelimesinin anlam alanlarına girerek kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Türkçede sıklıkla kullanılan bir deyim olan gönül bağı, duygusal ilişki aşk ve sevgi anlamında kullanılır. Gönül Bağı Ne Demek? Zaman zaman karşılaşılan, televizyon programlarında, sinema filmlerinde rast gelinen bir deyim olan gönül bağı deyimi başka alanlarda da görülmektedir.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Lütuf ve merhamet sahibi olan Hakk'ın kulları, işleri düzeltmekte (ve yoluna koymakta) O'nun huyuna sahiptirler. Onlar şiddet zamanı, sıkıntı vakti, mahlûkata acırlar; rüşvet almaksızın yardımda bulunurlar. Herkes, gönlünün aydınlığı ve cilâsı nispetinde gaybı idrâk eder.
Gönül, aşk, sevgi, özlem gibi duyguların kaynağıdır. Bu kelime eski metinlerde ''Köngül'' ve ''Könül'' şeklinde geçer. 12. yüzyıldan sonra Gönül şeklinde yazılıp telaffuz edilen bu sözcük, tasavvufta, Allah'ın insana iman ihsan ettiği maneviyat manasında kullanılır. Gönül ismi birçok deyimde de geçer.
Gönül erbabı olanlar, Allah'ı yakinen tanıdıkları için, O'na kalben dost olabilenlerdir. Günümüzde sayıları oldukça azalan gönül erbapları, geçici bir âlem olan dünyayı tanıdıkları için dünyadan vazgeçip Allah'ın rızasını kazanacak işlere soyunanlardır.
Hatır gönül bilmek (veya saymak veya tanımak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kişilere karşı gösterilmesi gereken saygı kurallarına uymak.
Gönül kelimesinin eş anlamlısı
Mecazi anlamı "istek, arzu" gerçek anlamı ise "yürekte olduğu var sayılan sevgi" olarak ifade edilir.
Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Yürek eş anlamlısı olarak kalp, cesaret ve gönül kelimeleri kullanılabilir.
Sual: Bazıları kalb ile yüreği aynı manada kullanıyorlar. Bunlar farklı değil mi? Kalb, göğsümüzün sol tarafındaki et parçası değildir. Buna, yürek denir.
Farsça 'dil', Arapça 'kalb' kelimeleri ile anlamdaş olan gönül kelimesi, Türkçede ve özellikle de şiir dilinde çok farklı anlamalara gelebilmektedir.
Gönül kelimesi, Türkçe kökenli olup, sözlükte “Kalpte olduğu kabul edilen sevgi, istek ve arzuların kaynağı” (Doğan 2009: 446), “İnsanın manevi varlığının ifadesi, inanç ve hislerimizin kaynağı, önüne geçilemeyen iç kuvveti; kalp, dil” (Doğan 2011: 619-620) olarak tanımlanır.
Anlam ilgisini göz önünde bulundurarak kelimenin aş- kökünden -ık isim yapma ekiyle aş-ık: aşıran, hareket ettiren) türetildiğini söylemek mümkündür.
kalp, yürek, sevgi gibi kavramları kapsayan bir kelime.
"Gönül eğlendirmek" ifadesi, zaman geçirmek için hoş ve keyif verici aktiviteler yapmak anlamına gelir.
Bu ifade genellikle, incinmiş, kırılmış veya üzülmüş birini mutlu etmek, onun affını kazanmak ve aradaki ilişkiyi onarmak için gösterilen samimi çabayı ifade etmek için kullanılır.
Ayrıca, aşk ile kalp ve damar sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Aşk, sevgi gibi güzel duygular, sadece beynimizin etki kapsamında değildir, kalp sağlığı üstünde de ciddi etkisi vardır.
Bunu dikkate almanın adına akleden kalb denilebilir. Yani, daima dikkat eden, tefekkür eden, tefekkür-ü enfuside bulunan kalb denilebilir diye anlıyorum. İnsana emanet edilen duyguları kullanarak, o duygular vasıtasıyla bize ulaşan mesaja daima dikkat etmek, onları değerlendirmek, enfüsileştirmek demektir.
Sevgi yoksa insan insana içtenlikle yakın olamaz; ihtiyaçlarını anlayamaz, acılarını duyamaz, neşesini paylaşamaz. Sevgi, genelde “Yaşama kalp gözüyle bakmak” diye ifade edilir. Yaşama kalp gözüyle bakmakla dünya gözüyle bakmak insanları çok farklı yerlere götürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri