Muhabbet kuşları doğal yaşamda çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulanan bazı böcekleri yerler. Evcil kuşlar için de yine aynı şekilde tohumlar, sebzeler ve bazı meyvelerden oluşan bir beslenme listesi oluşturulmalıdır.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
Ayrıca evinizde bulunan birçok besin ile de beslenebilen muhabbet kuşları beslenme konusunda zorluk çıkarmayan hayvanlardır. Ekmek parçaları, pirinç, buğday, yulaf, keten, kuskus ve arpa temel besinleri arasında sayılabilirken birçok sebze, meyve, bitki ve ot da tüketebilmektedir.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Bunlara ilave olarak elma, muz, kivi, mango, kavun, çilek, bezelye, ıspanak, haşlanmış patates, salatalık ve marul tarım ilaçlarından arındırmak amaçlı iyice yıkanıp kurutulduktan sonra verilebilir.Ekmek, yağlı ve tatlı gıdalar verilmemelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Muhabbet kuşu meyve ne yer sorusuna cevaben; Muhabbet kuşlarının armut ve havuç başta olmak üzere elma, muz, kavun ve karpuz gibi çeşitli meyvelere karşı bir sempatileri bulunur. Özellikle havuç yemekten oldukça hoşlanırlar.
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Muhabbet kuşları meyveleri de sever. Örneğin, çekirdeğini çıkardığınız sürece kuşunuza elma sunabilirsiniz. Muhabbet kuşları için uygun olan meyveler arasında armut, erik, şeftali, papaya, kivi, üzüm, kavun, mango, çilek ve narenciye sayılabilir.
Uzun Süreli Stresin Kuşlara Olan Etkisi
Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar.
Yanında bir şeyler yediğinizde takdirde ileri geri hareketler yaparak, yediğiniz şeylerden onlara da vermenizi isteyebilirler. Özellikle gördükleri farklı yiyeceklerin tatlarına kesinlikle bakmak isterler. Sahipleri tarafından istedikleri yiyecekleri yiyemeyen muhabbet kuşları sinirlenir ve küser.
Uzman veterinerlerin görüşüne göre muhabbet kuşlarının en fazla 1-2 gün kadar evde yalnız kalmaları gerekiyor, bu süreyi aşan bir yolculuk veya evden ayrılma söz konusu ise kesinlikle kalabalık bir ortama bırakılmaları gerekmektedir.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Kuşa haftada 1 - 2 kez verilecekler: Koçanlı taze mısır : 1/8 mısır parçası. Kuşa ara sıra verilecekler: Yoğurt :1-2 damla. Kuşa daima verilecekler: Mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu, kum.
Arkadaşlar o kadar abartmaya gerek yok.. Kuşlar doğada hazır sumu içiyor.. Çamurlu pis tozluda olsa içiyorlarsonuçta..Oyüzden çesme suyunun hiçbirzararı olmaz gönül rahatlığıyla verebilirsiniz..
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Muhabbet kuşlarının içme sularına vitamin koyabileceğiniz gibi doğal takviye olarak da birkaç damla limon damlatabilirsiniz. Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur.
MUHABBET KUŞU BULGUR YER Mİ? Muhabbet kuşu üreticileri ya da sahipleri muhabbet kuşlarının beslenmesine ek olarak ıslatılmış yumuşak tahılları dahil etmektedir. Örneğin, bulgur, çavdar, buğday, pirinç gibi besinler su ile hafifçe nemlendirilerek verilebilir.
Muhabbet kuşları ekmek yiyebilir ancak hazır olarak satılan ekmekler zararlı olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının yedikleri ekmeklerin tuzsuz olması gerekmektedir. Sürekli olarak ekmek vermek doğru değildir. Ancak arada sırada verilmesinde sakınca bulunmamaktadır.
Muhabbet kuşları havuç yiyebilir, havuç onlar için güvenli bir besindir. İnce bir dilim ya da rendelenmiş havuç kuşların severek tüketebileceği bir atıştırmalık olacaktır. Göz sağlığı ve kalsiyum eksikliği için iyi bir destek olan havuç, ufak miktarlarda muhabbet kuşlarına sunulabilir.
Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.
Muhabbet kuşları sosyal canlılardır ve çevrelerinde duydukları her ses, gözlemledikleri her hareket onların ilgisini çeker ve bu durumlara tepki verirler. Yani muhabbet kuşları ev içindeki her hareketliliği ve sesi fazlasıyla severler.
Muhabbet kuşlarının ömrü ortalama 8-10 sene arasındadır. Ancak bazı muhabbet kuşları 20 seneye kadar yaşayabilmektedir. Muhabbet kuşlarının ömrünü etkileyen pek çok faktör bulunur. Bu faktörler arasında muhabbet kuşunun beslenmesi, bakımı ve stres büyük bir önem arz eder.
Ödülü gören kuşlar heyecanlanarak sevinecektir. Bu yöntemi sürekli olarak tekrarlarsanız kuşunuzun istediğiniz gibi eğitilmesini sağlayabilirsiniz. Kuş eğitiminde ele ve omuza almak eğitici hareketlerden bazılarıdır. Ayrıca ödülü kol veya elinizin üzerine koyarak kuşları elinize ve omzunuza getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri