Domatesleri küp küp keserek buzlukta saklayabileceğimiz gibi rendeleyerek de dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün. Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Domatesleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Sap kısmındaki yeşil kısmı bıçak yardımıyla temizleyin. Daha sonra domatesleri tek seferde kullanacağınız porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetin havasını aldıktan sonra kilit kısmını kapatın ve üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırın.
Domatesleri blender yardımı ile püre haline getirin. Püre domatesi bir buzdolabı poşetinin içine döküp poşeti düzleştirerek buzluğa kaldırabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Domates buzdolabında nasıl saklanır? Olgunlaşmamış domatesler olgunlaşana kadar oda ısısında bekletilir. Olgunlaşan domatesler Koroplast Buzdolabı Poşetine konur. Ağzını kapamadan buzdolabına yerleştirin.
Temiz ve kuru cam kavanozlara domateslerimizi koyup sıcak kavanoz kapaklarımızı kurulayarak sıkıca kapatıyoruz ve kavanozları ters çevirerek koyuyoruz. Bu aşamaya dikkat edin sıkıca kapatmazsanız veya kapak yamuk çıkarsa sıcak domates eline boşalıp yakabilir. Aman dikkat!
Bir saatin sonunda domatesleri hala kaynamaktayken, kavanozları oldukça sıcak suda durulanır, cam kavanoz olduğu için sıcağa dayanıklı olması lazım. Ve kaynayan domatesleri sıcak sıcak kavanozları iki parmak eksik kalacak şekilde doldurulur. Ağzı iyice sıkıca kapatılır ve ters çevrilir.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Suda bekleyen domateslerin kabukları çok kolayca soyulacaktır. Rastgele dilimleyip tencereye alın kavurun, kıvam vermek için sıcak su ilave edin. Kaynayınca blender ile ezin isterseniz tel süzgeçten de geçirebilirsiniz. En son krema veya süt ilave edip kaşar rendesi veya kuru ekmekle servis edin.
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Sonuç olarak domatesleri buzdolabında saklamak kesinlikle onların daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır ancak bu şekilde onların lezzetini daha hızlı bir şekilde kaybetmesine de yol açacaktır. Belki de çözüm kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda almak ve onları oda sıcaklığında bekletip kullanmaktan geçiyordur.
Domates suyunu çekince kavurduğumuz biberleri ilave edip karıştırıyoruz 1 dakika kaynatıyoruz ve tencereyi soğumaya bırakıyoruz. Kilitli buzdolabı poşetine koyup kilitliyoruz. Düzgün bir şekilde derin dondurucuya kaldırıyoruz. Derin Dondurucu İçin Menemen hazır, afiyet olsun.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
Dilerseniz bu aşamada içerisine sarımsak, kekik gibi malzemeler ilave edebilirsiniz. Ayrıca lezzetlendirmek için az miktarda şeker ve sirke de ekleyebilirsiniz. 1 kilo domates için yarım çay kaşığı şeker ve sirke yeterli olacaktır. İyice yoğunlaşınca ocaktan alın. Dilerseniz blenderdan da geçirebilirsiniz.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Domates soslarımızı kaynar halde iken yarım parmak kadar boşluk kalacak şekilde kavanozlara dökerek kapağını sıkıca kapayın. Ters çevirerek mutfak tezgahında uygun bir yerde soğuyana kadar bir gece bekletin. Ertesi gün kapakları kontrol edilir kapaklar dışa şişkin değilse sosumuz kışa hazır demektir.
Domatesler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Ardından tuzunu ekleyin ve bir tahta kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 20 – 25 dakika kısık ateşte, domateslerin fazla suyu uçup, sos kıvamına gelene dek pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri