Yumurtanın sarısı hem renk hem de doku veriyor. Pastacı kreması, lemon curd (limon kreması), puding gibi daha yoğun kıvamlı ve dokulu sütlü tatlı ya da kremalarda sık sık kullanılıyor. Sütlü tatlıların içerisinde pişmemesi, tüm malzemelerle buluşup sadece doku ve renk vermesi amacıyla yumurta sarısı kullanılıyor.
Muhallebinin kıvamını güzelleştirmek için içerisine son aşamada tereyağı ilave edebilir, daha yoğun ve lezzetli bir kıvam için ise henüz ocağa almamışken ve tüm malzemeleri karıştırıyorken içerisine yumurta sarısı ekleyebilirsiniz.
4. Yumurta. Tüm malzemeler piştikten sonra ocaktan almaya yakın bir zamanda muhallebiye yumurta sarısı ekleyebilir, muhallebinin kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz.
Muhallebiniz kaynamaya başladıktan sonra kıvamı fazla sıvı olabilir. Bu sorunu çözmek için en yaygın yöntem bağlayıcı bir madde olan nişasta kullanmaktır. Öncelikle hemen kıvamının kötü olduğunu düşünmeyin, ocağın altını kapatıp biraz koyulaşmasını bekleyin.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
İlgili 26 soru bulundu
Nişastanın tamamen dibe çökmesini beklememizin sebebi sütün ya da suyun içerisine doğrudan ilave edildiğinde tortu olma riskinin önüne geçmek. Tortu olursa muhallebiniz pürüzsüz bir kıvamda olmayacaktır. Nişastalı karışımı hazırlarken ara ara muhallebinizi karıştırmayı ihmal etmeyin.
Muhallebi kıvam aldıktan sonra kaynarken üzerinde baloncuklar oluşmaya başlamışsa kaselere paylaştırmaya hazır demektir. Unutmayın çok kaynatırsanız soğudukça yoğunlaşacağı için fazla koyu bir kıvamı olur.
Süt ve şekeri küçük bir tencerede kaynatın. Nişastayı çok az su ile karıştırarak akıcı kıvama getirin. Daha sonra sütlü karışıma ilave ederek saat yönünde hızlıca karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı hafif soğuttuktan sonra içine yoğurt ilave edip karıştırın.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
B vitamini açısından zengin bir besin olan yumurta sarısının içeriğinde B vitamin grubu besini olan kolin bulunur. Sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olan kolin, hafıza ve kas kontrolü üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bunaklık ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı etkilidir.
Bir çay kaşığı karbonat ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kek ve hamurişi birçok tarifte bir yumurta yerine kullanabilirsiniz. Pek çok kişi hamurişlerinin daha iyi kabarması için soda kullanır.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın. Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın.
Yumurtanın sarısı hemen dağılıyorsa o yumurta bayattır. Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir.
4 bardak sütün içine yumurtayı, nişasta ve unu koyuyoruz. Ocakta kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Ocaktan alıp ılımaya bıraktıktan sonra içine balı ekleyip karıştırıyoruz. En son üzerine fındıkları ekleyip dolapta soğuttuktan sonra afiyetle yiyoruz.
Yağın üzerine 1 su bardağı un ekleyip, iyice karıştırın. Ardından orta kısık ateş üzerinde un hafifçe renk değiştirip, kokusu çıkana kadar sürekli karıştırarak, yakmadan kavurun. Eğer unu iyi kavuramazsanız yerken un tadı alırsınız.
NOT: Kadayıf ve muhallebiyi bir gece önceden hazırlayıp ertesi gün buluşturmak çok daha iyi bir sonuç verecektir. Bir gün önceden yapılan muhallebi üzerine streç örtülerek ertesi gün için buzdolabında saklanabilir. Böylece kadayıflar çıtır çıtırken muhallebi de tok dokusunu muhafaza edecektir.
Muhallebiyi hazırlamaya başlarken ilk adımınız, mutlaka başka bir kap içinde kullanacağınız nişastayı az miktarda süt ile çırparak açmak olmalıdır. Muhallebinizi pişirirken pürüzsüz olması için ocaktan alıncaya kadar sürekli karıştırmanız ve topakları ezmeniz gerekir.
İlk önce derin bir tencereye sütümüzü katıyoruz. Üzerine nişasta ve şekeri ekleyip çırpma teliyle güzelce çırpıp ocağa koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca şekerli vanilimizi ve tereyağımızı ekleyip bi 2- 3 dk daha kaynatıyoruz. Biraz sıvı oluşu sizi korkutmasın soğuyunca tam kıvamında oluyor.
osmanlı dönemindeki oğlancılar; cinsel ilişkiye girecekleri çocuklara 3 gün boyunca muhallebi yedirip, süt içirirlerdi. böylelikle çocukların anal yolları temizlenip ve yumuşardı. işte bu çocuklara muhallebi çocuğu deniliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri