Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Konya, Karaman, Kütahya, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzincan vb. bölgelerden gelip Muğla bölgesine yerleşen çok sayıda Türkmen/Yörük vardır.
Yörükler en kalabalık olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır. Özellikle Mersin, Antalya ve Adana'da göçebe halinde yaşayan Yörük aileleri yaşamaktadır. Ege Bölgesinin büyün illerinde yerel halkın çoğunluğu aslen Yörük olduğunu ifade eder.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Yörük: Yörümek fiilinden türemiĢ olup, Anadolu'ya gelip yurt tutan göçebe Oğuz Boylarını (Türkmenleri) Ġfade eden bir kelimedir (Eröz, 1991: 20).Faruk Sümer de “Yörük” kelimesini hemen aynı anlamda Göçebe Türkmenler olarak kullanmaktadır (Sümer, 1950: 518).
İlgili 43 soru bulundu
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
Batı ve Kuzeybatı Anadolu'da yaşayan göçebeliği asırlar önce bırakmış Hanefi Sünni yerleşik Türkmen grubudur.
Yörük kadını güçlü ve mücadeleci bir yapıda olmasına rağmen toplum içinde kocasını yüceltmektedir. Ayrıca aile arasında kocasının otoriteyi sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aile ataerkil görünse de Yörük kadınları erkek kadar inisiyatif ve söz sahibidir. Yörük erkekleri kadınlara danışıp onlardan fikri almaktadır.
Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar. Göktürk (Kutluk) hakimiyetine son vermesi üzerine Uygurlara tabi oldular.
Yörükler ” yürüyen Türk demektir. Bu da onların göçebe hayat yaşadıklarını gösterir.Yörüklerin yapısında demokrasi vardır. Aydınlardır ve ileri görüşlülerdir. Aydın ve demokrat olmalarının sebebi en çok göçebe hayat yaşadıkları için; gezip görüyorlar her yerin gelenek göreneklerini öğrenmelerinden kaynaklıdır.
Her bölgede farklı isimlerle adlandırılan yörükler, Mersin İli'nde Sarıkeçili aşireti olarak adlandırılmaktadırlar. Sarıkeçili aşiretinin incelenmesindeki en büyük sebep, göçebe hayatı yaşayan son yörüklerden olmalarıdır.
Antalya mutfağına Yörüklerin en önemli katkısı ise yoğurttur. Arap kültüründen de esinlenen Antalya, buradan gelen susam ve sarımsağı lezzetlerine katmıştır. Bir de Torosların kekiğini eklemek gerekli. Toroslarda yetişen Toros Kekiği hem çay olarak tüketilir hem de kekik suyu, anti kolesterol olarak kullanılır.
Antalya'da yörükler, kentlinin geçmiş ve kültürel açıdan temelini oluşturur. Antalyalı vatandaşların geneli eskiden yörük olup, merkeze göçmüş ve yörük kültüründen kopmuştur. Yörüklük bir çok zaman bir millet gibi algılanmıştır, ancak milletten öte kültürü yansıttığı belirtilmelidir.
Selçuklu döneminde Makedonya'ya gelen Oğuzlara, Makedonya'da yaşayan yerli halk tarafından Konya'dan geldikleri için “Konyar” adı verilmiştir. Otmanlı döneminde Makedonya'ya gelen Oğuzlara ise daha Anadolu'dayken, yerli halk tarafından “Yörük” denmiştir. Oğuzlar, Makedonya'ya “Yörük” adı ile gelmiştir.
Yörükleri sarışındır. Diğer Türk grupları ise kumraldır. (Kutluk) (552-630, 682-745) Uygur, Karahanlı, B.
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu, Atçekenler olarak obalara ayrılmışlardır. Antalya Sarıkeçili Yörüklerini en çok barındıran bölgedir. Sarıkeçili Yörükleri Horzum, Honamlı, Kula, Yeni Osmanlı, Melli, Kınık, Yazır gibi Yörük obaları ile evlilik bağı kurdukları için karışmışlardır.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Kazan Tatarları, Sarı Türkişler, Sarı Uygurlar, Kumanlar, Peçenekler, Çuvaşlar, Tuvalar, Hakaslar ve Sarı Keçili Yörükleri sarışındır.
Yörük, göçebe yaşam tarzını seçmiş Türk Halklarına denir. Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. Anadolu halkının çok önemli nüfus çoğunluğunu oluştururlar.
"Kezbence" olur adı. O oymağın bilge kişisi, akıl danışılanıdır artık. Bir de "mor cepken" vardır. Göçebe yörüklüğünün kadınlarına tanıdığı yüce bir haktır mor cepken.
Yörük kadını portresi tablosu ise Türk resminin öncü ismi Abidin Dino'ya aittir.
Bodrum Türkülerinin diğer bir özelliği de çıkışana konu olan olaylar ve kişiler itibari ile bazı türkülerin birbiriyle bağlantılı olmasıdır. Bu durum yörede “sacayağı” olarak kabul edilmektedir. “Yörük Kızı”, “Çökertme” ve “Satıoğlu” türküleri sacayağı olarak nitelendirilen türkülerdir.
Çukurova'da sayıları parmakla sayılacak kadar azalan göçebe Yörükler, kış aylarını Çukurova'nın meralarında, yaz aylarını ise Torosların uzantısı Aladağların yaylalarında konar-göçer kültürlerini devam ettiriyor.
YÖRÜK OCAĞI'nın Gönderisi. dine inanmakta idiler Daha sonra Konfuçyünizm, Taoizm ve Budizm inancını kabul ettiler. olarak kullandılar.
Açıklama: Mersin'de Türkiye'nin son konar - göçerleri, Sarıkeçililer yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri