Bu gereklilikleri karşılayan ve muhasebe üzerine eğitim alan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır. Ancak bazı durumlarda KPSS şartı olmadan da alım yapılmaktadır.
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun olan kişiler kamuda ve özel sektörde çalışma imkânına sahiptir. Muhasebe bölümü çalışma alanı oldukça geniş olan bir bölümdür. Hem kamuda hem özel sektörde çalışma imkanı bulunan muhasebe bölümü mezunları için kamuda çalışmanın şartı ise KPSS'ye girmektir.
Muhasebe uzmanı olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak zorunludur. Ardından muhasebe alanında bir süre çalışmak gerekir. Devlette çalışmak isteyen kişiler ise Muhasebe Uzmanlığı Sınavı'na girer.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans bölümünü ya da dört yıllık Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü'n tercih edebilirsiniz. Ticaret Meslek Lisesi mezunuysanız, zorunlu stajınızı tamamlayıp ön muhasebe sertifikası aldıktan sonra şirketlerde muhasebe elemanı olarak çalışabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Bir muhasebecinin maaşı, genellikle ortalama 15.000 TL ile 34.000 TL arasında değişebilir. Ancak, muhasebecilerin aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan muhasebeciler için bu rakamlar daha da artabilir.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
Muhasebe ve vergi uygulamaları 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır.
Devlette mali müşavir olmak için gereken koşullar şunlardır: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Maliye, Muhasebe, Hukuk, İşletme, İktisat, Bankacılık veya Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olmak. Mali Müşavir Staj Başlatma Sınavı'nı geçmek.
Finans yönetimi ve muhasebe konularında bilgi sahibi olan bu mezunlar, bankacılık, sigortacılık, yatırım, sermaye piyasaları, uluslararası finans kuruluşları, finansal danışmanlık, vergi danışmanlığı, muhasebe ve denetim firmaları gibi çeşitli sektörlerde iş bulabilirler.
Muhasebe Ağırlıklı Puan Türleri: P44 (% 60), P45 (% 50), P46 (% 40) kurum ilanlarında Muhasebe mezunlarından istenilebilecek muhtemel puan türleridir. Örneğin; 2022 yılı Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcısı alımı için Muhasebe mezunlarından istenen puan türü KPSS-P45,KPSS-P46'dır.
KPSS-A türü müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına girmek isteyen lisans mezunu adayların Cumartesi sabah oturumuna ek olarak yabancı dil ve pazar günü yapılacak Alan Bilgisi (Maliye, İktisat, Muhasebe, Hukuk vb.) oturumlarına da katılmaları gerekmektedir.
Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, siyasal bilimler, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık ve kamu yönetimi gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra da adayların üç sene staj eğitimi alması gerekir. Staj ve eğitim sürecinden sonra ise mesleğe girilebilir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde muhasebe elemanı olarak ...
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavına girebilmek için, aday meslek mensubunun stajı tamamlamış ve yanında veya denetim ve gözetiminde staj yaptığı meslek mensubundan staj değerlendirme notu olarak en az 100 üzerinden 60 almış olması gerekir.
Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yasal statüye kavuşmasıyla birlikte Lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunlarının meslek sahibi olmak için talep ettiği bir meslek haline gelmiştir.
Buna ek olarak mali müşavir olmak için yaş sınırı da bulunmuyor. Sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız yeterlidir. Staj başladıktan 2 yıl sonra SMMM yeterlilik sınavlarına girersiniz. Ticaret ya da Maliye Meslek Liselerinden mezun olunca başlanılan stajda girmeniz gereken ilk sınav SMMM'dir.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler.
Muhasebe, üniversitelerde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Muhasebe Müdürü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 37.900 TL civarındadır.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Muhasebe meslek mensupları, aynı zamanda, etik ve ge- lecekle bağlantılı bir meslek için üstlendikleri göreve dört elle sarılmalıdırlar. lerin artan beklentileriyle dolu zor bir meslektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri