Bu çalgılar çeşitli boylarda ve değişik adlarla bütün Türk dünyasında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aileye giren çalgılara ülkemizin çeşitli yörelerinde bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tambura, cura, onikitelli, çöğür, bozuk, ırızva, kopuz vb. adlar verilmektedir.
Bu tip çalgılara örnek olarak gitar, elektro gitar, bas gitar, bağlama, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir.
Altı telli müzik aleti dendiğinde akla gitar gelebilir. Telli çalgılar gitarın çeşitleri bulunur. 6 telli çalgılardan olan gitarın klasik, akustik, elektro ve bas gitar gibi modelleri bulunur.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb.
İlgili 39 soru bulundu
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Keman en iyi enstrümandır, çünkü başka hiç bir enstrümanda olmayan bir müziği ifade etme yoluna sahiptir.
"Şimdi hemen hemen 800 enstrüman var dağarcığımızda. Yaptığımız enstrümanlar Orta Asya'dan başlıyor Latin Amerika'ya kadar. Bütün ülkelerin enstrümanlarını yaptık. Natürel enstrümanlar bunlar.
Klasik müzik bestelerinde keman, viyola, çello, kontrbas, piyano, klavsen, obua, kormen, zil ve üçgen gibi enstrümanlar kullanılıyor. Klasik müzik besteleri, yalnızca enstrümantal konçerto ve senfonilerden oluşmuyor. Opera ve operetlerde söylenen aryalar da klasik müzik eseri olarak kabul ediliyor.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Gitarın küçüğü olarak da bilinen ukulele, son yıllarda oldukça dikkat çekici bir enstrüman hâline gelmiştir. Kendinize yeni bir müzik aleti almak istiyorsanız ve özellikle telli çalgılardan hoşlanıyorsanız ukulele, aradığınız enstrüman olabilir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
Kemençenin üç teli vardır. Türk halk çalgıları topluluklarında kemençe, genellikle tek çalgı olarak kullanılır. Kemençe, akort sesleri kemaneler ile birlikte uyumlu olarak paylaşabilir. Kemençe solo çalgısı olarak kullanıldığı gibi, eşlik çalgısı olarak da kullanılabilir.
Enstrüman ve çalgı adıyla da bilinen müzik aletleri kendi içerisinde beş gruba ayrılır. En bilinen yaylı çalgılar keman, kemençe ve çellodur. Zurna, kaval ve saksafon ise üflemeli çalgılar grubunda yer alır. Davul, bateri, darbuka ve tef vurmalı çalgılara örnek olarak gösterilir.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Dünyada ve özellikle Arjantinde kabul gören bisonorik sistemdir. Sağ elde tiz sesler ve sol elde de bas seslerin bulunduğu bandoneon, açarken ve kaparken aynı tuşlardan farklı sesler çıkardığı için aslen 4 farklı klavyeye sahiptir. Bu yüzden dünyanın en zor enstrumanları arasında gösterilmektedir.
Piyano ile Her Müzik Türüne Hakim Olacaksınız
Hemen hemen her parçada yer alan piyano ile oldukça geniş bir repertuar hazırlayabileceksiniz. Öğrenimi kemana nazaran daha kolay olan piyanoda da düzenli pratik oldukça önemli bir yere sahiptir.
bu iş, en rahat ve kolay piyano ile olur... diğer enstrümanları öğrenmeye başlama açısından, işe öncelikle piyano ile başlamak çok önemlidir... bu sebeple, konservatuvarlarda da temel enstrümandır... keman bölümünde öğrenim gören çocuk, piyano da çalıyordur...
Clavicembalo, Alm. Cembalo, İng. Harpsichord), piyanonun atası olan bir enstrüman olarak bilinmekle beraber; piyano ile tek benzer yanı, iki enstrümanın da klavyeli çalgılar olmasıdır.
Öncelikle, enstrüman öğrenmek emek ve sabır gerektiren, uzun fakat keyifli bir yolculuktur. Eğer eğitmenin sizin için belirlediği takvime uyar, enstrümanınızı yeteri kadar çalışabilirseniz 1-2 senelik sürecin sonunda amatör olarak enstrüman çalabilecek seviyeye ulaşabilirsiniz.
New York'daki Riverside Kilisesi'nde bulunan dünyanın en ağır carillon'u 91 ton ağırlığındadır. 120 çan ile dünyanın en büyük carillon'u, Portekiz'deki Mafra Sarayı'nda bulunur.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri