102 Bankalar Hesabı: Bu hesap, işletmelerin yurt içi ve yurt dışında banka ve benzeri finans kurumlarında açtırılan hesaplarına yatırılan ve hesaptan çekilen paraların izlendiği hesaptır.
102 bankalar hesabı, işletmenin bankaya yatırdığı paraların (mevduatın) izlenmesinde kullanılır. Bu hesabın bakiyesi (kalanı) işletmenin bankadaki ticari mevduatının genel durumunu gösterir. Değişik bankalarla olan mevduat ilişkileri ise yardımcı hesaplar aracılığıyla takip edilir.
102 Bankalar hesabı, her bir banka hesabının başlangıç bakiyesini, banka hareketlerini ve hesaplardaki güncel nakit miktarlarını kaydeder. Para girişleri (Satış tahsilatları, kredi kullanımları) ve para çıkışları (Tedarikçi ödemeleri, personel maaşları, çek ödemeleri, kredi kart ödemeleri) bu hesaba yansıtılır.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabı
Dönen Varlıklar Ana Hesap Grubunun (1) Hazır Değerler Grubunda (10) yer alan Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabı (103), İşletmelerin üçüncü kişilere bankalardan çek ile veya ödeme emri ile yapacağı ödemeleri izlediği pasif karakterli bir hesaptır.
İşletmelerin yurt içi ve yurt dışı bankalarda ya da finans kuruluşlarında açtırdıkları vadeli, vadesiz hesaplarına yatırılan, çekilen paraların izlendiği hesaptır. Aktif karakterli hesaplar arasında yer alır. Hesaba gelen borç çıkan ise alacak olarak işlenir.
İlgili 44 soru bulundu
102 Bankalar Hesabının İşleyişi: Bankalara para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç tarafına, bankadan çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri için ödenen tutarlar bankalar hesabının alacak tarafına kaydedilir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
108 Hesap Nedir? 108 Diğer Hazır Değerler Hesabı, nitelikleri itibarıyla hazır değer sayılan kredi kart çekimleri, pullar, vadesi gelmiş kuponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri gibi değerleri kapsar.
Aktifi düzenleyici bir hesaptır.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
Muhasebe Uygulama Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin. birinci fıkrasında yer alan “103 Verilen Çekler ve. Gönderme Emirleri Hesabı”ndan sonra gelmek üzere. “104 Proje Özel Hesabı” ibaresi eklenmiştir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
120 Alıcılar
Bu nedenle alıcılar hesabı, bilançonun aktifinde hem “Dönen Varlıklar” hem de “Duran Varlıklar” içerisinde yer alır. Alacak senetleri için de aynı durum geçerlidir (121 alacak senetleri, 221 alacak senetleri).
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
Aktifte yer alan bu kalemler, yani bankanın varlıkları içinde en yüksek tutara sahip olan kalemler ise Likit Aktifler ile Kredilerdir. Banka bilançolarının pasifinde yer alan yükümlülükler ise, Mevduat, Mevduat Dışı Kaynaklar ve Özkaynaklar şeklindedir.
Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır. Başka bir ifadeyle, yevmiyede sol tarafa kaydedilir.
220 Alıcılar
İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan bir yıldan uzun vadeli senetsiz alacaklarını ifade eder. Bu hesap, mal ve hizmet satışından veya finansal kiralamadan (leasing) kaynaklanan bir yıldan uzun vadeli senetsiz alacak ortaya çıktığında borçlandırılır.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı diğer hesap kalemlerinin hiçbirinin kapsamına alınmayan mali borçların takip edildiği hesaptır.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
740 hesap, aynı zamanda 740 hizmet üretim maliyeti hesabı olarak da bilinir. Hizmet sunan firmaların maliyet hesapları için 74 nolu hesap grubu içerisinde yer alan defteri kebir hesapları kullanılır.
700.
Genel Muhasebe ile maliyet muhasebesi arasında bağlantıyı sağlayan ve genel muhasebe tarafın dan tutulan hesaptır. Maliyet muhasebesinin genel muhasebeden ayrı izlendiği durumlarda maliyetlerle ilgili giderler genel muhasebe tarafından bu hesaba borç kaydedilir.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Page 3 3 Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri