İl idari alanında bulunan ilçelerin nüfus miktarı ve yoğunluğu da farklılıklar göstermektedir. Bu değerlendirmede de Kars merkez ilçesi geçmişten gelen stratejik, ekonomik ve idari merkez olmanın da avantajlarıyla 110.736 nüfusu ve km2'ye 61 nüfus yoğunluk değerleriyle ilk sırada bulunmaktadır.
2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Susuz ilçesidir.
Kars ilinin ilçeleri, Kars (il merkezi) Akyaka.
Kars 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 272.997. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Kars'ın nüfusu 2021 yılına göre 281.077'dir. Kars'ın trafik plaka numarası 36, alan kodu ise 0474'tür. Kars'ın 7 ilçesi vardır. Kars'ın ilçeleri: Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim, Susuz.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye' de bundan daha eski “Türkçe” isim taşıyan bir şehrimiz daha yoktur. Eski Türkçe'de “Karsak” karnının altı beyaz 75-80 cm. boyundaki çöl tilkisinin adıdır. Bu hayvanı totem edindiklerinden Kıpçaklar'ın “Karsak ” boyuna da bu ad verilmiştir.
Osmanlı Devleti dönemi
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin merkezi olan Kars'ı İngilizler ele geçirdi. Kars'ı daha sonra Ermeniler'e ve Gürcüler'e bırakan İngilizler buradan çekildi.
İlçe merkezinde Türkler çoğunlukta iken köylerde Kürt nüfusu çoğunluktadır. Kürtler diğer ilçelerde de nüfusa sahiptir ancak nüfusları az miktardadır. Yüzdelik olarak tam olarak bilinmese de en az %70 oranında Türk nüfusu vardır.
Doğum oranlarının halen yüksek olduğu Kars İli, doğal nüfus artışı oranının da yüksek olmasına rağmen, başta ekonomik sebeplere dayalı göçler nedeniyle nüfus kaybına uğramaktadır. İl sahip olduğu %0 -23.01 göç oranıyla Türkiye illeri giden göçler sıralamasında 3. durumda bulunmakta ve nüfus kaybetmeye devam etmektedir.
1877'de Kars'ı ele geçiren Ruslar 1878'de, Berlin Antlaşması'yla da bölgeyi sınırlarına katmıştır. 1878'de Kars merkezli Karskaya Oblast idari birimi kurulmuş; Oblast Kars, Ardahan, Oltu ve Kağızman olmak üzere 4 alt-bölgeye bölünmüştür.
Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur. İlçe merkezi yerlidir, fakat köylerin yarısı Kürt diğer yarısı Terekemedir.
İlimizin batısında yer alan Kaman'ın yüzölçümü 1.185 km. toplam nüfusu 44.801' dir.
44- Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Sinop, gibi illerde ise AVM bulunmuyor.
2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
Yüzde 50-55 civari Kürt, yüzde 30-35 civari Azeri/Terekeme nüfusu oldugu söylenebilir. Hatri sayilir Ermeni nüfusta vardir. Yanlış bir tesbit. 300.000 küsürlük Kars'ın büyük çoğunluğu Türk (Azeri/Terekeme/Türkmen vs.), biraz daha az bir nüfusu sonradan yerleşme Kürt ve çok küçük azınlıklar olarak Ermeni ve de Zaza'dır.
Din ve mezhep yapısı: Kars'ta yaşayan Müslümanların bir kısmı Şii ve bir kısmı Sünni'dir. Azerilerin büyük bir bölümü şehirde yaşayan Türkmenler'le birlikte kentin Şii (Caferi) nüfusunu oluşturmaktadır.
Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı konumundaki bu şehir, Kafkas Üniversitesinin açılmasıyla hızla gelişmeye başlamış ve zaman içinde bir öğrenci kenti durumuna gelmiştir.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
1) Yalova. İlin yüzölçümü 798 kilometrekaredir.
5000-4000 yıllarında Doğu Anadolu ve Azerbaycan'a yerleşen Huriler Kars'ın bilinen ilk sakinleridir. Daha sonra M.Ö. 9. Yüzyılda güneyden gelen Urartu'ların egemenliğine girmiştir. Urartular 2500 yıl küçük beylikler vasıtasıyla egemenliklerini sürdürmüşlerdir.
Kars Muharebesi, 30 Ekim 1920'de Ankara Hükûmeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan savaştır. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun Kars'ı geri almasıyla sonuçlanmıştır.
Kars bölgesinde yazlar ılık, kurak ve açık ve kışlar dondurucu, karlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde -15°C ila 26°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -22°C altında ve 30°C üzerinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri