2022 AĞUSTOS AYI İTİBARİYLE TAŞKÖPRÜ SARIMSAK FİYATLARI NELERDİR? Sarımsakların kurumasıyla birlikte ve kurulan sarımsak pazarlarındaki arz ve talebe göre sarımsak fiyatları netleşmeye başladı. Küçük boy Taşköprü Sarımsak Fiyatı: 20-30 TL aralığında satılmaya devam ediyor.
Dünyanın en kaliteli sarımsağı, Taşköprü Sarımsak
Türkiye'de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer “Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir.” Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş maalesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş. Başka bir yerde bizim toprağımızdaki verimi alması için mutlaka bir volkan patlaması lazım.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Kastamonu Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi.
Ancak yerli yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır.
Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü'de 2020 yılında 27 bin ton olarak gerçekleşen sarımsak rekoltesi, geçen yıl 35 bin tonu geçti. Geçen yıl kilogram fiyatı 15-30 lira arasında olan sarımsak, bu yıl kalite ve büyüklüğüne göre 2,5 lira ile 8 lira arasında alıcı buluyor.
Yağışlı bölgelerde ürünün ıslanması önlenmeli ve kapalı ortamlarda kurutulmalıdır. Çeşit, bölgesel koşullar, toprak yapısı ve bakım koşullarına göre sarımsak verimi oldukça değişmektedir. Birim alandan elde edilen ürün 700-1400 kg/da olabilmektedir.
Yumuşayarak mayhoş bir tat alan siyah sarımsak, firma tarafından Türkiye geneline pazarlanıyor. Taşköprü sarımsağının kilogramı, kalitesine göre 4 ila 12 lira arasında satılırken, siyah sarımsağın kilogramı 150 liradan alıcı buluyor.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve kalitesi ile dünyaya adını duyuran Taşköprü sarımsağı, hasat döneminin başlaması ile birlikte satışa sunuldu.
Sarımsak Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Sarımsak Türkiye'de en fazla güneş alan bölgelerde yetişmektedir. Türkiye'de en fazla güneş alan yerlerin başında Güney Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesi gelmektedir. Dolayısıyla sarımsak en fazla buralarda yetişmektedir.
Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin % 23-25'ine tekabül etmektedir.
Sarımsak yetiştiriciliğinde ilk akla gelen yöre, Kastamonu İlinin Taşköprü İlçesidir. 'Taşköprü sarımsağı' olarak bilinen sarımsaklar ilçede 'beyaz altın' olarak nitelendirilmektedir.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak, bölgenin kendisine has toprak çeşidi ve bitki örtüsü sayesinde, diğer bölgelerde yetişen sarımsaklara ve ithal olarak ülkemize giren türlere kıyasla öne çıkmaktadır.
Kastamonu. Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü'de 2020 yılında 27 bin ton olarak gerçekleşen sarımsak rekoltesi, geçen yıl 35 bin tonu geçti. Geçen yıl kilogram fiyatı 15-30 lira olan sarımsak, bu yıl kalite ve büyüklüğüne göre 2,5 lira ile 8 lira arasında alıcı buluyor.
Anavatanı: Orta Asya ve Akdeniz Bölgesi Çin İspanya Portekiz Fransa Orta ve kuzey Avrupa Orijin bitkisi: Allium longicuspis Tarihçe: İÖ I. Ve II. yy'da Çin'de biliniyordu.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesi, son yıllarda susuz tarlalarda yetişen sarımsağı ile de anılmaya başladı. Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Topaç köyünde 'kıraç' diye tabir edilen susuz tarlalarda yetiştirilen sarımsaklara ilgi her geçen gün artıyor.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Sarımsakları kısa sürede yetiştirmek için toprak, sulama, saksı, güneş ışığı gibi etmenlere dikkat etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri