Muhasebe iş dünyasının tüm birimleri arasındaki iletişim aracıdır. Muhasebenin fonksiyonları: 1-Kayıt sistemini kurmak, 2-Verileri sınıflandırmak, 3-Verileri raporlamak, 4-Verileri analiz etmek ve yorumlamak.
Muhasebenin temel işlevleri belgeleme, kaydetme, sınıflandırma, özetleme ve analiz etme olarak beş ana fonksiyon altında tanımlanmıştır.
Muhasebenin en temel işlevleri:
Yönetsel karar alıcılara işletme faaliyetlerinin planlamasını ve kontrolünü sağlayacak finansal bilgileri sağlamak, İşletme dışı ilgililere (ortaklar, kredi kurumları, devlet yatırımcılar, çalışanlar vb.) işletmenin mali yapısı ile ilgili gerekli bilgiyi sağlamaktır.
Muhasebenin işlevini yerine getirebilmesi için belirli görevleri bulunmaktadır. Bu görevlere muhasebenin fonksiyonları denir. Muhasebenin fonksiyonlarını kaydetme, sınıflandırma, özetleme ve raporlama olarak dört ana grupta toplayabiliriz.
Yapılan muhasebe tanımına göre muhasebenin iki işlevi bulunmaktadır. Birincisi; mali nitelik taşıyan konuları sınıflandırmak, kaydetmek ve rapor halinde ilgililere sunmak, İkincisi ise; işletmelerin finansal durumunu analiz etmek ve yorumlamaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Şekil 5.4'de görüldüğü üzere, işletmelerin kuruluş amaçlarına ulaşabilmesi, bu yöndeki faaliyetlerini etkin ve verimli şekilde yürütebilmesi için yöneticilerin birtakım fonksiyonları yerine getirmesi gerekir. Bu fonksiyonlar; planlama, ör-gütleme, yöneltme ve kontroldür.
En yaygın muhasebe türleri denetim muhasebesi, bütçe, maliyet muhasebesi, adli muhasebe, çevresel muhasebe, finansal muhasebe, fon muhasebesi, devlet muhasebesi, yönetim muhasebesi, sosyal muhasebe, vergi muhasebesi'dir.
Cari hesap takibi, gelir gider takibi, fatura kesme ve takibi, online tahsilat, raporlama, banka hesap takibi, raporlama ve stok takibi başlıca ön muhasebe işlemlerini oluşturur.
İşletmenin özkaynak tutarını artırıp azaltmayan sadece bilanço kalemlerinin bileşenlerini etkileyen hesaplara bilanço hesapları denir. Bakiyeleri bilançoda görünen hesaplardır. Kasa, Banka, Alıcılar, Satıcılar, Borç senetleri hesapları bu grup hesaplara örnek olarak gösterilebilir.
İhtiyatlılık Kavramı
Bu kavramın sonucu olarak, işletmeler, muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırırlar, muhtemel gelir ve kârlar için ise gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe işlemi yapmazlar. Ancak bu kavram gizli yedekler veya gereğinden fazla karşılıklar ayrılmasına gerekçe oluşturamaz.
Tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin mahiyet ve tutar olarak kesinleştiği anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilişkili oldukları dönemin finansal tablorında yer almasına ilişkin temel muhasebe kurallarınden bir tanesidir.
Muhasebe; ticari faaliyette bulunan bir işletmenin tüm günlük finansal hareketlerini belgelemek, sınıflandırmak, kaydetmek, özetlemek ve raporlamak üzere sorumlu olan kişilere ya da kurumlara sunduğu sistemli bilgiler bütünüdür.
Muhasebe; Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Yönetim Muhasebesi olmak üzere üç ana bölüme ayrılır. İhtisas muhasebeleri olarak isimlendirilen banka muhasebesi, inşaat muhasebesi, konaklama muhasebesi vb. uygulamalar da muhasebenin bu üç bölümünden yararlanır.
Muhasebenin temel kavramlarından biri olan ihtiyatlılık, işletmelerin belirsizlik durumunda karar alırken temkinli davranmasını, finansal tablolarında varlıklarını ve gelirini olduğundan fazla, borçları ve giderlerini ise olduğundan az sunmamalarını ifade eder.
Muhasebe ve vergi işleri ile uğraşanlar kendilerine; mali müşavir, uzman muhasip, vergi uzmanı, serbest hesap uzmanı gibi çeşitli unvanlar vererek çalışmışlardır.
Söz konusu KHK' nin değişik ek 17 nci maddesinde muhasebat birimleri olarak; Muhasebe Müdürlüğü, Saymanlık Müdürlüğü ve Malmüdürlüğü belirtilmektedir.
Temel bilanço formülü: Toplam varlıklar = toplam yükümlülükler + toplam öz kaynaklar şeklindedir. Bir şirketin toplam varlıkları şirketin toplam yükümlülükleriyle toplam öz kaynaklarının toplamına eşit olmalıdır (toplam yükümlülükler üzerindeki sermaye öz kaynak olarak değerlendirilir).
Bilanço türleri; rapor şeklinde bilanço, hesap şeklinde bilanço, karşılaştırmalı bilanço, analitik bilanço, konsolide bilanço, ticari bilanço ve işletme bilançosu olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
Mali tablolar; bilanço ve gelir tablosudur.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Tedarik fonksiyonunun görevi, işletmenin ihtiyaç duyduğu üretim faktörlerini, ihtiyaç duyulan anda hazır bulundurmaktır. Üretim faktörleri; malzeme ve hammadde tedarikinin yanı sıra, sabit varlık tedarikini de kapsar. İşletmelerdeki maddi akımın ilk parçasını oluşturur.
İşletme Bölümü Lisans Programı; "İnsan Kaynakları Yönetimi", “Muhasebe ve Finansman”, "Örgütsel Davranış", “Pazarlama”, “Sayısal Yöntemler”, “Ticaret Hukuku”, "Üretim Yönetimi" ve “Yönetim ve Organizasyon” Anabilim dalları dahilinde açılan derslerden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri