Beyin damar tıkanıklığı belirtileri yüz, kol ve bacaklarda uyuşma, hissizlik, kuvvet kaybı olarak sıralanır. Konuşmanın bozulması veya konuşamama da bir diğer ciddi belirtidir. Semptomların şiddeti hastanın iskemik inme mi yoksa geçici iskemik inmemi geçirdiğine göre değişir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur? Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur.
Ani görme kaybı, bulanık görme veya bir veya iki gözde görmede zorluk. Yüzün bir tarafında, vücudun bir tarafında veya bir kol veya bacakta zayıflık, karıncalanma veya uyuşma. Yürümede zorluk, denge kaybı, koordinasyon eksikliği. Ani gelişen baş dönmesi.
İlgili 15 soru bulundu
Yeterli kan akışının olmayışı beyin dokusunu etkileyerek inmeye(felç) neden olabilmektedir. Bu tıkanma, beyin hücrelerine giden kan ve oksijenin kesilmesine neden olabilir ve beyin hasarına veya hayati tehlikeye neden olabilmektedir.
Doktorunuz boynunuzda şah damarınızın üzerine steteskobunu koyduğunda daralan damardan geçen kanın çıkardığı türbülansın sesini duyabilir. Bu duyulan sese üfürüm adı verilir. Teşhisde kullanılan diğer testler; Doppler Ultrason.
Beyin damar tıkanıklığı
Daralma ve tıkanıklıktan en fazla iç karotis, orta serebral, vertebral ve baziler arterler etkilenir. Beyin damarında gelişen darlık, üç farklı yolla inmeye neden olabilir; Plak zaman içinde arteri ciddi şekilde daraltabilir ve beyne giden kan akışını azaltabilir.
Beyin damar tıkanıklığı teşhisi şu şekildedir; Doppler ultrasonografi. Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR)
Boyun damarlarında oluşabilecek bir daralma veya tıkanma da beyne ihtiyaç duyduğu kanı taşıyamayınca, göz kararması, unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozuklukları gibi şikayetler başlıyor. Daha ileri daralmalarda bayılmalar görülebiliyor.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Damar Tıkanıklığının Belİrtİlerİ
Örneğin beyin damarı tıkanmışsa kol ve bacaklarda güç kaybı, görme sorunları, hissizlik, uyuşma, konuşma sorunları gibi belirtiler görülürken; koroner arter hastalığı olarak bilinen kalp damarlarında tıkanıklık göğüs ağrısı, sol kolda ağrı, uyuşukluk gibi şikâyetlere neden olur.
Bedenin yarısında görüldüğü zaman kısa süreli ve sık etkileri olur. Beyin damar tıkanıklığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Baş ağrısı Bulantı ve kusma.
Damar sertliği her insanda görülebilir, 50 yaşından sonra sıktır. Tıkanma sigara içen insanlarda, şeker hastası, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği olan ve ileri yaştaki insanlarda daha sık görülür. Bu tıkanıklığı açan ilaç ya da beslenme yöntemi yoktur. Tek çözüm ameliyat ya da anjiyo yöntemidir.
Özellikle beyin görüntülemesinde MR cihazının kullanıma girmesi ile birlikte artık bu terimi sık olarak kullanmaya başladık. MR hassasiyeti nedeniyle bu tarzda tıkanıklıklarda ortaya çıkan küçük beyaz lekeleri (hasarlı bölgeler) bize çok rahat gösterebilmektedir.
Nöroşirürji hastalıkları arasında geniş bir yelpazeye sahip olan beyin damar hastalıklarının tanı, takip ve tedavisi nöroşirürji uzmanı hekimler tarafından yapılır.
Doktorunuzla düzenli kontrollerinizi yaptırın LDL ve HDL lipit değerlerinizi kontrol ettirin ve tedavi ettirin. Doymuş yağlar ve kolesterolü düşük yiyecekler tüketin ve trans yağlardan kaçının. İdeal kiloya ulaşın ve koruyun. Düzenli egzersiz Diğer inme risk faktörlerini kontrol edin: alkol miktarını sınırlayın.
Beyin Damar Tıkanıklığı Belirtileri
Beyin damar tıkanıklığının en önemli risk faktörleri yüksek kan basıncı, sigara kullanımı ve ilerleyen yaş olarak görülür. Beyin damar tıkanıklığı nedenleri arasında ise beyin-damar hastalıkları, tümörler, kalp hastalıkları, çeşitli ilaçlar ve yaşlılık yer alır.
Damar sertliğine bağlı damar tıkanıklığı bazı kişilerde daha sık görülür; İleri yaş hastalığıdır. 50 yaş üstünde sık, 60 yaş üstünde daha sıktır. Sigara damar kireçlenme riskini ciddi artırır.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder. Sağlıklı koroner arterlerin içinde yağlanma olmaz.
Boyunda damar sertliği oluşursa, zaman zaman işitme ve konuşma bozuklukları, denge kaybı ve aşırı susama hissi oluşabilir. Böbreklerde damar sertliği durumlarında hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi böbrek fonksiyonlarının bozulması durumları görülebilir.
Şahdamarı darlığı şüphesi olan hastalarda teşhis için yapılması gereken ilk test, boyun damarlarına yönelik bir Doppler ultrasonografi incelemesidir. Ultrasonografi, ses dalgaları ile çalışan tıbbi görüntüleme yöntemidir.
Hızlı müdahale edilmezse felç oluşabilir. Beyne pıhtı atması, bilişsel düzeyde algılama bozukluklarına ve algı kaybına, şuurda bozulmalara da yol açabilir. Bu gibi olası sonuçlar gerekli fizik tedaviler ile desteklendiğinde hastada iyileşme görülebilir.
Beyin anjiyosu beyin içindeki veya beyne giden kan damarlarındaki değişiklikleri aramak yapılabilmektedir. Beyin anjiyosu (Beyin anjiyografisi) genellikle şu durumlarda yapılmaktadır; Anevrizma: Beyindeki bir kan damarının balonlaşması ya da şişmesi olarak bilinen anevrizma şüphesinde beyin anjiyosu yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri