Görevi Türk Kara Kuvvetlerine "Bakım" ve 'Mühimmat' sınıfı Subay, Astsubay ve Uzman Erbaş yetiştirmektir. Mühimmat sınıfına mensup personel, mühimmatın ikmali, bakımı, muayenesi, depolaması ve imhası, PMKİ görevlerini icra eder.
Mühimmat; askerî terminolojide savaş için gerekli, demirbaş olmayan tüm yedek parça ve cephaneyi kapsayan bir terim. Cephane ise ateşli silahlardan atılmak üzere hazırlanmış her türlü patlayıcı veya delici malzemedir.
Muhabere; barış, kriz ve savaş hallerinde haberleşmeyi sağlamaktan sorumlu olan askeri sınıf. Haberleşmenin doğru, güvenlikli ve hızlı şekilde gerçekleşmesi için telsiz, uydu ve canlılardan (insan ve hayvan) yararlanılır. Bu haberleşmenin sağlanması ve idamesinden sorumlu olan askerî sınıftır.
Bu işler; temizleme, muayene, deneme, hizmete hazırlama, yağlama, ayarlama, bütünleme ve sıkıştırma faaliyetleri ile hizmete elverişlilik derecesine göre sınıflandırma, onarım ve yenileştirme gibi faaliyetleri içerir.
Astsubay subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet veren astsubaylar, emir-komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi alanlarda da görev alırlar.
İlgili 20 soru bulundu
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Kara, Hava, Deniz, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerinde görev yaparlar. 926 sayılı Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Madde 77'ye göre astsubay rütbeleri aşağıda gösterildiği gibidir.
Tayin olabilecekleri yerlerin listesi oluyor. Batıda 4 ya da 5 yıl doğuda ise 2 ya da 3 yıl asgari hizmet süreleri bulunmakta. Fakat bunlar illa 5 yılda bir tayin görecekler anlamına gelmiyor. Kıdem ve talebe sırasında göre tek bir yerde 10 sene bile geçirilebilir.
Görevi Türk Kara Kuvvetlerine "Bakım" ve 'Mühimmat' sınıfı Subay, Astsubay ve Uzman Erbaş yetiştirmektir. Mühimmat sınıfına mensup personel, mühimmatın ikmali, bakımı, muayenesi, depolaması ve imhası, PMKİ görevlerini icra eder.
Mezun olan astsubaylar bakım, harita teknisyeni, hava savunma, ikmal, istihbarat, istihkam, maliye, muhabere, personel, piyade, tank, topçu, ulaştırma, uçak/helikopter teknisyeni, jandarma (teknisyen) sınıflarına ayrılmaktadır.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
Muvazzaf astsubay, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev almaktadır. Barış zamanında ve savaş zamanında farklı görevler üstlenmektedirler. Muvazzaf astsubaylar barış zamanında ülke içerisindeki güvenliği ve huzuru sürdürmekle görevlidirler. Savaş zamanında ise orduya katılırlar ve destekleyici bir görev üstlenirler.
Savunmada düşman taarruzunu; ateş ve karşı taarruzlarla durdurur, hava indirme ve hücum harekâtına katılır, tanklarla birlikte taarruz ve karşı taarruz yeteneğini kullanarak harekâta katılır. Muharebenin her durumunda beka tedbirlerini ve gerektiğinde geri çekilme harekâtını uygular.
En büyük mühimmat fabrikası, Kıcı'ya.
Astsubayların maaşı 2023 yılında çalıştıkları görev yeri, kıdem, derece ve rütbeye göre değişir. Astsubay maaşları 13 bin TL ile 17 bin TL bandındadır. Hava Astsubay Maaşı Ne Kadar? Hava astsubay maaşları 14 bin TL'den başlayıp 19 bin TL'ye kadar kıdem, derece, görev yerine göre yükselebilmektedir.
Jandarma Astsubay maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Jandarma Astsubay maaşları 34160 TL'dir. En düşük Jandarma Astsubay maaşı 27330 TL iken, en yüksek Jandarma Astsubay maaşı 68550 TL'dir.
Kara Kuvvetleri Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Sayın Mehmet Ali DURMUŞ`un ziyareti | MEHMETÇİK VAKFI.
Bu teknisyenler, bakım okulunda özel olarak araç kurtarma dersi de görüyor. "Yürüyen kale" olarak nitelendirilen tank ve obüsler ile diğer araçların, saplandığı bataklık ya da çamurdan kurtarılma dersleri uygulamalı yapılıyor.
ASEM öğrencileri eğitim/öğretim süresince maaş almakta mıdır? Muvazzaf astsubay adayı öğrencilerine, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı okullarda bulunan askeri öğrencilere ödenen miktarda harçlık ödenir. Sözleşmeli astsubay adayı öğrencilerine ise 4678 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ön sözleşme aylığı ödenir.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görevini sürdüren jandarma astsubay, kanun ve yönetmeliklere aykırı faaliyetleri engellemekle yükümlüdür. Barış döneminde toplum düzenini sağlayan ve güvenliği bozan durumlara karşı tedbir alan, savaş durumlarında ise ordu emrine girip ordu için çalışmakla mükellef olan personeldir.
Yedek astsubaylar da yedek subaylar (Asteğmen) gibi askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getirirler. Terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala astsubay çavuş rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.
Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
Astsubay olan bir kişinin rütbe kazanması için belirlenen süreleri geçirmesi gerekir. Astsubay görevini yerine getirmekte olan kişi çavuş olabilmek için 3 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kıdemli çavuş olabilmek için yine 3 yıllık bir süre daha doldurmalıdır. Üst çavuş olabilmek için 6 yıllık süreyi doldurmalıdır.
Astsubay kıdemli başçavuşların 55 olan yaş haddi, 60'a kadar uzatılabilecek. Muvazzaf astsubay. kaynakları arasında "yedek astsubaylık" da ekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri