En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır.
İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir. Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha fazla tercih edilir. En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir. Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
Kuymağın diğer adı 7 harfli olan "Mıhlama" kelimesidir.
Olayı etimolojik olarak inceleyecek olursak “Kuymak”; ismi üstünde kaymakla mısır ununun kavrulmasını gerekli kılar. Mıhlamada ise böyle bir yaptırım yoktur. Muhtemelen tavanın içine atılan tel peynirin tavada eriyip tavaya mıhlanmasından ötürü halk arasında “mıhlama” diye çağrılmaya başlanmıştır.
Trabzon'un orta kesimlerinde, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof'ta ve Artvin'in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon'un batısında yağlaş (yağlı aş); Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin sahilinde muhlama; Çorum'da ise çökelekle yapılarak sündürüldüğü için sündürme denir.
İlgili 20 soru bulundu
Anadolu'nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için de “kuymak” tabiri kullanılır. Muhlama ise Rize ve Artvin bölgesindeki bu yöresel yemeğe has bir isim olarak kullanılır.
Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan mıhlamanın diğer adı ise kuymaktır. Ana malzemeleri peynir, tereyağı ve mısır unudur. Soğuk algınlığına iyi gelmesinin yanı sıra ateş düşürücü özelliği de mevcuttur.
Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır. İkisinin de peynirleri farklıdır.
Karadeniz Bölgesi'nin özel yemekleri olan muhlama ve kuymak Trabzon ve Rize illerine ait yemeklerdir. Diğer illerde de bilinse de genellikle bu iki ilde daha çok yapılan yemeklerdir. Günün her öğününde yenilebilen muhlama ve kuymak yemekleri genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen lezzetlerdir.
Mıhlamaya su katacağınız zaman da karıştırmaya devam edin. Böylelikle su ve diğer malzemeler birbirine iyice geçecek ve daha hoş bir kıvam oluşturacaktır. Eğer peyniriniz Trabzon peyniri değil ise, dil peynirini de kullanabilirsiniz.
Muhlama için kullanılan peynir kuymak peyniri diye de bilinen Trabzon kolot peyniri, fakat elimizde yoksa dil peyniri, yağlı çeçil peyniri, hatta kaşar bile kullanabiliriz.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
Hafta sonu kahvaltılarından sonra mıhlama şimdi de Ramazan'da sahur vakitlerinde menülerimizde yerini almaya hazırlanıyor. Mısır ununun tereyağı ile eşsiz uyumu ve uzayan eritme peyniri ile de damak çatlatan bir tat olan mıhlama ya da diğer adıyla kuymak tarifini paylaşıyoruz.
Sıcak olarak yenilir. Yenilecek kadar yapılması iyi olur; soğumuş kuymağın tekrar ısıtılarak yenilmesi lezzet açısından uygun değildir. Muhlama daha ziyade kahvaltılarda çay ve taze (ekşi mayalı) sıcak ekmekle beraber sunulabildiği gibi sair öğünlerde bilhassa Rize'de ramazan iftar menülerinde de tercih edilir.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Tereyağı eritilir. Buğday unu eklenir ve tereyağı ile kavrulur. Kavrulan una azar azar soğuk su eklenir ve cırpma teli ile çırpılır. Un akışkan bir kıvam almadı sağlanır.
Mısır Unsuz Mıhlama (Kuymak) Tarifi Nasıl Yapılır? Mıhlamanın yapılacağı tavaya sütü ve unu koyup karıştırın. Ocağın altını orta ateşte yakın ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Doğranmış Kolot peynirini ekleyip, peynir eriyinceye kadar ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Mıhlama yaparken tereyağında iyice kavrulan mısır ununa soğuk su eklenmelidir.
Tereyağını bakır tavada eritelim. Kızan tereyağına kaşarı döküp karıştırarak orta ateşte eritelim. Eriyen kaşarlara yumurtaları kırıp karıştıra karıştıra çırpalım. Tuzunu ve baharatını da ekleyip sıcakken servis edelim.
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı ılık su, 150 g eriyebilen peynir (Trabzon peyniri, kaşar peyniri gibi), Tuz.
Bu geleneksel Türk yemeği, mıhlama ya da muhlama olarak da bilinir, iri öğütülmüş mısır unu ile (çoğu zaman) Trabzon veya kaşar gibi yaşlandırılmış yerel peynirleri birleştirir. Rendelenmiş peynir, sıcak mısır ununa karıştırılır ve daha sonra tabak tipik olarak tereyağı veya kaymak ile zenginleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri