Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur. Muhtarların sosyal güvenlik statülerinin tespit edildiği Kanun ve SGK Genelgesi'nde kamu işçileri için ayrı bir hüküm söz konusu değildir.
Madde 9 – Subaylar, erat, askeri memurlar ve polisler mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu seçimlerinde oya katılamazlar.
Madde 9 – İşbu kanun ile köye verilen işleri görmek (Köy muhtarının) ve (İhtiyar meclisinin) vazifesidir. Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur.
Bu güncellemeyle birlikte, muhtarların alacağı maaşlar şu şekilde belirlendi: En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi.
İlgili 44 soru bulundu
Emekli muhtar maaşı ne kadar? Görev süreleri boyunca çalışma hayatında olan muhtarların asgari ücret düzeyinde maaş aldıkları bilinmektedir. Emekli olunca da maaş almaya devam etmektedirler.2024 yılı verilerine göre emekli bir muhtar maaşı 11.566 TL.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Belediye Başkanı maaşı aylık ortalama 137.200 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Belediye Başkanı maaşı 109.800 TL iken, en yüksek ise 229.100 TL'dir.
Bu hafta muhtar olduğu halde başka bir işte çalışan SSK'lı olabilir mi ve emekli işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi nasıl olur, sorularını cevaplandırıyoruz. CEVAP: Baştan söyleyelim, bu durumda olanlar için bir sıkıntı yok.
"Buna göre en az bir dönem muhtarlık yapmış kişilerden alınan silah ruhsatı harçları kaldırıldı. Bugün yapılan bu değişiklik muhtarlarımız açısından oldukça olumlu bir karar.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
Aylık veya ücret karşılığı görülen bir hizmet veya görev olarak muhtarlık 1136/11 kapsamında avukatlıkla birleşemeyen işlerden sayılabilir.
2019 yılı mahalli idareler seçimlerinde belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtar aday adaylarından istenilecek adlî sicil belgesi e-Devlet kapısı üzerinden 02 Kasım 2018 tarihinden itibaren verilmeye başlanılmıştır.
Muhtarlar yılda 30 gün izin kullanabilecek.
Muhtarların görev süreleri boyunca şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmeleri de öngörülüyor. Muhtarlar il genel meclisi ve belediye meclis toplantılarına katılabilecek, bu toplantılarda söz hakkına sahip olacak.
Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir. 1-Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek.
Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
AKP iktidarının çeşitli imtiyazlar tanıdığı muhtarlar için yeni çıkarılan KHK'lar ile silah taşıma yetkisi verildi. 696 sayılı KHK ile emekli muhtarlara silah taşıma yetkisi verildi.
Muhtarların SGK Primleri
Muhtarların maaşlarından %20 uzun vadeli sigortalar için, %12,5 genel sağlık sigortası için ve %2 kısa vadeli sigortalar için olmak üzere %34,5 oranında sosyal sigortalar primi kesilmektedir.
5510 sayılı Kanun gereğince, emekli olmayan veya herhangi bir yerde SSK'lı çalışması olmayan muhtarlar isteseler de istemeseler de eski adıyla Bağ-Kur'ludur. Bu sebeple gerek muhtarların kendisi gerekse de Kaymakamlık ve Valilikler yasal süresi içinde seçilen muhtarları Bağ-Kur'a (SGK'ya) bildirmek zorundadırlar.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
MADDE 28.- Encümen başkanına 14000, üyelerine 12000 gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir.
Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 9.130 TL'dir. Muhtarların maaşı ne kadar? Köy ve mahalle muhtarlarına bu yılın ilk yarısında aylık 11.223 TL brüt ödenek verilecek. Bu tutardan sadece 84 lira damga vergisi kesilecek.
Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 2024 yılında 9.130 TL olarak uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri