Değirmendere Fındığı, Yarımca Kirazı, Kandıra Yoğurdu ve tabi ki Kocaeli denilince akla ilk gelen lezzet Pişmaniye bölgenin meşhur lezzetleri olarak biliniyor.
Kocaeli'nde meyvecilik te çok önemlidir. Başta elma olmak üzere kiraz, vişne, erik, şeftali, fındık, üzüm ve dut çok yetişir. Pişmaniyesi, kirazı ve fındığı, İzmit çene suyu meşhurdur. Pişmaniyesi dünyâca ünlüdür.
Meyve yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün fındık 14.113 ton, ceviz 7.996 ton, kiraz 4.668 ton, armut 4.494 ton ve ayva 4.001 tondur. İlde 2022 yılında 2.655 adet bitkisel ürünler ithalatı (10 Milyar 662 Milyon ₺ değerinde) yapılmıştır.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır. Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir.
İlgili 33 soru bulundu
2009 yılında Kocaeli pişmaniye üreticileri 1040 metre pişmaniye çekerek pişmaniyeyi 'Dünya'nın en uzun tatlısı' ünvanı ile Guinness Rekorlar Kitabına sokmuşlardır. 2010 yılında ise 'Kocaeli Pişmaniyesi' olarak 'Coğrafi Tescil Belgesi' alan pişmaniyemiz adına festivaller düzenlenmiştir.
Derince Harikalar Sahili ile her yaştan insanda büyük hayranlık uyandıran içerisinde gerçek boyutlarında masal kahramanları, büyük havuzlarda çarpışan botlar, uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen yatların kullanılabileceği minik marina, şelalelerin yanında masal dolu büyük eğlence dünyasında cafe ve restaurantlar yer ...
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayiye dayalıdır.
Gölcük'e yolunuz düştüğünde mutlaka gelip görmeniz gereken yerler arasında Nüzhetiye Şelalesi, Gölcük Deniz Müzesi, Gölcük Çarşı, Yarhisar Gemi Müzesi, Yazlık Ilıcası Termal Tesisleri, Saklı Göl, Sultan Baba Türbesi, Gölcük Kavaklı Sahili gibi hem doğal güzelliğe sahip hem de tarihi açıdan öneme sahip pek çok yer ...
Marmara Bölgesi'nde hangi meyveler yetişir? Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen meyveler arasında şeftali, kiraz, kestane ve üzüm sayılıyor. Bölgedeki meyve yetiştiriciliğinde öne çıkan il ise Bursa oluyor.
Kocaeli ilimizde Limon, Portakal, Greyfurt veya Mandalina türlerini sahil kesimlerinde yetiştirebilirsiniz.
Çankırı Şabanözü Cızlaması 19.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Gebze, turizm konusunda sanayi kollarının gölgesinde kalmış bir ilçedir. İlçenin başlıca turizm noktaları Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Hannibal Mezarı, Ballıkayalar Tabiat Parkı, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi'dir. İlçede bulunan tek müze, Eskihisar'daki Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi'dir.
1888 yılında Nicomedia, bağımsız bir kent haline geldi. İsmi ise İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca'nın yurdu manâsına gelen 'Kocaeli' ismi verildi.
Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. İl merkezi İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir.
Derince Kocaeli'nin ilçesi.
Sahil Etabında Çalışmalar
Gerek mesire alanları gerekse sahiliyle doğanın tüm renklerini içinde barındıran Derince, Kocaeli'nin en gözde yaşam alanları arasında yer alıyor. Dağ ve deniz manzarası ile dört bir yanı saklı cenneti andıran Derince'nin en gözde dinlence noktalarından biri de Harikalar Sahili.
Kocaeli mutfağının vazgeçilmez lezzeti süt kaymağı ile hazırladığımız bu kavurma, sizlere adeta lezzet patlaması yaşatacak. Yörede ciğce olarak adlandırılan süt kaymağının kavurmayı farklı bir boyuta taşıdığına bu tarifle şahit olacaksınız.
Hindisi ve yoğurdu ile haklı bir üne kavuşan Kandıra, meşhur süsleme taşları ve bezi ile de çok iyi tanınmaktadır. Kandıra'nın kıyılarında balıkçılık da yapılmaktadır. Kerpe ve Kefken köylerindeki sahiller, yaz turizmine elverişlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri