TÜRKİYE: 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.
TÜVTÜRK - 01.01.1995 tarihi sonrası araçların arka koltuklarında çalışır durumda emniyet kemeri olması zorunludur. | Facebook.
Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz: - Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır. - Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
sizin araçta da orjinalde arkada 3 tane kilit ve emniyet kemeri var, belki sökmüştür birisi.
Emniyet kemeri, omuz üzerinden ve göğüs ortasından çapraz olarak çekilirken, alt kısımdan gelen emniyet kemerinin devamı ise kalçaların hizasından geçecek şekilde yuvasına takılmalıdır. Emniyet kemerinin işlevini yerine getirebilmesi için doğru takılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Araçlarda şoför ile beraber, ön koltukta oturan yolcunun da emniyeti için, emniyet kemeri takması istenmektedir. Ayrıca arka koltuklarda oturan kişiler için de emniyet kemeri takılması, güvenlik bakımından gereklidir.
TÜRKİYE: 01.01.1992 tarihinden itibaren "şehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil işlemi gören arazi taşıtları ve minibüs gibi taşıtların sürücüleri ile ön koltuğunda oturan yolcularına" emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildi ...
Son 1 aydır renkli kemerler tüvtürk de geçemiyor. Onay etiketi olmayan renkli kemerler ağır kusur sayılıyormuş. Onay etiketi diktirilse bile " artık onay etiketleri dikişli değil" deyip muayeneden bırakıyorlarmış.
Emniyet kemeri: Sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri ile seyahat etmesi zorunludur. Bu nedenle TÜVTÜRK emniyet kemerlerini de özel olarak kontrol ediyor. Emniyet kemerlerinde herhangi bir arıza bulunması durumunda ise araç muayeneden geçemez.
Kemeriniz raflarda fazla durarak yıpranmamış oluşuna dikkat etmeniz gerekmektedir, paraşüt tipi emniyet kemerinin raf ömrü en çok 5 yıldır.
Bu Yönetmelik hükümlerine göre 1995 yılı itibariyle ülkemizde imali yapılan veya yurt dışından ithaline izin verilen M1 sınıfı araçların arka koltuklarında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması mecburidir.
Emniyet kemeri cezası 2024 yılı itibariyle 691 TL olarak belirlenmiştir.
Yönetmelikle okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk ve araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi.
Muayene sırasında emniyet kemerlerinin çalışmaması yada tutaklık yapması halinde muayeneden kesinlikle geçmeyecektir. Ön Koltuklarda 3 noktalı emniyet kemeri kullanılması zorundadır. Arka koltuklarda ise 2 noktalı veya 3 noktalı kullanılabilir.
Öne doğru savrulduklarında öndeki koltukların sırt kısımları yeterli bir koruma sağlayamıyor. Sonuç olarak, sürücü ve yanında oturan kişi de risk altındadır. Düşük hızlarda bile yaralanmalar meydana gelebilir.
Bu görüntüye göre aynı anda sürücüye hız ihlali, emniyet kemeri ve cep telefonuyla konuşma gibi farklı ihlallerden ceza kesilebiliyor.
Araçlar muayeneden geçerken çeşitli birçok kritere bakılır. Bu kriterler kapsamında yangın tüpleri de yer almaktadır. Ancak yangın tüpünün olmaması araçların geçişini engellememektedir. Çünkü yangın tüplerinin bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmektedir.
Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Otobüs, minibüs ve taksilerde “çocuk bağlama sistemleri” zorunlu hale getirildi. Bu araçlarda tüm yolcular emniyet kemeri takmadan harekete izin verilmeyecek.
Hususi araçlar için zorunlu olmayan uygulama, ticari araçlar için zorunludur. Ticari tüm araçlarda 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği trafikte ve muayenede zorunlu tutulmaktadır.
4.Emniyet kemerleri: Tüm emniyet kemerlerinin, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. 5.Lastikler: Aracınızın lastiklerinde yarık, yırtık ve/veya kesik olmamalıdır.
Emniyet kemeri kullanımının, kaza sonrası araçlar içindeki ölümleri %45, ağır yaralanmaları ise %55 oranında azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 78. ve ilgili Yönetmeliğin 150. maddesine göre sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları zorunludur.
Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler. 4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar. Her yolcu için emniyet kemeri olmalıdır.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre, kara yolunda hareket halinde olan araçların sürücüleri ve yolcuları emniyet kemeri takmak zorundadırlar. Takmayan sürücüler, trafik ekipleri tarafından tespit edildiği zaman, emniyet kemeri takmama cezası yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri