Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy ve mahalle tüzel kişiliğini temsil eder.
Madde 5 – Mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu ile bunların yedek üyeleri mahalle halkı tarafından seçilir. Bu seçim her dört yıllık bir dönem sonunda yenilenir.
Madde 9 – İşbu kanun ile köye verilen işleri görmek (Köy muhtarının) ve (İhtiyar meclisinin) vazifesidir. Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur.
Boşalan muhtarlıklar için her yıl haziran ayının ilk pazar günü seçim yapılır. Seçim yapılıncaya kadar muhtarlık görevi mahallin en büyük mülkiye amiri tarafından atanacak muhtar vekili tarafından yürütülür.
Muhtarlar, Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışıyor. Köy tüzel kişiliğini temsil eden muhtarların görev süresi 5 yıl olup; Bu süre içinde Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Muhtarların 657 sayılı Kanun uyarınca kamu görevlisi olmadığı
Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. 4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar.
Muhtar olmak isteyen kişiler köy veya mahallede yapılan muhtarlık seçimlerinde aday olup seçime girerler. Seçimlerde mahalle sakinlerinin en çok oy verdiği aday ise muhtar olarak seçilir.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Mahalle bir yerel yönetim kuruluşu olmamasına rağmen, Mahalle Muhtarlığı ve İhtiyar heyetinin seçimi 2972 sayılı “Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanuna” göre yapılmaktadır.
Mahallenin tüzel kişiliği olmadığı için il, belediye ve köy gibi bir yerel yönetim birimi değildir. Mahalle hizmet ve sorumluluk bakımından belediye ile değil, mülki makamlarla ilişkilendirilmiştir.
Muhtar, Türkiye'de köylerde ve mahallelerde halk tarafından seçilen yerel temsilcilerdir. Muhtarlar, köy ya da mahalle sakinlerinin genel ihtiyaçları, sorunları ve talepleri hakkında üst mercilere bilgi verirler ve hükümet ile yerel halk arasında bir köprü görevi görürler.
Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
Bu nedenle muhtar azaları herhangi bir maaş almıyor. Muhtar eşi maaş alıyor mu sorusu da vatandaşlar tarafından çokça soruluyor. Muhtarın eşi ve ailesi herhangi bir ücrete tabii tutulmuyor.
Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur.
Emekli muhtar maaşı ne kadar? Görev süreleri boyunca çalışma hayatında olan muhtarların asgari ücret düzeyinde maaş aldıkları bilinmektedir. Emekli olunca da maaş almaya devam etmektedirler.2024 yılı verilerine göre emekli bir muhtar maaşı 11.566 TL.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
EMEKLİ MUHTAR MAAŞI NE KADAR? 2024 yılı itibarıyla emekli bir muhtarın maaşı ise 11.566 TL.
Muhtara oy vermezsek ne olur, oy vermek zorunlu mu? MUHTAR KAĞIDINA MÜHÜR BASILIR MI? Muhtarlık seçimlerinde seçmenin kağıda herhangi bir kimliğini belli edecek mühür, imza ya da karalama belirtmesi oyu geçersiz sayılmasına neden olur.
Hükümet tarafından alınan karar ve yayınlanan bildirileri halka anlatmak ve açıklamak. Seçmenlerin kağıtlarını çıkartarak kendilerine ulaştırmak. Köyün içinde düzen ve dirliği sağlamak. Çeşme, yol gibi yapıların bakımlarını, onarımlarını yapmak ve temizlik işlerinin düzenli şekilde yapılmasını sağlamak.
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “Mahalli idareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
5510 sayılı Kanun gereğince, emekli olmayan veya herhangi bir yerde SSK'lı çalışması olmayan muhtarlar isteseler de istemeseler de eski adıyla Bağ-Kur'ludur. Bu sebeple gerek muhtarların kendisi gerekse de Kaymakamlık ve Valilikler yasal süresi içinde seçilen muhtarları Bağ-Kur'a (SGK'ya) bildirmek zorundadırlar.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri