Tıpkı 4A ve 4B gibi 4C de SGK öncesinde devam eden ayrı bir sistemdir. Emekli sandığı olarak bilinen bu sistemde yapılan düzenleme sonrasında 2006 yılında SGK altına 4C olarak girmiştir. 4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.
Sosyal Sigortalılıkları
Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. 4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar.
Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır. İdari birimler arasında en küçük birim ise muhtarlık birimidir.
5510 sayılı Kanun gereğince, emekli olmayan veya herhangi bir yerde SSK'lı çalışması olmayan muhtarlar isteseler de istemeseler de eski adıyla Bağ-Kur'ludur. Bu sebeple gerek muhtarların kendisi gerekse de Kaymakamlık ve Valilikler yasal süresi içinde seçilen muhtarları Bağ-Kur'a (SGK'ya) bildirmek zorundadırlar.
Muhtar seçildikten sonra, 15 gün içinde SGK'ya bildirilmek üzere, muhtarlık görevinden dolayı Bağ-Kur'a sigortalı olun. Prim ödemelerinizi düzenli olarak yapın. 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını yerine getirin. SGK'ya emeklilik başvurusunda bulunun.
İlgili 22 soru bulundu
Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
KÖY VE MAHALLE MUHTARLARININ ÖDENEKLERİNİN ÖDENME USULÜ, KÖY VE MAHALLE MUHTARLARI VE İHTİYAR HEYETLERİ TARAFINDAN VERİLECEK.
Muhtarların emeklilik hakları, son dönemlerde yürürlüğe giren kanunlar kapsamında iyileştirilmiştir. Peki, emekli muhtar maaşı ne kadar? Muhtarlar, 2024 yılında yapılan asgari ücret zammından sonra 11.566 TL emekli aylığı almaktadır.
1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.
10/09/1977 tarihi ile 01/10/2008 tarihi arasındaki dönemde muhtarlar 1479 sayılı kanunun sağlık yardımları hükümlerinden de yararlanabilmekteydiler. 5510 sayılı yasanın 4(b) alt tümcesine göre köy ve mahalle muhtarları başka bir sosyal güvenlik statüsüne bağlı olmadıkları taktirde sigortalı sayılmaktadırlar.
Madde 47 – Şehir ve kasabalarda mahalle muhtar ve ihtiyar kurulları teşkiline dair (4541) numaralı kanunun (23) üncü maddesine dayanılarak yapılmış ve Danıştay tarafından incelenmiş olan bu Tüzük Resmi Gazete ile yayımının erte- si gününden başlayarak yürürlüğe girer.
Madde 9 – İşbu kanun ile köye verilen işleri görmek (Köy muhtarının) ve (İhtiyar meclisinin) vazifesidir. Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur.
4A sigorta, eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigorta türüdür. Bunun yanı sıra SSK, SGK'ya bağlandığında ise SSK sigortası 4A sistemi adını almıştır. 4A sigorta, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsar.
4a hangi meslekler? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesi yapılan çalışanlar; 4a sigorta sistemine dahil olanlar özel iş yeri çalışanlarıdır.
"Buna göre en az bir dönem muhtarlık yapmış kişilerden alınan silah ruhsatı harçları kaldırıldı. Bugün yapılan bu değişiklik muhtarlarımız açısından oldukça olumlu bir karar.
Emekli olunca da maaş almaya devam etmektedirler.2024 yılı verilerine göre emekli bir muhtar maaşı 11.566 TL.
2024 yılı itibarıyla emekli bir muhtarın maaşı ise 11.566 TL.
Böylelikle muhtar maaşları 17 bin 2 TL oldu. Bütün muhtarların maaşı, köy veya mahalle fark etmeksizin aynıdır.
Köy ve mahalle muhtarları 5510 sayılı Kanun'un 4. Maddesinin (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.
Muhtar azaları maaş almaz. Muhtar azalığı, gönüllü olarak yapılan bir iştir.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Muhtarlık görevine seçilenlerin mazbatalarını seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren 15 gün içinde İl veya İlçe Mülki Amirliklerince SGK'ya bildirim yapılması gerekmektedir. Bildirimin SGK'ya yapılması ile muhtar seçildikleri tarih itibariyle kişilerin sigortalılıkları otomatik olarak başlatılmaktadır.
Bu ödeneğin karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur ve yılı içinde söz konusu bütçeden il özel idare bütçelerine aktarılır. Muhtar ödeneği, her ayın onbeşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir.
Aza Muhtar Oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri