Bu çalışmada ise romanın 2015 yılında İnkılap Kitabevi tarafından yapılan basımı kullanılmıştır. Bugünün Saraylısı romanında Ata Efendi'nin, akrabasının kızı Ayşen'in bakımını üstlenmesi ve sonrasında hayatlarının değişmeye başlaması anlatılır.
Romanın merkezinde Ömer, Tezel ve Ayşen gibi karakterler yer alır. Ancak Bir Düğün Gecesi, kullandığı farklı kurgu yapısı sayesinde pek çok karakteri detaylı bir şekilde irdeler.
Bugünün Saraylısı 1944-1946 yılları arasında geçiyor. Karay'ın bu eserinde taşradan gelen Ayşen'in, uzak akrabası Ata Efendi ve ailesinin yanına İstanbul'a gelmesi ve şehre alışması, burjuva yaşam tarzına geçişi ve kendisine âşık olan erkeklerle kurduğu muğlak ilişki konu edilir.
Konusu. Orta gelirli İstanbul'da yaşayan bir aileye, sonradan görme zengin bir akrabanın kızı olarak gelen bir kız ve bu ailenin yargı değerlerini nasıl altüst edişi konu ediliyor.
Bugünün Saraylısı romanının en önemli norm karakteri Ata Efendi'dir.
İlgili 44 soru bulundu
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
100 diye inler, haremi de beri odada, korkusundan “ya sabur!” çeker.14 İşte İstan- bul'un İç Yüzü romanındaki Fikri Paşa'nın konağı ve oraya gidip gelen insanların vasıfları genellikle bu şekilde tasvir edilip anlatılmıştır.
Dine, dini kurumlara ve dini yaşayış biçimlerine yönelik eleştirel yaklaşımı yozlaşan tekke ve zaviyeler örneği üzerinden kaleme alan eser, ana hatlarıyla Baki adındaki sahte şeyhin kadınları tuzağına nasıl düşürdüğünü ve kadınların ona nasıl razı olduklarını konu edinmektedir.
Çete (Refik Halid Karay) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Kasabada bulunduğu süre içinde Ömer Page 6 Halide Edip'in Vurun Kahpeye Romanında Farklı Boyutlarıyla… 58 Efendi'nin evinde kalması uygun bulunan Tosun Bey, ertesi gün eşrafı toplayarak, arkadaşlarının ihtiyaçları için kasabanın ileri gelenlerinden bir miktar para toplayacağını açıklar.
İbrahim Efendi Konağı, Samiha Ayverdi'nin 1964'te İstanbul Fetih Cemiyeti İstanbul Enstitüsü Neşriyatı tarafından yayımlanan romanıdır. Kitap meclis-i maliye reisi İbrahim Efendi'nin konağında geçen olaylar ve devletin yıkılışını anlatmaktadır.
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı. Roman, savaşta iki bacağını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami'nin hastanede yazdığı hatıralarından oluşur.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir. Edebî değeri olmadığı için hiç hoşlanmadığı, zevk de al- madığı halde, sadece para kazanmak amacıyla Fransızca'dan polisiye ro- manlar tercüme eder.
Refik Halid Karay, karakterlerin iç çatışmalarını, gizli kalan duygularını, çıkar hesaplarını ve tutkularını titizlikle kaleme alarak, dönemden portreler ve mekânlarla bizleri 1940'lı yılların İstanbul'unda yaşanan bir aşkın derinliklerine taşıyor.
1970'li yılların Türkiye'sinde ordu, siyaset, iş dünyası arasındaki ittifakı bir gece içinde gerçekleşen birkaç ana olay etrafında ve bir düğüne katılan davetliler üzerinden anlatan roman, yayımlandığı dönemde büyük ilgi görmüş ve çok sayıda ödül almıştır.
Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından başlayarak çok tartışılmış, zaman zaman istismar edilmiş, yasaklanmış, ancak günümüze kadar var olmayı sürdürmüş bir olguya Kadınlar Tekkesi'ndeki edebi anlatım ustalığıyla dikkatimizi çeken Refik Halid Karay, romanın temasıyla da "aşk" ve "âşık"lık üzerine düşünmemizi sağlıyor.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
İlk baskısı 1939 yılında yapılan Yezidin Kızı adlı romanda da temel izlek aşktır ve bu aşk, siyasi bir zeminde anlatılır. Romanın konusu, aynı zamanda romanın anlatıcısı olan eski mebus Hikmet Ali'nin, Marsilya'dan kalkan bir vapurda karşılaştığı ve güzelliğinden etkilendiği Zeliha isimli bir kıza duyduğu aşktır.
İstanbul'un Bir Yüzü' romanı, kahraman bakış açısıyla kurgulanır. Kahraman anlatıcı İsmet, sınırlı görüş açısıyla kendi hayat döngüsünü anlatır. 'İstanbul'un Bir Yüzü' roman, günlük tarzında yazılmış bir eserdir.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir. Dilruba kocasının Sinop muhaberesinde öldüğünü yalancı tanıklarla kanıtlar ve başka biriyle evlenir.
Hüküm Gecesi Yakup Kadri'nin üçüncü romanıdır. 1927 yılında yayınlanan roman, 1908-1911 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeleri, dönemin basın hayatını muhalif gazeteci Ahmet Kerim'in etrafında gelişen olaylarla anlatır.
Kiralık Konak kitabı nesillerin arasındaki çatışmaları ve arasındaki uçurum ve hızlı değişimi anlatmaktadır. Eskiden kalma değerlerin önemini kavrayamamış alafranga hayata alışan yeni nesil kendilerine ait olmayan bir hayata girerek ellerinde olan değeri de kaybetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri