Mükerrir suç olması halinde de söz konusu tedbir uygulanabilmektedir. Ancak, kişinin birinci mükerrir suçtan ikinci bir mükerrir suç işlemesi ihtimalinde artık hem denetimli serbestlik tedbiri hem de koşullu salıverme uygulanamayacaktır.
Tekerrür Halinde Denetimli Serbestlik Tedbiri
Hakim, mükerrir hakkında denetim süresinin uzatılmasına karar verebilir. Denetim süresi en fazla beş yıla kadar uzatılabilir.”hükmünü düzenlemiştir.
TCK. madde 58/6 gereğince mükerrir hakkında, aldığı ikinci cezanın infazından itibaren başlamak üzere denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi konusunda karar verecek merci, hükümlünün koşullu salıverilmesine karar verecek olan infaz hakimliğidir.
Türk Ceza Kanunu'na göre, 1 yıldan az hapis cezaları için denetimli serbestlik uygulaması yapılmaz. Ancak, 1 yıldan 3 yıla kadar olan hapis cezaları için denetimli serbestlik uygulanabilir. 3 yıldan fazla hapis cezası alan kişiler için ise denetimli serbestlik uygulanamaz.
İlk işlenen suçtan ötürü mahkum olunan hapis cezası 5 yıldan fazla ise, ilk suçun cezasının infaz edilmesini takiben 5 yıl içinde ikinci suçun işlenmesi gerekir. Dolayısıyla, ilk işlenen suça ilişkin cezanın infazından itibaren 5 yıldan fazla bir süre geçmesi halinde tekerrür hükümlerine başvurulamaz.
İlgili 32 soru bulundu
Kural olarak koşullu salıverilme için geçirilecek süre cezanın 2/3'ünden ½'sine indirilmiştir. Mükerrer ve örgütlü suçlar için geçirilecek süre ¾'ten 2/3'e indirilmiştir.
Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama
5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar.İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
Yani devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suç işleyenler, silahlı örgüt, casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hükümlü olan mahpuslar bu düzenlemeden yararlanamayacak ve cezalarının infazı kapalıda devam edilecek.
İnfaz yasası faydalanacak olan kişiler ise şunlardan oluşmaktadır: -Kadına şiddet uygulayanlar, uyuşturucu alımı veya satımı yapanlar, cinayet işleyenler, terör ve cinsel istismar gibi suçlardan ceza alan kişiler infaz yasasından yararlanamayacak.
Ve bir ayını kapalı infaz kurumunda geçiren ve iyi halli sayılan hükümlüler, açık ceza infaz kurumuna ayrılmalarına bir yıl ya da daha az süre kalması durumunda doğrudan açık ceza infaz kurumlarına gönderilebilirler. Bu fıkranın hükmü 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerlidir.
YTCK'nın 58. maddesi ile cezanın son hükümle birlikte arttırılması sistemi terkedilmiş, bunun yerine mükerrir hakkında şartla salıverme süreleri uzatılmıştır. Bu sebeple yeni bir infaz rejimi ortaya çıkmış, bu infaz rejimine mükerrirlere özgü infaz rejimi adı verilmiştir.
TCK 58/9 itiyadi suçlu, suçu meslek edinen kişi veya örgüt mensubu suçlu için özel düzenlemeye giderek bunlar hakkında mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanacağına hükmetmektedir.
Özel affa uğrayan kişi tekrar aynı suçu işlerse hakkında tekerrür hükümleri uygulanabilir.
İnfaz Kanunu Madde 108 Gerekçesi
İkinci kez tekerrür hükümlerinin uygulanması halinde, hükümlünün şartla salıverilmesi mümkün olmayacaktır. Hakim, mükerrir suç işleyenler hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve bir yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirleyecektir.
Ceza artırımı yerine güvenlik tedbirleri ve farklı bir infaz rejimi uygulanması yoluna gidilmesi mükerrirlere özgü bir infaz rejimi geliştirilmesi sonucunu doğurmuştur. Bu infaz rejimine ek olarak cezanın infazından sonra başlayacak olan bir denetimli serbestlik tedbiri uygulaması da öngörülmüştür6.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Af tamamen milli karakterdedir, ülke içinde kovuşturma olanağı bulunan suçlar affedilebilir. Bir ülkede çıkarılan affın başka bir ülke açısından sonuç doğurması söz konusu olamaz. Af kanununda açık bir hüküm yer almadığı sürece, yalnızca adli cezaları kapsar, disiplin cezaları, zabıta tedbirleri gibi cezaları kapsamaz.
"TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifine göre, Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.
1 Tekerrür, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı kesin bir hükümle mahkûm olmuş bir kimsenin, bu mahkûmiyetin kesinleş mesinden sonra kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suçu işle mesi halidir.2 Burada ikinci suçu işleyen şahsa mükerrir denir. Müker ririn karşıtı, ilk suçlu terimidir.
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un “Açık ceza infaz kurumları” başlıklı 14. Maddesinin üçüncü fıkrasında, İlk kez suç işleyen ve iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına hükümlü bulunanların cezaları doğrudan açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilebileceği ifade edilmektedir.
“TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
(8) Koşullu salıverilmenin geri alınması nedeniyle 31/7/2023 tarihi itibarıyla cezası aynen infaz edilen veya ikinci defa mükerrir olup 31/7/2023 tarihi itibarıyla bu cezanın infazı için ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin bu cezalarının infazı bakımından altıncı fıkra hükümleri uygulanmaz.
Ancak, bu hükümlünün yeni bir suç işlemesi durumunda, şartlı tahliye hakkı yanıyor ve hem kalan cezasını, hem de işlediği yeni suçun cezasını çekmek için yeniden hapse giriyor. Hukuk literatüründe 'infaz yakma' olarak bilinen bu uygulamanın yeni yapılacak düzenleme ile kaldırılacağı öğrenildi.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması için cezanın infazı şart değildir. Yani failin; kaçak durumda olması, gidip teslim olmaması ve hatta cezanın ertelenmesi halinde dahi tekerrür uygulanacaktır. Uygulanması için gereken şart mahkûmiyet cezasının kesinleşmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri