Duygusal pazarlama nedir? Duygusal pazarlama veya duygusal reklamcılık, müşterilerin belirli bir şekilde hissetmelerini sağlayan, belirli bir marka veya ürünü hatırlamalarına yardımcı olan ve onları harekete geçmeye motive eden psikolojik tetikleyicilere dayanır.
Bu bakış açısıyla ortaya çıkan duyusal pazarlama, en temel tanımıyla insanların sahip olduğu görme, duyma, işitme, koklama ve duyma duyularının birine veya birkaçına hitap ederek tüketicilerin satın alma kararları üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki oluşturma faaliyetidir.
Duygusal pazarlama, müşterilerin belirli bir şekilde hissetmelerini sağlayan, belirli bir markayı veya ürünü hatırlamalarına yardımcı olan reklam stratejisidir. Stratejiler, müşterileri harekete geçmeye motive eden psikolojik tetikleyicilere dayanmaktadır.
Duygusal Markalaşma Nedir? Duygusal markalaşma, bir tüketici ile bir ürün veya marka arasında duygular üzerinden ilişki kurarak markalaşma çalışmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Duyusal markalama, tüketici algılarını beş duyu organı vasıtasıyla yönlendir- me niyeti taşıyan bilinçli ve sistematik bir yaklaşımdır. Amaç; renk, koku, ses, doku ve tat aracılığıyla çoklu duyusal bir bakış açısı sayesinde tüketici algılarını etkilemektir.
Marka duygusu tüketicinin belirli bir marka ile ilgili olumlu olumsuz tüm değerlendirmeleridir. Bir başka şekilde marka duygusu bir markanın, ortalama bir tüketicide markayı kullanmasının bir sonucu olarak pozitif/negatif bir duygusal tepki sağlaması olarak tanımlanabilir.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
insanın 4+ temel duygusu: neşe/keyif,öfke/korku, tiksinme, üzüntü/hüzün… duyguları arttırabilirsiniz, ama genel olrk temel renkler gibi temel duyguların da bu olduğu söylenir.
Duygusal Strateji: Duygusal strateji ile tasarlanan reklamlar bir ürün/hizmetin imajı için fiziksel tercihler yerine, tüketici tercihlerini oluşturmak için tasarlanır ve böylece reklamı yapılan ürün/hizmet hakkında iyi duygular yaratılmaya çalışılır (Berkman ve Gilson, 1987:193).
Reklam kullanılacak kıstaslara göre değişik açılardan gruplanabilir; Reklamı Yapanlar Açısından Reklam Türleri Reklamı yapanlar açısından reklamlar üç ana grupta incelenebilir. Bunlar; üretici reklamı, aracı reklamı ve hizmet işletmesi reklamıdır.
Duyusal markalama, tüketici algılarını beş duyu organı vasıtasıyla yönlendir- me niyeti taşıyan bilinçli ve sistematik bir yaklaşımdır. Amaç; renk, koku, ses, doku ve tat aracılığıyla çoklu duyusal bir bakış açısı sayesinde tüketici algılarını etkilemektir.
360 derece pazarlama ya da 360 derece reklamcılık, bütünleşik, çok yönlü ve çok kanallı bir pazarlama türüdür. Bu pazarlama türünde reklam ajansları başta olmak üzere birçok farklı departman rol alır. Yeni nesil pazarlama stratejisi olan 360 derece pazarlama, her türlü reklamcılık enstrümanını kullanır.
DUYUSAL KAYIT. Çevreden gelen uyarıcılar öğrencinin duyu organlarını etkiler. Örneğin; sınıftaki öğretmenin sesi, kitaptaki sözcükler, tepegöz ya da slâyt projektörle yapılan gösteri, bilgisayarlardan alınan mesajlar, yazı tahtasındaki şemalar, diğer öğrencilerin konuşmaları vb. hepsi birer uyarıcıdır.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Gizli pazarlama ürün veya hizmetlerin tüketiciye fark ettirilmeden, gizlice pazarlanmasıdır. Geleneksel pazarlamanın kitlelere mesaj ulaştırma amacının aksine gizli pazarlamada mesajın bireye, zekice yöntemlerle bire bir ulaştırılması esastır.
Pasif marketing dediğimiz şey, internette yayınlamış olduğunuz içeriklerdir. Bu içeriklerin başlıcaları şunlardır. Facebook sayfanızda yayınladığınız içerikler olabilir. YoutTube kanalınızda yayınlıyor olduğunuz videolar olabilir.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
Holistik pazarlama yaklaşımı, pazarlamayı bütünsel olarak ele alan ve inceleyen çağdaş bir pazarlama yaklaşımıdır. İlişkisel pazarlama, içsel pazarlama, bütünleşik pazarlama ve performans pazarlaması, holistik pazarlama yaklaşımının unsurlarını oluşturmaktadır.
Mikro pazarlama ürün ve pazarlama programlarını spesifik birey ve yerel müşteri gruplarının istek ve gereksinimine uyacak şekilde hazırlamayı içeren pazarlama faaliyetidir. Pusu kurarak bekleme ve zamanı gelince rekabette üstünlük sağlamak amacıyla baskın yapan pazarlama faaliyetidir.
Marka imajı, tüketicinin zihninde kabul gören ve tutulan markanın çağrışımlarıdır. Marka imajı gerçekçi ya da duygusal olsun büyük ölçüde tüketicinin yorumlamasıyla oluşan subjektif ve algısal bir olgudur. Marka imajı söz konusu olduğunda gerçeği algılama gerçeğin kendisinden daha önemlidir.
Duygusal fayda sunumları en genel ifade ile ürün ve hizmetin fonksiyonel (kalite, fiyat, performans) faydasından ziyade markanın tüketici duygularına hitap etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri