Kadının, kendisini zina ile itham eden kocasıyla yeminleşmesini ifade eden bir fıkıh terimi.
- Peygamberimizin bu uygulaması mülaane midir? Değerli kardeşimiz, - Necran Hristiyanları ile yapılması planlanan, ancak karşı tarafın çekinmesi üzerine yapılmayan ve Âl-i İmran 61. ayetinde belirtilen karşılıklı bedduanın adı Mübahele'dir. Bu kelime "karşılıklı Allah'a yalvarmak" manasına gelir.
Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde kelime sözlük anlamında kullanılmıştır. Bu kökün türevlerinden olan liân ve mülâane de “karşılıklı lânetleşme” demektir.
Fıkıh terimi olarak liân, karısının zina ettiğini veya doğan / doğacak çocuğun zina ürünü olduğunu iddia eden kocanın hâkim huzurunda bunu yeminle teyit etmesi, kadının da kocasının yalan söylediğine ve kendisinin mâsum olduğuna aynı tarzda yemin etmesidir.
1. Birbirine lânet okuma, karşılıklı lânetleşme.
İlgili 41 soru bulundu
LALİN İSMİNİN ANLAMI
Lalin isminin anlamı eski dilde kırmızı renkli olan anlamına gelmektedir. Yakut kırmızısı anlamını da taşımaktadır.
Bu isim yağmur perisi, yağmura hükmeden tanrı ya da peygamber olarak isimlendirilir. Antik Yunan kültüründe de İlya da mitinden esinlenerek İlya isminin kullanıldığı düşünülmektedir ve huzur veren yağmur olarak Türkçeye çevrilen bir kelimedir.
Kocanın, eşiyle cinsel ilişkide bulunmamak üzere yaptığı yemin, kazâî boşanma sebeplerinden biri. Belli lafızlarla nikâh akdinin bozulması, boşama ve boşanma anlamında fıkıh terimi. Kocanın, karısını annesine veya dinen nikâhı düşmeyecek yakınlarına benzetmesi anlamında fıkıh terimi.
Hidane, çocuk ve çocuk hükmünde olan kişilerin bakımını, himayesini, eğitimini içeren bir kavramdır. Hidane, İslam Hukukuna özgü bir teridir. Medeni Hukuktaki karşılığı, çocuk himayesi ve velayeti olarak tanımlanabilir. Evlilik devam ederken çocuğun bakımı ve himayesi aile ortamında yapılır.
Muhâlea kelimesi "ha-le-a" ) ďĥì ( sözlükte elbiseyi veya ayakkabıyı çıkarmak anlamına gelmektedir.5 Terim olarak ise kocanın eşinden veya bir başkasından aldığı bir bedel (ıvaz) karşılığında belli sözlerle eşinden ayrılmasıdır.
İslam hukuk kaynaklarında etraflıca incelenmiş olan “ric'î talâk”, eşler arasındaki nikâh bağını sonlandırmadığı için erkeğe eşine iddet süresi içerisinde dönüş yapma imkânı vermektedir. Kocanın “ric'at” kavramıyla ifade edilen “dönüş yetkisi”, yeni bir nikâha gerek kalmadan evliliğin devam etmesini mümkün kılmaktadır.
Tahkim, tarafların iradelerine tabi meselelerde, aralarında çıkan veya çıkabilecek uyuşmazlıkları çözmek için devlet yargısı yerine, hakem denilen kişi veya kişilere başvurmaları konusunda anlaşmalarıdır.
Zina isnadı bir kişinin başka bir kişi aleyhine zina ithamında bulunması veya başka bir kişinin sahih olarak bilinen nesebini reddetmesi şeklinde olur. Bu isnadı sarih olarak ifade eden her yazı ve sözle kazf suçu gerçekleşmiş sayılır.
Kadının, kendisini zina ile itham eden kocasıyla yeminleşmesini ifade eden bir fıkıh terimi.
(Âl-i İmrân 3/61). Mübâhele “İhtilaf eden iki tarafın bir araya gelip Allah'ın lanetini haksız taraf üzerine dilemesi” (Nesefî, 1995, s. 159) şeklinde tarif edildiği gibi “Taraflardan her birinin hak- sız olana Allah'ın lanetini ilenmesi” (Erdoğan, 1998, s. 311) şeklinde de tarif edilmiştir.
Bir tartışma esnasında haksız ve yalancı olanın Allah'ın lânetine uğraması için beddua edilmesi. Sözlükte “yalancı ve zalim olana birlikte beddua etmek, lânetleşmek” mânasındaki mübâhele kelimesi Kur'an'da iftiâl kalıbında (ibtihâl) olmak üzere bir yerde geçer (Âl-i İmrân 3/61).
Ashabül feraiz10; miras payları Kur'an, sünnet ve icma ile belirlenmiş kimselerdir. Karı, koca, anne, baba, dede, nine, kız, oğlun kızı, ana baba bir (AB) kız kardeş, baba bir (B) kız kardeş, ana bir (A) erkek ve kız kardeş bu sınıfın üyeleridir.
Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa. 86 s. Bain talakla boşama şudur: Bir kimse, bir kadınla nikah-landıktan sonra, ister birleşme olsun, isterse olmasın kinayeli yani kapalı bir ifade ile karısını boşamışsa, bu boşama bain talakla yapılan bir boşama olur.
~Hangi açıdan bakarsak bakalım, çocuğun yetişmesinde aile büyük rol sahibidir. Bu sebeple Kur'an-ı Kerim terbiyeden aileyi sorumlu addetrniştir. ve yetirnler) meydana gelir. Ailenin terbiyevi işlerinden öncelikle baba sorumludur.
İslam Aile Hukukunda yargı yoluna başvurulmaksızın evliliğin sona erdirilmesinin yollarından biri de muhâlaa (hul')dur. Gerek muhâlaa gerekse hul' kelimelerinin kökeninde, çıkarmak anlamı vardır. Bir terim olarak ise, bu iki kavram kadının, kocasına vereceği bir bedel karşılığında ondan ayrılmasıdır.
Amaç kocanın boşama yetkisini karısına devretmesi anlamına gelen tefvîz-i talâkın Osmanlı toplumundaki/fetvalarındaki görünümlerini betimlemek ve aile hukuku sorunlarının giderilmesinde mezhep içi bir yol olarak oynadığı rolü göstermektir.
Talâka yemin Müslüman halklar arasında yaygın bir şekilde kullanılan bir yemin biçimidir. Genelde maksat boşama olmayıp bir şeyin yaptırılması veya engellenmesidir. Konu ile ilgili başta dört mezhep olmak üzere, Zâhirî, Caferî, İbazî ve Zeydî mezheplerin görüşlerini ve delillerini irdeledik.
Elya Adının Kökeni
Elya ismi genellikle Arapça kökene sahip olarak bilinmektedir. Ancak çok sık karıştırılsa da Elya ismi İbranice kökenlidir.
Bu kapsamda kız çocukları için son dönemin en popüler isimlerinden biri Arya ismidir. Arya ismi sözlük anlamı olarak güçlülüğü, soyluluğu ve asaleti temsil eder. Arya ismine sahip olan kız çocuklarının daha dirayetli kişiler olacağı ifade edilir. Bunun yanı sıra Arya ismi neşeyi de simgeler.
Son dönemin popüler isimlerinden biri olan Liya'nın anlamı “Sabırlı, Sabrın en iyisi, sabrın en güzeli, en sabırlı” anlamına gelmektedir. Liya ismi Kuran-ı Kerim de geçmemektedir. Arapça kökenli bir isim olan Liya, kız çocuklarına verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri