Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
Peynir altı suyunu poğaça, çörek, ekmek gibi hamur işlerinde kullanarak hem hoş bir tat elde edebilirsin hem de tariflerinin besin değerini artırabilirsin. Çorbalarına su yerine kıvam artırıcı olarak peynir altı suyu ekleyebilirsin. Et marinasyon soslarında kullanabilirsin.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Peynir altı suyunun en önemli özelliklerinden bir tanesi de bağışıklık sistemini geliştirmesidir. İçinde bulunan kalsiyum sayesinde iskelet ve eklemlerde oluşan kemik erimelerinde de oldukça etkilidir. - Şişkinliği ne giderir ve mide problemleri ne iyi gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
Özellikle yapacağınız çorbaları ekstra lezzetlendirmeyi seviyorsanız kullanacağınız su miktarının bir kısmını peynir altı suyu ile tamamlayabilirsiniz. Ancak peynir altı suyu güçlü bir aromaya sahip olduğu için kullanacağınız miktarı deneyerek belirlemekte ve aşırıya kaçmamakta fayda var.
Peynir altı suyu bozulduğu nasıl anlaşılır? Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
Peynir altı suyu kısa sürede tüketilecekse, cam bir kavanoza konulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Bu suyu saklarken ağzını kapalı tutmak oldukça önemlidir. Eğer 5 günden daha fazla saklamak istiyorsanız, dondurucuya atmanız gerekir.
Un, yoğurt, yumurta ve ayırdığımız peynir altı suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş yumurtaları pişirmeden 4-5 kepçe çorba ekliyoruz. Daha sonra tam tersi, kepçe kepçe bu karışımın tamamını yavaşça çorbanın içine ekliyoruz. Tuzunu ekleyip son olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
PROBİYOTİK İÇERİR
Bundan dolayı da peynir altı suyu da oldukça zengin probiyotik kaynağı olmasından dolayı bağırsak sağlığı için birebirdir.
Su ılıyınca içerisine 2 su bardağı kadar peynir ya da yoğurt suyu ilave ederek 1 litreye tamamlayın. Ardından kavanozlara pay edin. İçerisine son olarak defne yaprağı, dereotu ya da tane karabiber de ekleyebilirsiniz. Ağzını sıkıca kapattıktan sonra 15 - 20 gün boyunca fermente olması için bekletin.
Peynir altı suyumuzu bir tencereye alıp kaynatmaya başlayalım. Suyumuz fokurdamaya başladığında yoğurdu, sirkeyi ,limon suyunu ve tuzu ekleyip karıştıralım. 3-4 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatalım. 20 dakika da bu şekilde bekletelim.
Peynir altı suyu da yine yoğurt mayalamak için kullanılacak sağlıklı mayalardan biridir. Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir.
Peyniraltı suyu gübreleme ve mikrobiyolojik gelişim açısından önemli olan N, P, K, S, Ca, Na, Mg, laktoz ve protein içermektedir. Gübreleme amaçlı olarak kullanıldığında sadece bitki gelişimini değil aynı zamanda topraktaki yararlı mikroorganizma populasyonunu da teşvik etmektedir.
Önce ılık peynir altı suyunu derin bir kaba koyuyoruz. Üzerine toz şeker, tuz ve mayamızı ekleyip 1 dk bekletiyoruz. Yumurtaların beyazını, sıvı yağ ve unumuzu ekleyip yoğuruyoruz. 2 bardak undan sonra biraz kıvama dikkat ederek ekleyelim geri kalan unu. Hamur yumuşak ve hafif ele yapışır şekilde olmalı.
Yoğurma kabına bir miktar un konulur. Ortası havuz gibi açılan unun içine kabaran maya, tuz, yumurta, yumuşamış tereyağı ve kalan peynir altı suyu ilave edilip yoğrulur. Azar azar un ilavesiyle sert olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
Gıda endüstrisinde yiyeceklerin protein değerinin artırılması için toz haline getirilerek katkı maddesi olarak kullanılır.
Sakın salamura suyunuzu her peynirde yenilemeyin ya da peyniri biten salamura suyunuzu dökmeyin. En iyi ve en lezzetli salamura suyu en eski salamura suyudur. Her peynir beklemesinde salamuranız yeni bakterilerle size daha lezzetli olarak hizmet edecektir. Aynı şarap gibi eskidikçe lezzetleşecek.
- Artritin sebep olduğu iltihapları ve eklem ağrılarına karşı tedavi edici etkisi vardır. - Vücudumuzda bulunan hücreler için kolloidal altın suyu doğal uyarıcı olarak görev yapar. - Altın suyunun gerilen sinirleri rahatlatıcı ve gevşetici bir etkisi bulunmaktadır.
Ev yapımı peynirden elde edilen peynir altı suyu, vücut şeker oranını düşürücü özelliktedir. Şeker düşüren özelliği sayesinde, şeker hastalarının da kullanabileceği üründür.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri