Bazıları yoğun kokuya sahipken çok özel türler süper kokulara sahiptirler. Kokuları akşam sefası ve yaseminimsi gibi olmakla beraber, çok özel türler sümbül, karanfil, şeftali , vanilya ve gül kokusu yayarlar bulundukları ortama.
Adeta unutulmaya yüz tuttu. Halbuki dayanıklı koyu yeşil yaprakları ve mumdan yapılmış hissini veren nefis kokulu zarif çiçekleriyle gayet dekoratif ve kolay yetişen bir bitkidir.
Mum çiçeğinin aydınlık ama aynı zamanda direk olarak güneş ışığı almayan yerlerde konumlandırmanız gerekmektedir. Klimalardan uzak tutmanız gerekmektedir. Mum çiçeğinin saksını kısa aralıklar çevirerek her yerinin güneş ışığı almasını sağlamanız gerekmektedir.
Mum Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir? Mum çiçeği fiziksel açıdan öne çıkan farklı özellikleri ile beraber dikkat çekiyor. - Yaprakları uzundur ve oval şekilde parlak yeşil bir renge sahiptir. - Pembe ve soluk kırmızı ile beraber beyaz rengi üzerinden yıldıza benzer çiçekleri bulunur.
Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.
İlgili 15 soru bulundu
Mum çiçeği, tropik bitki türlerinden biridir. Ancak evde ve saksıda kolayca yetiştirilebilir. Halk arasında mum çiçeği olarak bilinen bu çiçeğin bilimsel adı, 'hoya carnosa'dır.
Bitkim Sende Mum Çiçeği Hoya Carnosa Kokulu Çiçekleri Pembe Beyaz Renklidir.
En bilinen mum çiçeği faydası, bulunduğu ortamdaki havayı temizlemesidir. Ferah ve temiz bir ortam sunar. Hem görüntüsü hem de çiçek açtığında yaydığı hoş koku sayesinde insanlara huzur ve keyif verir. Tüm bu faydalarına ilave olarak şunu da söylemeliyiz: Mum çiçeği zararları veya herhangi bir yan etkisi yoktur.
Kurdele Bitkisi(Spider Plant), Menekşe, Zebra sukulent (Haworthia), Mum çiçeği türleri (Hoya), aşk merdiveni toksik olmayan bitkiler arasında. Aynı zamanda Maranta ve diğer dua çiçeği türleri, Hypoestes (Polka dot) bitkisine rahatlıkla bakabilirisiniz. Hava bitkileri de toksik olmayan bitkiler arasındadırlar.
Balkonda veya bahçede bakılan mum çiçeği kışın eve alınmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almayan yerde aydınlık bir ortamda yetiştirilen mum çiçeği yazları kesinlikle ideal şekilde sulanmalıdır. Mum çiçeğini yetiştirirken kışın 2 haftada 1 kere yaz aylarında ise haftada 1 kere sulamak yeterlidir.
Mum çiçeği ne zaman açar? Mum çiçeği ilk yılında çiçek vermeye başlayabileceği gibi çiçeklenmek için iki ya da üç yıl da bekleyebilir. Çiçeklenmesi, bitkinin yaşına, yetiştiği ortama ve budanmasına bağlıdır.
Yaprakların yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır, bu da bitkiye "mum çiçeği" adını verir. Çiçekler, salkım şeklinde küçük yıldız benzeri çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin renkleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı gibi değişebilir.
Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ortamlarda daha rahat gelişir. Az miktarda güneş ışığı alması yeterlidir. Ilıman ortamları seven mum çiçeği, çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda mutlu olmaz. Balkon, bahçe gibi dış mekanlarda doğrudan güneş ışığı almasında sakınca yoktur.
Dünyanın En Güzel Kokan Çiçeği Hangisidir? Dünyanın en güzel kokan çiçeği portakal çiçeğidir. Portakal çiçeği insanlarda sıcakkanlı bir hissiyat uyandırır. Özellikle hayal kurmayı seven, yaratıcı, sakin insanlar tarafından oldukça fazla sevilir.
Frezya çiçeği, özellikle kokusu nedeniyle yetiştirilen çiçek türlerinin en başında gelmektedir. Evinizde birkaç tane frezya çiçeği yetiştirdiğiniz zaman evinizin kokusunu değiştirebilirsiniz. Bu sayede frezya çiçeğinin kokusu evinizin her yerine yayılacaktır.
Kolonya çiçeği olarak da bilinen Melisaya bizde parfüm çiçeği veya çalısı'da deniyor. Çeşitli Asya ülkelerinde gece yasemini, gece kraliçesi gibi isimleride vardır.
Mum çiçeği uğursuz mudur? Mum çiçeği ile ilgili de genel bir uğursuzluk inancı yoktur.
SU: 4-5 haftada bir sulamanız onu mutlu edecektir. Sulama aralarında mutlaka toprağının kurudğuna emin olmalısınız. Sulama rutini bakımından evinizdeki yada ofisinizdeki sukulentler ile benzerlik gösteren mum çiçekleri fazla sudan hoşlanmazlar. Toprağı kurudukça su vermeniz yeterli olacaktır.
Mum Çiçeği Kaç Senede Açar? Bazen ilk yıl çiçeklenmeye başlayabilmektedir. Ancak bazen de iki üç yıl içerisinde çiçeklenmeye başladığı bilinmektedir. Bitkinin yaşına, yetiştiği ortama ve budamasına bağlı olarak bu durum değişim gösterebilmektedir.
Kokusu İle Büyüleyen Çeşitler
Mum çiçeği türleri; Carnosa Variegata, Compacta, Obovata, Carnosa olarak sıralanabilir.
Hakiki, Mum, Püren ve Limon Çiçek Balının Yararları
Özellikle kış aylarında her sabah bir tatlı kaşığı hakiki çiçek balı yiyerek kışı daha sağlıklı geçirebilirsiniz. Mum çiçeği güzel koktuğu için ortamdaki havayı değiştirir ve ferah bir ortam olmasını sağlar. Havayı temizleyen mum çiçeğinin balı da oldukça faydalıdır.
zor ve nazik bir çiçek bu. sabır ister. dokunmayacan mesela yapraklarına. küser derler. çiçekleri çok nadir açar. açtığı zaman da nefis kokar.
Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir. Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın 7C derece soğuğa dayanır, hiçbir zarar görmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri