Bu gazlar akciğerler için çok zararlıdır, sizde nefes sorunlarına da yol açabilir. Hele ki gelelim sinir sistemine zararları çok önemli. Parafin mumlar yandığında havaya benzene ve toluene gibi zararlı kimyasallar salarlar. Bu kimyasalları uzun süre solumak beyne de olumsuz etki eder.
Laboratuvar ortamında yapılan denemelerde yanan mumlardan çıkan dumanları analiz eden uzmanlar, mumların akciğer kanseri ve astım riskini artıracak zararlı duman çıkardığını tespit etti, ancak bunun zararlı etkisinin mumların yıllarca kullanılması halinde görülebileceğini itiraf ettiler.
Yapay bir aydınlanma kaynağı olan elektrik lambaları baş ağrısına sebebiyet verebilirken mumun doğal ışığı, insanı rahatlatır. Mum ışığının loş ortamda yarattığı sıcak ve yumuşak atmosfer, ruhu dinginleştirir. Ayrıca bu ışık, yapay versiyonları gibi gözlerinizi yormaz ve cildinize zarar vermez.
Hiçbir zaman mumu yanar bir şekilde bırakıp uyumaya gitmeyin ve asla çocukların odasında yanan bir mum veya benzeri şeyleri bırakmayın. Mumları söndürmek için bir kaşık veya mum söndürücü kullanın. Bu yol onları üfleyerek söndürmekten çok daha güvenlidir.
SOLUNUM YOLLARI RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLABİLİYOR
Bu ortamlarda muma uzun süre maruz kalma kalınması solunum yolları rahatsızlıklarına, baş ağrısına, hatta daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle astımı olan kişiler için bu durum daha da önem arz ediyor.
İlgili 21 soru bulundu
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Laboratuvar ortamında yapılan denemelerde yanan mumlardan çıkan dumanları analiz eden uzmanlar, mumların akciğer kanseri ve astım riskini artıracak zararlı duman çıkardığını tespit etti, ancak bunun zararlı etkisinin mumların yıllarca kullanılması halinde görülebileceğini itiraf ettiler.
Gündüz Yemeklerinde Mum Yakılmalı mıdır? Mumlar yalnızca teorik anlamda bir ışık kaynağı olarak onlara ihtiyaç duyulabilecek durumlarda kullanılmalıdır. Özellikle yağmurlu veya bulutlu bir gün olmadığı sürece, mumları yalnızca güneş battıktan sonra yakmak uygundur.
Eğer bu deyim dini veya ritüel bir bağlamda kullanılıyorsa, gerçek anlamıyla bir mum yakarak bir dua etmek veya anma töreni yapmak gibi dini bir pratik anlamına gelebilir. Ancak, mecazi anlamda kullanıldığında, bir dilekte bulunmak veya bir şeyin gerçekleşmesi için ümit etmek gibi bir anlam taşıyabilir.
Görüntüsünün şıklığı ve farklı renkleri ile odalarda aksesuar olarak da yerini alabilir. Bütün bu özelliklerinin yanında elektrik kullanılmadığı için cebi de yakmıyor. Sadece dört mumla, 20 metrekarelik bir odayı sıcaktan pişmeyecek şekilde ısıtabiliyor.
Sağlık açısından pek uygun olmadığı için günümüzde mum yapımında parafin tercih edilmiyor. Bunun yerine diğer iki seçeneği değerlendirebilirsin; soya veya bal mumu. Soya mumu parafine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü mumlar yaratmanı sağlar. Bal mumu ise en sağlıklısıdır ve 2 kat uzun süreli kullanım imkanı sunar.
Mumlar sakinleştirici ve iyileştirici özellikleriyle bilinir ve masaj terapistleri gibi terapistler tarafından tedavi odalarında rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için sıklıkla kullanılır. Güzel titremesi ve nazik parıltısıyla bir mum yakmak gibi basit bir eylem, zihni rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur.
"Mumların yatıştırıcı etkisi, kokuların beyinde işlenme şekli ile ilintilidir. Mumların kokusu, beynin hafızamıza ve duygularımıza ev sahipliği yapan kısmı olan limbik sistemimizi uyarır. Serotonin ve dopamin gibi hormonlar, ruh halimizi düzenlemeye yardımcı olurlar.
Mum yakılırsa ortaya karbondioksit ve aromatik gazlar ortaya çıkabilir. Aromatik gazlar odada koku yayacağından sigara dumanının kötü kokusunu absorbe edebilir. Lakin mum yakılmasında açığa çıkan bileşenlerin sigara dumanını tutma faaliyeti yoktur.
Kokulu mumlar sigara kokusunun yok edilmesinde kullanılan en etkili yöntemlerden birisi. Sigara içtiğiniz zaman yakacağınız mum ile odaya ferah bir hava katabilirsiniz. Limon, portakal, lavanta, tarçın veya sandal ağacı esansıyla hazırlanan mumlar sigara kokusunu yok etmede size yardımcı olur.
Kurban bayramında ve kırkında da bu uygulama devam eder. Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Mum yakma hareketi, sözsüz bir duadır; yine de mum yakarken dua edilebilir. Işık, insanları ve imanı temsil eder. İnsan kilisede dururken Rabbin Sözüne karşı alev gibi canlı ve özlenlidir. Bu yüzden, mum kişinin kilisedeki varlığını temsil eder.
Bir mum yakmak, derin benliğimize ulaşmanın köprülerinden biridir. (Bir başka köprü nefesimizdir mesela.) Ateş elementi olarak alev, yaratılışımızın kaynağını ve iç ışığımızı temsil eder. Yüksek bilincimize bağlanmak ve ruhsal farkındalığımızı yükseltmek için mum alevini kullanabiliriz.
Uyumadan önce daima mumları üfleyin. Gece boyunca bir mum yakmanın riskleri arasında ateşin yayılması, uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) solunması, cildin kuruması, alerjik reaksiyonların tetiklenmesi ve hatta potansiyel organ hasarı yer alır.
Fitilin uzunluğu, mumun yanma hızını doğrudan etkiler. Hâliyle hızlı yanan mumun ömrü de bir o kadar kısa olur. Mumun daha uzun süre dayanması için her kullanımda fitili kısaltmaya dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca fitili kesmek, siyah duman oluşmasını ve mumluluğunuzun aşırı ısınmasını da engeller.
Mumun fitilini ilk kullanımdan önce mutlaka kısaltın. Uzun fitiller mumunuzun daha kısa sürede bitmesine yol açar. Her kullanımdan sonra mumu söndürün ve biraz ılıyınca fitili elinizle düzelterek tam ortada ve dik bir şekilde durmasını sağlayın. Mumu ilk yaktığınızda 2 saat boyunca yanmasına izin verin.
Bunların üretildiği, dolayısıyla çok daha fazla solunmasına neden olan imalathanelerde yapılacak araştırmalar bilgi verici ve aydınlatıcı olacaktır. Prof. Dr. Erkan Topuz (Emsey Hastanesi Onkoloji Bölüm Direktörü): Kokulu mumların içindeki maddeler kanserojendir.
Mumun yanması aslında buharlaşan parafinin yanmasıdır. Mumu söndürdüğümüzde mumun ısısı parafinin buharlaşmaya devam etmesine neden olurken, buharlaşan parafinin yanmaması mumun üzerinde yükselen bir duman görmemize yol açar. Yani gördüğümüz duman aslında buharlaşan parafindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri