Genel anesteziyle diş çekimi nasıl yapılıyor? Genel anesteziyle diş çekilmeden önce hasta tamamen uyutularak anestezi cihazına bağlanır. Bu esnada hasta derin uykuda olduğu için herhangi bir şekilde acı ya da ağrı hissetmez. Burundan veya ağızdan solunum tüpü takılarak dişi çekilecek hasta solunum cihazına bağlanır.
Anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılan hastaya ilaç verilerek uyku hali sağlanıyor. İşlem sonuna doğru ilaç kesiliyor ve hastanın uyanması sağlanıyor. Tedavisi biten hastanın, ilaç kesildikten sonra uyanması oldukça kısa sürede gerçekleşiyor ve kendine gelen hasta yaklaşık 30 dakika sonra evine gidebiliyor.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Bilinçli sedasyon sırasında hastanın bilinci yerindedir ve doktor ile iletişim kurabilir. Uyutularak diş tedavisi diş çekimi ve diş tedavilerinde tercih edilen bir yöntemdir.
Diş çekimi amacıyla uygulanan normal infiltrasyon anestezi tekniğinin kortikal kemiğin yoğun olması nedeniyle yeterli anestezi sağlamaması durumunda infraorbital anestezi yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
Diş tedavileri sırasında uygulama yapılacak bölgeyi iğnesiz şekilde uyuşturmak için uygulanan yönteme iğnesiz dental anestezi adı verilmektedir. Hasta, standart iğneli anestezi yöntemlerinde hissettiği iğne acısını hiçbir şekilde duymamakta ve güvenli bir şekilde tedaviye hazırlanabilmektedir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Sedasyon, İstanbul devlet hastanelerinde pek yapılmamaktadır. Çocuk hastalar için bazı üniversite hastanelerinde genel anestezi yapılabilmektedir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Diş içi uyuşturucu iğnenin etkisinin tamamen geçmesi genellikle 2 ila 4 saat sürer. Ancak bazı durumlarda, etki süresi daha uzun olabilir. Eğer diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik madde uzun etkili bir madde ise, uyuşukluk hissi daha uzun sürebilir. Bu durumda, etki süresi 6 ila 8 saate kadar çıkabilir.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Diş çekimi yapılacağı zaman tok karnına gelmeniz uygundur. Cerrahi diş çekimi öncesinde, ağzınızın antiseptik (mikrop öldürücü) gargara ile çalkalamanız ya da dişlerinizi fırçalamanız, diş çekimi sonrasında meydana gelebilmesi ihtimal iltihaplanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarında teda- viler lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır.
Bazı hastalarda sedasyon sonrasında halsizlik, reflekslerde azalma, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kısa süreli hafıza sorunları gibi durumlar yer alabilir. Bunlar her hastada görülmemekle birlikte genellikle işlemden kısa süre sonra hafifleyerek kaybolan yan etkilerdir.
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Genellikle uyuşturucu iğne 2-3 saat içerisinde etkisini yitirir ancak dişe yapılan iğnenin etkisinin geçmesi 5 saati bulabilir. Diş kanal tedavisi sonrası uyuşukluğun geçmesi için beklemeniz yeterli olacaktır fakat belirtilen sürelerden daha uzun süreli bir uyuşukluk var ise doktorunuza danışabilirsiniz.
Bir seferde 7 adet uyuşturucu iğne yapılabilir ve vücudu uyuşturma etkileri yoktur.
Bu anestezik solüsyonun, cinsine ve miktarına bağlı olarak kişiden kişiye de değişkenlik göstererek ortalama 3 ile 5 saat arasında uyuşukluk süresi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri