Münebbih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Uyarıcı
[1] (') Uyarıcı.
Kelime Anlamı: Mucibince kelimesi, nedeniyle, sebebiyle veya sonucu olarak anlamına gelir. Bir olayın veya durumun nedenini veya sonucunu belirtmek için kullanılır.
Muhip seven, aşık olan; mahbup ise sevilen anlamına gelir. Aşık ve maşuk kelimeleri de aynı anlamda kullanılır. Muhibban ise bu kelimenin çoğuludur. Dost meclisinde yer alan, birbirleriyle en mahrem sırlarını bile paylaşan kişilere muhibban denir.
Muhip TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Seven, sevgi besleyen, dost.
İlgili 17 soru bulundu
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Nüfuz kelimesi, başkalarına söz geçirme ve güçlü olma anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Nüfuz kelimesi, sözü dinlenecek kadar insanları etkileyen, insanların korktuğu ve erki elinde bulunduran kişi ya da gruplar için söylenmektedir.
Kelime, en geniş manasıyla “sevilen” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla sevilen herkes veya her şey mahbup olabilmektedir: peygamberler, din büyükleri, çocuklar, arkadaşlar, yiyecekler vb. 3. Kelimenin yaygın anlamı, “en çok sevilen, sevgili”dir.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir. Genellikle birisi hakkındaki gerçekleri göremeyip boş hayallere kapılan ve birine körü körüne bağlanan kişiler için bu sözcük kullanılır.
Osmanlılar'da padişahın huzurunda yapılan tefsir derslerine müzakereci olarak katılan âlim.
Murakıp kelimesi TDK verilerine göre denetçi demektir. Bununla beraber murakıp kelimesi Tanrı'ya bağlanarak çile dolduran kimse olarak bilinmektedir. Diyanette görev yapan denetmenlere murakıp denir. Diyanet içindeki personel ve hutbelerin denetimini murakıp üstlenir.
Türk Dil Kurumu üzerinden hilaf kelimesi, 'Aykırı, karşıt ya da yalan,' anlamları üzerinden ele alınmaktadır. Bu anlamları ile beraber Arapçadan Türkçeye yerleşmiş köklü sözcüklerden biri olarak öne çıkar. Tek başına veya cümle içerisinde kullanılabilir.
Mukabil dava. Kazandıran; veren; miras bırakan, ölümüyle, hakkında miras hukuku hükümlerinin uygulandığı kişi; miras bırakan.
Arapça kökeni "sahhar" (سَهَرَ) fiilinden türetilmiştir ve "u" takısı eklenerek oluşturulmuştur. Anlamı: "Musahhar," bir şeyin veya birinin egemenliği veya kontrolü altında olan veya bağımlı durumda bulunan anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan murahhas kelimesi, terhis sözcüğünden türetilmiştir. Terhis, izin vermek anlamına gelirken murahhas kelimesi, kendisine müsaade edilen demektir. Bir firmayı temsil eden ya da başkası adına konuşan kişilere murahhas denir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Mukbil isminin anlamı ise şu şekilde; Kutlu, mutlu.
Perestiş kelimesi TDK'ya göre, delicesine sevme anlamına sahiptir.
Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise, 'Mezar ya da kabir' biçiminde ifade edilmektedir. Makber Ne Demek? Makber kelimesi pek çok roman veya tiyatro çalışmalarında çok sık karşılaşılan önemli kelimeler arasında yer almaktadır.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Özellikle çıkarları doğrultusunda hem kişilerin hem de devlet ve kurumların yaptıkları belli kurallara dayanan birlik anlamına gelmektedir.
Dimağ TDK kelime anlamı hakkında detaylar. Dimağ kelime kelimesi Arapçadan Türkçeye yerleşmiş sözcüklerden biridir. TDK üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Beyin ya da bilinç' biçiminde ifade ediliyor.
Allah'ı cisim olarak düşünenleri veya O'na cismanî özellikler nisbet edenleri ifade eden bir terim. Allah'ı yaratıklara veya yaratıkları Allah'a benzetme sonucunu doğuran inançları benimsemiş gruplara verilen ad.
Yalnız kendini düşünen (kimse), bencil, hodgâm, egoist.
Anlamı: "Muharrir" kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzeltme yapan veya yazıları düzenleyip yayınlayan kişiyi ifade eder. Bu kişi, gazete, dergi, kitap, makale gibi yazılı yayınların hazırlanmasına katkı sağlar ve metinlerin dilbilgisel ve içeriksel olarak düzeltilmesinden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri