Unvan kelimesi her alanda kullanıldığı için doğru yazım şekli de büyük önem taşıyor. Bu kelimenin doğru yazımı unvan şeklindedir. Ünvan olarak yazılması yanlış olarak kabul ediliyor. Kullanıldığı her alanda yazılışı unvan şeklinde olmalıdır.
Doğru yazılışı unvan şeklinde olmaktadır. Yazım yanlışı olarak ise ünvan şeklindeki yazılışı kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre unvan kelimesinin doğru yazılışı unvan şeklinde kabul edilmektedir. Ünvan yazımı yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
Doğrusu artık "Ünvan"
Halk arasında sıklıkla yazım hatası yapılan sözcüklerden biri olan "ünvan/unvan" listede yer aldı. TDK verilerine göre uzun zamandır doğru yazım şekli unvan olarak kabul ediliyordu. Ancak son değişiklikle "ünvan" olarak kullanılacak.
Yazımı değiştirilen sözcükler arasında eski haliyle "unvan", "kayyum" ve "yeşilzeytin" gibi sık kullanılan kelimeler de bulunuyor. Güncellemeye göre, "unvan" kelimesi "ünvan" şeklinde değiştirilirken, "kayyum" yerine "kayyım", "yeşilzeytin" yerine "yeşil zeytin" kullanımları kabul edildi.
Türk Dil Kurumu (TDK) birçok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan şeklinde yazılmakta.
İlgili 37 soru bulundu
Unvan kelimesinin doğru yazımı unvan olarak belirtiliyor. Ünvan olarak yazılması yanlıştır. Metin belgelerinde ya da diyaloglarda bu şekilde kullanılması gerekiyor. TDK verilerine göre unvan kelimesinin doğru yazım şekli unvan şeklindedir.
2. Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru yazımı "UNVAN" şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanırken her ne kadar telaffuz ettiğimiz gibi kullansak da bu yanlışı düzeltmeli ve kelimenin doğru yazımını kullanmalıyız. Kelimenin doğru yazımı "UNVAN" şeklindedir.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.
Zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı siyah zeytin şeklinde olmalıdır.
Unvanlar ad ve soyadın altına küçük harflerle yazılır. Akademik unvanlar ismin ön tarafına küçük harflerle ve kısaltılarak yazılır. Yazıyı imzalayacak olan makam, yazının gideceği makama göre kurum/kuruluşun “imza yetkileri yönergesi”ne veya yetkili makamlarca verilen imza yetkisine uyularak seçilir.
Tıraş kelimesinin hem tıraş hem de traş şeklinde yazımı ile karşılaşıyoruz. Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Bahçelievler, Kızılay, Başakşehir vb.
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
6. Unvanlardan sonra gelen ekler kesmeyle ayrılır. Ayrıca kişi adlarından sonra kullanılan unvanlara gelen ekler de kesme işaretiyle ayrılır. Örnek: Sevinç Hanım'a, Ender Bey'den, Ali Efendi'nin, Cumhurbaşkanı'nca, Enver Paşa'ya, Türk Dil Kurumu Başkanı'na göre vb.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Bu kelime konusunda doğru yazılış hali, 'Perhiz' sözcüğü olarak öne çıkar. Beslenme üzerinden sağlığı ve kiloyu korumak amaçlı ele alınan uygulama perhiz olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Perhiz' olarak ön plana çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu da bu sözcüğün yazılış şeklini açıklamıştır. Bu kelimenin doğru bir şekilde kullanımı "makine" biçiminde olmalıdır. Makina (Yanlış bir kullanımdır.)
RÖLYEF KELİMESİNİN ANLAMI
Kabartma anlamına gelir. Bu kelime genellikle rolyef şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı rölyef şeklinde olmalıdır.
Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
4.) Takma adlar büyük harfle başlar. Bunlar kişi adlarından önce ya da sonra gelebilir. Saygı sözleri, lakaplar, meslekler, rütbe adları, unvanlar bu grupta sayılabilir. Özel ada dahil olur.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri