müneccim - Nişanyan Sözlük. Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم “yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog” sözcüğünden alıntıdır.
Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir.
Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir. Ancak müneccim olduğu düşünülen kişilerin bunu nasıl ve ne şekilde yaptığı pek fazla bilmez.
Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم "yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tancīm تنجيم "yıldız ilmiyle uğraşma" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) failidir.
Müneccimbaşı, müneccim-i sani ve müneccimlerden oluşan müneccim- başılık, sistemli ve teşkilatlı bir Osmanlı Devleti müessesesidir. Bu müessese, Osmanlılardan önceki devletlerin teşkilatları içinde bulunmayıp ilk defa Osman- lılarda ortaya çıkmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Allah`ın emrine boyun eğerek, görevlerini yerine getiren, O`nu tesbih eden (el-Isrâ: 17/44) varlıklara uğurluluk veya uğursuzluk isnad etmek Islâm`a aykırıdır.
Devlet geleneği haline gelen bilim : Astroloji
Osmanlı'da olayları ve İnsanları ve etkilediği düşünülen ilme ''nücûm'' ve bu ilme sahip olanlara da ''müneccim'' denirdi.
münebbih / منبه
Uyandıran, tenbih eden, dalgınlıktan kurtaran. Uyuşukluğu gideren.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
İnsanları ve olayları etkilediği inancına dayanan ilim dalıyla uğraşan kimse; astroloji ve yıldız falcılığını meslek edinen kişi.
Adele Mara ya da gerçek ismiyle Adelaide Delgado, (D. 28 Nisan 1923, Highland Park, Michigan – Ö. 7 Mayıs 2010, Los Angeles, Kaliforniya) Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve dansçı.
Sey-u Suluk yolunda en yüksek mertebeye erişmiş olan, dünya nimetlerinden tamamen vazgeçip Allah'a yönelen insanlara ermiş denir. Tasavvufta ermişler için insan-ı kamil ve gavs olarak adlandırılır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü üzerinden ele alındığı vakit Münferit kelimesi, kendi başına olan, tek ve ayrı gibi anlamlar doğrultusunda kullanılır. Kişinin bireysel olarak ele almış olduğu durumları ve davranışlar ile kararları ifade eder.
Kişi adları, takma adlar, kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro, Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman), Mimar Sinan, Sayın Prof. Dr.
Osmanlıca; “ilm-i tencim” ya da “ilm-i ahkam-ı nücum” diye ifade edilirdi. Osmanlı ilk dönemlerinde, astronomi ve astrolojiyi birlikte yürüttü. Bu kişilere “müneccim” deniyordu!
MANİ KELİMESİNİN ANLAMI
Kişinin sevinç, güven ve her türlü etkinliğinin normal olmayan bir biçimde arttığı ruh hastalığı. Bir şeyin yapılmasını önleyen şey, engel anlamına gelir. Bu kelime genellikle mağni şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mani şeklinde olmalıdır.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
İlk yazılı hadis metinlerinden eṣ-Ṣaḥîfetü'ṣ-ṣaḥîḥa adlı mecmuası ile tanınan tâbiî. Sahâbeyi müslüman olarak gören ve müslüman olarak ölen ikinci nesli ifade eden terim. İranlı askerlerin Yemenli kadınlarla evlenmesi sonucunda doğan etnik ve sosyal zümre.
Münebbih (114/732) ile onun oğulları Abdullah ve Abdurrahman, kardeşi Ma'kîl'in oğulları Abdüssamed ve Akîl hadis okumuş ve okutmuşlardır. Kendisi de gençliğinde Medine'ye giderek Ebû Hüreyre'den hadis öğrendi ve bu hadisleri es-Sahîfetu's-Sahîha adlı bir mecmuada topladı.
Sahîfe, rivayetlerinin güvenirliliğini ifade etmek amacıyla bazı muhaddislerce “es-Sahîfetü's- Sahîha” olarak isimlendirilmiştir. Sahîfe'deki rivayetler, imandan ibadete, ahlaktan muamelata, tarihten kültüre, kıyamet alâmetlerinden ahiret ahvaline dair çeşitli konular hakkında olup hepsi de merfû olarak nakledilmiştir.
Ledün ilmi Allah katından melek veya peygamber aracılığı olmadan Allah'ın dilediği kuluna verdiği ilim olup, sadece o ilme sahip olan kul sorumludur. Duyusal bilgi, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyler, gaybla ilgili bilgi ise, duyu organlarının algı alanı dışında kalan hususların bilgisidir.
Ve gerçekten de insan, ancak çalıştığını elde eder. Şüphesiz her insana sa'yü gayretinden ve kendi emeğinden başkası verilecek değildir. (Herkes ancak hak ettiğine ve sebep olduğu kötülüklere erişecektir. İnsana gereken çalışıp emek vermek, maddi ve manevi kazanımlarını böyle elde etmektir.)
Hz.Adem (as) ve Hz.Muhammed (s.a.v) dahil, arada geçen birçok peygambere Allah, insanlara faydalı olmak ve doğru yolu göstermeleri emriyle farklı ilimler vermiştir. Bu peygamberlerden astrolojiyle yakından ilgilendiğini bildiğimiz İdris (as)'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri