münkesir / منكسر (Kesir. den) İnkisar eden, kırılan, kırılmış, kırık. Gücenmiş.
Münkesir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kırılmış, kırık. mecaz Kırgın, gücenmiş
Munkabız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Büzülmüş, toplanmış Pekliği olan, peklik çeken. mecaz Verimsiz, işe yaramaz.
Kırgın, gücenmiş. (Kesir. den) İnkisar eden, kırılan, kırılmış, kırık. Gücenmiş.
İnkisar-ı Hayal Ne Demek? Eski dönemlerde daha fazla kullanılmış olan inkisar-ı hayal kelimesi, günümüz Türkçesine çevrildiği vakit, 'Hayal Kırıklığı' şeklinde ön plana çıkıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında genel olarak 'düzgün ve düzenli' şekilde muntazam kelimesi karşılık bulur. Herhangi bir durum ya da insan için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yapılan bir işin harika olduğunu ve eksiksiz bir şekilde tamamlandığını gösteren anlam üzerinden de ele alınır.
İflas ile aynı kökten türemiş olan bu sözcük, tüm parasını yitirmiş, iflas etmiş kişi anlamına gelir. Dini terminolojide ise, günahkarlar ve Allah'ın varlığını inkar edenler müflis olarak nitelendirilir.
münkesir / منكسر
(Kesir. den) İnkisar eden, kırılan, kırılmış, kırık.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit müşahhas kelimesinin, 'Somut' sözcüğü ile karşılık bulduğu öne çıkıyor. Yani maddesel anlamda herhangi bir durum ya da olaya gerçeğe dönüşmüş hali şeklinde anlatmak mümkün. ''Bu gerçeğin ortaya çıkması için müşahhas deliller gerekir.''
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
Tekfir (Arapça: تكفير), İslam hukukunda bir Müslümanın başka bir Müslümanı kafir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye mükeffir denilir.
(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār “meydana çıkarmak”tan muẓhir) Görünür duruma getiren, âşikâr eden, izhar eden: Seyr edip muzhir ü mazharda olunduk izhâr / Şer'-i muhtâra uyup râz-ı nihân istemeyiz (Osman Şems).
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Lala kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir ve 11. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır. Lala kelimesinin sözlük anlamı köledir. Ancak bu kelime Osmanlı Devletinde daha çok muallim ve hoca anlamında kullanılmıştır.
müşt. (Çoğulu: Emşât) Taramak. Ayak üstündeki ufak kemikler.
(ﻣﻨﻜﺮﺍﺕ) i. (Ar. munker'den çoğul eki -āt ile munkerāt) Münker olan, dince uygun görülmeyen, câiz olmayan şeyler: “Münkerattan sakınmalı.” Ve raiyene şer'in emrettiği mâruf ile emret ve şer'in nehyettiği münkerattan onları nehyeyle (Ahmet A. Konuk).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Adi iflas, taksiratlı ve hileli olmayan iflastır. Başka bir deyişle, müflisin kusuruna dayanmayan iflas hâlidir. Adi iflasta, iflas eden borçluya adi müflis denir.
Dülgerlik, ahşap bina inşaatı konusunda uzmanlaşan meslek kolu. Geleneksel Türk ahşap ev yapımında ustaydılar. Dülgerlik mesleğine betonarme yapının yaygınlaşmasıyla ilgi azalmıştır. Günümüzde bir elin parmakları kadar kalan "dülger" ustalar ile bu meslek devam etmektedir.
aşırı tutkuları olan (kimse). Elindekilerle yetinmesini, şükretmesini ve kanaat etmesini bilmeyen, bu nedenle beklentileri çok yüksek olan kişiler muhteris olarak nitelendirilir. Muhteris olarak adlandırılan kişiler elindekinin kıymetini bilmezler ve hep daha fazlasını isterler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri