Murabba (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır. Genelde 3-7 bentten oluşur.
Murabba kelimesi Arapçada dörtlemek manasına gelen terbi sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük daha sonra Divan edebiyatında dörder satırlık bendlerle yazılan şiirler için kullanılmaya başlanmıştır. Bu tür eserlerde genellikle vahdet-i vücut ve fenafillah - bekabillah gibi temel tasavvufi konular işlenmiştir.
Murabbalar genellikle 19. yüzyıl ikinci yarısından itibaren şarkı olarak da bestelenmiştir. Tanzimat edebiyatı zamanında Namık Kemal murabbanın en başarılı örneklerini de vermiştir. Murabba özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra da şarkı türünde bestelenerek ön plana çıkmıştır.
Kelime anlamı olarak çoğalması istenilen, artmış anlamına gelir. Günümüzde bu anlamıyla fazla kullanılmamaktadır. Bir edebiyat terimi olarak, her dizesine bir küçük dize eklenmiş divan edebiyatı nazım türünü ifade eder.
İlgili 34 soru bulundu
Kafiye örgüsüne bakarak müstezat bulmak mümkündür. Aynı zamanda bir uzun bir kısa dizelere rastlandığında da müstezat olduğunu anlamak mümkündür. Müstezat özellikle uzun beyitlerin sonuna eklenen mısra olduğu için genelde müstezatları gazel ya da kasidelerde aramak gerekir.
Müstezad- ların asıl vezni “mef'ûlü mefâîlü mefâîlü feûlün” kalıbıdır. Bu vezinde ziyade mısra- lar “mef'ûlü feûlün” cüzüyle yazılır.
Murabba (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır. Genelde 3-7 bentten oluşur.
Şarkı'nın Özellikleri
Tekrarlanan dizeye nakarat denir. Eğer bendin son dizesi aynen tekrarlanırsa buna murabba-i mütekerrir denir. Bent sayısı 2-5 arasında değişir.
Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir.
Murabba Nazım Biçiminin Özellikleri:
Dört dizelik bentlerden oluşur. Uyak düzeni aaaa / bbba /ccca ... biçimindedir.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Halk şiirinde 11′li kalıpla söylenen mani biçimindeki şiirlere de tuyuğ denir. Aruzun yalnız "fâilâtün - fâilâtün - fâilün" kalıbıyla yazılır. Rubaide işlenen konular tuyuğda da işlenir. 14. yüzyıl şairi Kadı Burhanettin bu türün kurucusu sayılır.
Murabba Sarayı
Murabba Sarayı Kral Abdulaziz bin Suud'un emriyle eski Riyad şehrinden iki kilometre uzaklıkta, şehrin o dönemdeki gelişimi ve genişlemesi ile uyumlu olarak inşa edildi. Saray ve çevresinde birkaç bina içeren küçük bir şehir olarak kuruldu.
Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen nazım şeklidir. Bir muhammesin ilk beşliğindeki son dizenin, aynı beşlikteki diğer dört dize ile kafiyeli olması şart değildir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Aralarındaki tek fark ölçüsünde. Rubai 24 taneyle yazılırken tuyuğ bir tane ile yazılıyor. hatta kitabımda böyle diyor.
Rubainin özellikleri
Kafiye düzeni aaxa ya da aaaa biçimindedir. Rubailerde aşk, şarap, dünyanın türlü nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı ve hayat felsefesi,tasavvuf ve ölüm gibi konular işlenir. Rubai diğer nazım şekillerinden farklı olarak özel bir ölçüyle yazılır. 24 kalıbı vardır.
Kare, murabba, veya dördül, bütün kenarları ve açıları birbirine eşit olan düzgün dörtgendir. Matematiğin en temel geometrik şekilleri arasındadır. Aynı zamanda dikdörtgendir ve eşkenar dörtgendir.
Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır. Suriyye adıyla kaside şeklinde yazılan şiirlerle “tarih manzumeleri” de bu tür içinde değerlendirilir.
Her beyti kendi içinde uyaklı uzun nazım biçimidir. Bir anlamda Divan edebiyatında manzum hikâyelerin yazıldığı bir biçim olarak da tanımlayabiliriz. Mevlânâ'nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir.
Serbest Müstezat, Müstezatın daha özgür bir şekilde kullanılan haline verilen isimdir. Sembolizmin yaygın olduğu zamanlarda ilk defa Fransa'da görülmeye başlamıştır. Servet-i Fünun ile Fecr-i Ati şairleri de bu nazım biçimini kullanmışlardır.
TEHZİL (HEZL): Başkalarını kırmak amacı olmaksızın şaka, alay veya latife yoluyla tanınmış bir şiirin kafiye ve ölçüsü örnek alınarak yazılan nazirelere tehzil denir. Tehzili nazireden ayıran nokta, tehzilde şaka ya da alaya almanın söz konusu olmasıdır.
Aynı beste şekli âşık mûsikîsi içinde de gelişmiş, halk şairlerinin müstezad olarak söylemiş oldukları şiirlere yapılan bestelere de müstezad adı verilmiştir. Bu şiirler tevekkül, hasret, ayrılık acısı, sevgiliye serzeniş gibi duyguları dile getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri