Murabba, Arapça kökenli bir kelimedir. Bunun yanı sıra murabba dörtlemek anlamı taşıyan terbi kelimesinden türetilmiştir. Divan edebiyatında ise dört satırlık bendler ile yazılan şiirler için de bu kullanılmıştır.
TERBİ (DÖRTLEME): *Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. *Bir gazelin beyitlerinin başlarına, başka şair tarafından aynı ölçü ve uyakta ikişer dize eklenmesiyle oluşur. *Eklenen dizeler, gazelin beytinin birinci dizesine uyar.
Murabbâ' (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır.
Murabba, divan edebiyatında kullanılan belli bir kalıba sahip olan bir şiir türüdür. İkişer misra arasında sesteşlik bulunan dört beyitlik manzumeler şeklinde yazılır. Bu tür manzumeler genellikle bir öğüt, bir sitem, bir özlem veya bir medhiye içerir.
Terbi “dörtleme” anlamına gelir. Bir gazelin beyitlerinin üzerine başka bir şair tarafından yazılmış olan iki dize ile oluşmaktadır. Terbi yapan şair, aynı vezin ve uyağı kullanmak mecburiyetindedir.
İlgili 26 soru bulundu
Divan şiirine Türkler tarafından katılmış bir nazım şeklidir. Besteyle okumak için yazılmıştır. Bestelenmek amacıyla yazıldığı için 3-5 dörtlük arası değişir.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir.
Her konuda murabba yazılabilir. Ancak dini ve didaktik konular ile övgü, yergi, manzum mektup, mersiye vs. türlerde murabba nazım şekli daha çok kullanılmıştır.
4- Bu dönemin şairleri en fazla gazel, murabba, tahmis ve nazire türünde şiirler yazmıştır. 5- Mahallileşme akımı ile birlikte halk yeniden divan edebiyatına ilgi duymaya başlamıştır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Murabba (mareçba) bir reçel türüdür. Kaynatılıp kıvama geldikten sonra dondurulan meyve suyu tatlısıdır.
*Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. *Kelime anlamı "dörtlük" demektir. *Murabba, bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan nazım şeklidir. *Aynı ölçüde dörder dizelik bentlerden oluşur.
Murabba, aşk başta gelmek üzere övgü, yergi, dinsel ve didaktik konularda kaleme alınan şiirlerdir. Uyak düzeni, aaaa/bbba/ccca/ddda…. biçiminde olursa bu tür murabbalara murabba-i müzdevice adı verilir. Uyak düzeni, aaaA/bbbA/cccA/dddA….(A'lar nakarattır) şeklinde olursa buna murabba-i mütekerrir adı verilir.
Bu bağlamda Namık Kemal'in yazdığı şiir ve piyeslerden konuyla doğrudan ilgili olan “Lazımsa”, “Murabba”, “Vaveyla”, “Vatan Mersiyesi”, “Bir Muhacir Kızın İstimdadı” manzumeleri ve Vatan yahut Silistre piyesi inceleme konusu yapılmıştır.
Murabba, İran edebiyatından edebiyatımıza geçmiş bir türdür. Rubai, tuyuğ ve şarkı gibi diğer divan edebiyatı nazım biçimlerinin birimi olan dörtlüklerle yazılır.
Kafiyeli olmayan beyitlere ferd veya müfred denildiği gibi divanların sonlarında toplanan kafiyeli fakat müstakil beyitlere de müfred denmiştir.
En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir. Matladan başka mısra tekrarlanırsa "reddi mısra" denir.
İlk defa 1921'de Mehmed Fuad Köprülü tarafından Tevhîd-i Efkâr gazetesindeki makalesinde, daha sonra 1928'de kitabında (bk. bibl.) bahsedilerek tanımlanan Türkî-i basît tabiri, divan edebiyatında Arapça ve Farsça kelime ve terkiplere fazla yer vermeyerek sade bir Türkçe ile şiir yazma akımı için kullanılmıştır.
Murabba çoğunlukla üç ve yedi bentten oluşmaktadır. Divan edebiyatında 15. Yüzyılda sultanü'ş-şuara yani şairler sultanı adı verilen Ahmed Paşa tarafından murabba kullanılmıştır. Tarihi ileri sarıp Tanzimat edebiyatına gelindiğindeyse, Namık Kemal'in murabba konusunda başarılı bir yazar olduğunu söylemek mümkündür.
Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen nazım şeklidir. Bir muhammesin ilk beşliğindeki son dizenin, aynı beşlikteki diğer dört dize ile kafiyeli olması şart değildir. Beşlik sayısı bir kayda bağlı değildir. Bend sayısı 4-8 arasında değişir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Sadr ile aruz, ibtida ile acz arasında kalan bölüm haşv olarak isimlendirilir. Uyaklı bir beyite "beyt-i musarra", uyaksız olanlara "ferd" ya da "müfred" denir. Divanlarda müfredler müfredat adıyla ayrı bir bölümde toplanır. Uyaklı beyitlerin olduğu bölüme de "metali" denir.
Arapça sözlük biliminde teslîs, aynı harflerden oluşan bir kelimenin üç farklı harekesine göre aynı veya ayrı mânalarda üç biçimde (üç ayrı kelime gibi) kullanılması demektir. Bu şekilde kullanılan kelimeye müselles adı verilir.
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Şarkılarda birinci ve dörtlükte 2. ve 4. dizeler, diğer dörtlüklerde ise 4. dize tekrarlanır. Bu tekrarlanan dizeye nakarat denir. Üçüncü dizeye miyan denir. Şarkılar, bestelenmek amacıyla yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri