Aslına bakarsanız somon balığı kadar her ortamda pişirmeye uygun pek fazla balık yoktur. Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz. Hatta düdüklü tencerede buharda bile pişirebilirsiniz.
Lezzetli bir somon tüketmek istiyorsanız; marine ettikten sonra pişirebilirsiniz. Dilerseniz fırında dilerseniz tavada arkalı önlü pişirdikten sonra tabaklara servis yapabilirsiniz. Somon balığı sos olmadan da lezzetini veren ancak marine sosla daha da iştahları kabartan bir balık türüdür.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Yağlı bir balık türü olan somon, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Ayrıca sashimi gibi bazı tariflerde hiç pişirilmeden de servis edilebilir. Somonun lezzetini arttırmak için limon ve zeytinyağından oluşan marine soslarının kullanılması önerilir.
İlgili 21 soru bulundu
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan ve diyette bizlere ihtiyacımız olan proteini kaliteli bir şekilde sağlayan balık etini haftada 2-3 gün beslenme rutinimize eklemeliyiz.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Efsane: Somonu pişirmek besin öğelerini yok eder, çiğ tüketilmesi daha iyi. Gerçek: Çiğ balıklar, enerji üretimi ve sinir sistemi için önemli tiamini, yok edici enzim içeriyor. Isı, bu enzimin aktivitesini engeller. Bu nedenle somonu ızgara ya da fırında pişirin.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır" değerlendirmesinde bulundu. "Balığın proteini hayvansal kaynaklı olduğu için biyo yararlılığı, yani vücut proteinine dönüşme oranı çok yüksektir.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir. Yanlış: Norveç'in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır. Norveç somonu, veterinerler tarafından gözlem altında tutulur ve somon çiftliklerinin düzenlemeleri çok sıkı takip altındadır.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır.
Moresea Dondurulmuş Somon Dilim 440 g - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Baharat olarak pul biber, kimyon, karabiber kullansak da siz ilave olarak kekik kullanabilirsiniz. Oldukça yakışır. Tarifte bulunan bal acı tadı biraz bastırarak hoş, tatlı bir aroma verecektir. Somon balığı ortalama 12-15 dakika gibi bir sürede 200 derecelik bir fırında güzel bir şekilde pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri