Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım, görüyorsunuz ki mürşid bir şirk değildir, bir yedek ilâh değildir, tam aksine Allah'ın farz kıldığı bir muhteşem müessesedir.
Hacet namazı kılıp Allah'a mürşidini sormak diye bir durum söz konusu dahi olamaz. Peygamberimiz (asm)'in hayatı da bir rehber bir mürşiddir. Kur'an bir mürşiddir. İlla insanlardan bir lider aramaya gerek yoktur.
Risale-i Nurlar hakkı ile mürşid-i kamil kapsamı içindedir, ille de bir şahsa veya tarikat şeyhine bağlanmak gerekli değildir. Lakin hem Nur talebesi olmak hem de eski mürşidini kaybetmek istemiyorsa, her ikisi ile de bağlı kalabilir, bunun Risale-i Nurlar açısından bir sakıncası yoktur.
Mürşid; rehber, kılavuz, önder mânalarına gelir. Kur'an ise en büyük mürşittir ve rehber olarak ilk sıradadır. İfadesi de bu inceliğe işaret ediyor. Mürşid, Kehf sûresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” mânasındadır.
Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi.
İlgili 24 soru bulundu
Mürşit, Tasavvufta tabi olunan kâmil insan örneği.
Allah'a ulaşmayı dileyen kişide, mutlaka mürşid sevgisini Allahû Tealâ oluşturacaktır. Allahû Tealâ tarafından o kişinin kalbine, mürşidi Allah'tan talep etme ve talebi gerçekleştirme isteği verilir. Kim Allah'a kul olmayı dilerse Allah, onun kalbine mürşide ulaşma konusunda bir istek koyar.
En hakiki, en büyük mürşid ise Hz. Muhammed'dir (s.a.v).
MÜRŞİD-İ KÂMİLE BAĞLANMAK GEREK
Gerektiği zaman dervişin ufkunu açar, gerektiğinde dervişi durdurur. ' Aslında mürşid-i kâmili arayıp bulmak ve ona bağlanmak herkese farzdır. Nitekim Allah-u Teala 'Eğer bilmiyorsanız zikir ehline sorun' diye buyurur ayetinde.
Şeyh kelimesi Kur'an'da (Hûd 11/72; Yûsuf 12/78; el-Kasas 28/23; el-Mü'min 40/67) ve hadislerde (Wensinck, el-Muʿcem, “şeyḫ” md.) sözlük anlamıyla geçmektedir. Mürşid Kehf sûresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” mânasındadır.
Her tereddüt edilen konuda şirk midir demek bir dini hassasiyet gibi görünüyorsa da diğer taraftan en temel iman meselelerinde değerlendirme zafiyetidir de... Rabıtanın şirkle hiçbir alakası yoktur. Şeyhini Allah yerine koymak diye bir durum iman sahipleri hakkında söz konusu olamaz.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
İslam'ın kendisinden kaynaklanmayan tarikatlar, değişik zamanlarda insanların ritüellerini, hiyerarşisini, kurallarını ve liderliğini dizayn ettiği yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. İslam, bir tarikat değildir. Peygamber, bir şeyh olmadığı gibi, Kur'an da bir tarikat kitabı değildir.
Fıtrat dini olan İslam'da dini bir kurum, kilise, ruhban sınıfı, tarikat, mezhep, şeyh, mürit, kutup, gavs, müceddit gibi kurguların hiçbiri bulunmamaktadır.
Bütün ilimlerde olduğu gibi genel olarak dinde ve özel olarak da tasavvufta mürşidin bir icazet silsilesiyle gelmiş olması önemlidir ve işin sağlam devam edebilmesi için teknik anlamda zorunludur. Ama bu şer"i bir şart değildir. Böyle olmadan da insanlar mürşit olabilirler.
Herkesin tarikata veya cemaate girme gibi bir zorunluluğu yoktur. Çünkü tarikat ve cemaatler özel bir yöneliştir. Müslümanın gerçek mürşid ve rehberi Kur'ân-ı Kerim ve Resul-i Ekrem (asm)'dir.
Bir tasavvuf literatürü olarak 'Mürşid-i Kâmil'i, usûl ve erkan öğretmede yüksek mertebeler kat etmiş üst hocaefendi/mürşid kimliği olarak anlayacaksak eğer, bunda ne sakınca olabilir? En büyük ve yegâne mürşid-i kâmiliz ise, fahr-i kâinat Rasûlullah salallahu aleyhi ve sellem efendimizdir.
Sûfîlere göre rabıta, kalbi, dünyevi düşüncelerden temizlemek ve koru- mak, mürşidin ruhaniyyetinden feyiz almak ve onun vasıtası ile Allah'ı hatırlamak, gıyabında mürşidle manevi beraberlik ve muhabbet tesis etmek amacıyla icra edilir; bunların en önemlisi muhabbettir.
- Mealciler yani tasavvuf, tarikat, şeyh, evliya, mezhep bunları kabul etmeyenler, Enam suresi 153. ayeti örnek veriyorlar.
Mürşit neden can gibi sevilir bilir misin? Çünkü fark ettirmeden Öğretir hissettirmeden. biçimlendirir Utandırmadan düzeltir can yakmadan can. kurtarır.
Mürşid-i kâmil, tasavvufta seyr-i sülûkunu tamamlayıp, irşada ehliyetli ya da icazetli olan kişiler için kullanılan bir tabirdir. Şeyh ile aynı manaya gelir. Mutasavvıflara göre üç türlü şeyh vardır: Bunlara şeyh-i talim, şeyh-i sohbet ve şeyh-i tarikat denir.
İlim ve fenden. başka yol aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir.” Mustafa Kemal Atatürk.
Serhendigah02 - Mürşide selam verilmez.
Zikirlerin yapılması için ille de bir mürşid şart değildir.
Hatta Kur'an ve Sünneti esas alarak yapılan zikirlerin sevabı, şeyhlerin tavsiye ettiği zikirleirn sevabından katbekat fazla olabilir.
Bir sâlik şunu hiç hatırından çıkarmamalıdır ki; bir mürid, Allah (c.c.)'ya giden yakınlık yolunda mânevî derecelere ancak mürşidi vasıtasıyla ulaşabilecektir. Bunun için de gönlünde mürşidine karşı derinden samimi bir sevgi ve saygı beslemelidir. Mürşid'den gerçek mânasıyla istifade saygı ve sevgi ile mümkün olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri