MÜRŞİD-İ KÂMİLE BAĞLANMAK GEREK Gerektiği zaman dervişin ufkunu açar, gerektiğinde dervişi durdurur. ' Aslında mürşid-i kâmili arayıp bulmak ve ona bağlanmak herkese farzdır. Nitekim Allah-u Teala 'Eğer bilmiyorsanız zikir ehline sorun' diye buyurur ayetinde.
Risale-i Nurlar hakkı ile mürşid-i kamil kapsamı içindedir, ille de bir şahsa veya tarikat şeyhine bağlanmak gerekli değildir. Lakin hem Nur talebesi olmak hem de eski mürşidini kaybetmek istemiyorsa, her ikisi ile de bağlı kalabilir, bunun Risale-i Nurlar açısından bir sakıncası yoktur.
Hacet namazı kılıp Allah'a mürşidini sormak diye bir durum söz konusu dahi olamaz. Peygamberimiz (asm)'in hayatı da bir rehber bir mürşiddir. Kur'an bir mürşiddir. İlla insanlardan bir lider aramaya gerek yoktur.
Birçok insanlar, mürşidin farziyetini bilmek şöyle dursun, onun ne olduğundan da ne yazık ki haberdar değillerdir. Ve de özelikle dîn öğreticilerden bir kısmı, insanlara ne yazık ki mürşidin farz olmadığını söylemektedir; Kur'ân-ı Kerim'deki farz emrine rağmen.
İnsanın illa da bir tarikata bir cemaate girmesi, bir şeyhe intisap etmesi şart değildir. "Bir tarikat şeyhine veya cemaate bağlı değilse, İslamiyeti yaşayamaz." diye iddiada bulunmak doğru değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Zincir ikiye ayrılacaktır. Bir daha da o kişinin karşısına o zincir çıkmayacaktır; o kişinin ruhunun karşısına tabii. Demek ki Allahû Tealâ tarîklerden, tarikattan bahsediyor Kur'ân-ı Kerim'de. İşte bu tarîkler sebebiyle insan ruhunun Allah'a ulaşmasını temin eden muhtelif grupların adına tarikat denmiştir.
Nakşibendiyye tarikatının Hâcegân silsilesinde yer alan bir mutasavvıf.
Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım, görüyorsunuz ki mürşid bir şirk değildir, bir yedek ilâh değildir, tam aksine Allah'ın farz kıldığı bir muhteşem müessesedir. Ve unutmayın ki bütün sahâbe mürşidlerdi.
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
Mürşid; rehber, kılavuz, önder mânalarına gelir. Kur'an ise en büyük mürşittir ve rehber olarak ilk sıradadır. İfadesi de bu inceliğe işaret ediyor. Mürşid, Kehf sûresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” mânasındadır.
Bütün ilimlerde olduğu gibi genel olarak dinde ve özel olarak da tasavvufta mürşidin bir icazet silsilesiyle gelmiş olması önemlidir ve işin sağlam devam edebilmesi için teknik anlamda zorunludur. Ama bu şer"i bir şart değildir. Böyle olmadan da insanlar mürşit olabilirler.
En hakiki, en büyük mürşid ise Hz. Muhammed'dir (s.a.v).
Her tereddüt edilen konuda şirk midir demek bir dini hassasiyet gibi görünüyorsa da diğer taraftan en temel iman meselelerinde değerlendirme zafiyetidir de... Rabıtanın şirkle hiçbir alakası yoktur. Şeyhini Allah yerine koymak diye bir durum iman sahipleri hakkında söz konusu olamaz.
“Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır.” diye bir hadis mevcut değildir. Bu ifade ileriden beri duyulan ve söylenegelen bir sözdür; bir esasa, bir hakikate dayanıyor değildir. Şayet ifadede yer alan “şeyh”, mürşit, rehber ve kılavuz olarak düşünülürse, mesele daha iyi anlaşılabilir.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
Mürit de “beni nezaret ve takip ediyor” diye şeyhinden çekindiği için günah işlememeye azami dikkat eder. Burada tövbe eden kişinin niyeti önemlidir. Tövbe eden şahıs Allah'tan affını istemelidir. Aksi takdirde şeyhten beklemesi caiz değildir.
Şeyhler, kutsal ve ilahi niteliklere sahip insanlar değildirler. Beşer olmanın dışında şeyhlerin, insan üstü bir nitelikleri ve vasıfları yoktur. Tarikatlarda şeyhler, insanüstü vasıflara sahip ilahi niteliklere sahip otoriteler olarak kurgulanmaktadırlar.
Şeyhlik veya liderlik pozisyonunun babadan oğula geçip geçmediği, farklı tarikatlara, dini gruplara veya kültürlere bağlı olarak değişebilir. Bazı tarikatlarda veya dini geleneklerde, liderlik görevi babadan oğula geçebilirken, diğerlerinde seçimler veya belirli bir süreç sonucunda yeni bir lider atanabilir.
677 sayılı kanuna göre “cami ve mescit dışındaki”, tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Tarikatlar ile şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, muskacılık gibi san ve sıfatların kullanılması yasaklandı.
Sûfîlere göre rabıta, kalbi, dünyevi düşüncelerden temizlemek ve koru- mak, mürşidin ruhaniyyetinden feyiz almak ve onun vasıtası ile Allah'ı hatırlamak, gıyabında mürşidle manevi beraberlik ve muhabbet tesis etmek amacıyla icra edilir; bunların en önemlisi muhabbettir.
Şeyh kelimesi Kur'an'da (Hûd 11/72; Yûsuf 12/78; el-Kasas 28/23; el-Mü'min 40/67) ve hadislerde (Wensinck, el-Muʿcem, “şeyḫ” md.) sözlük anlamıyla geçmektedir. Mürşid Kehf sûresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” mânasındadır.
Allah'a ulaşmayı dileyen kişide, mutlaka mürşid sevgisini Allahû Tealâ oluşturacaktır. Allahû Tealâ tarafından o kişinin kalbine, mürşidi Allah'tan talep etme ve talebi gerçekleştirme isteği verilir. Kim Allah'a kul olmayı dilerse Allah, onun kalbine mürşide ulaşma konusunda bir istek koyar.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri