Öncelikle kara mürver kendisi tek başına çiğ olarak yenilmesi önerilen bir meyve değildir. Çünkü içerisinde zararlı olabilecek bileşimler vardır bundan dolayı kaynatılarak tüketilmesi uygun görülür. Farklı olarak, kurutulmuş mürverler ile çay yapılarak da tüketimi sağlanabilmektedir.
Kara mürverin kendisi tek başına çiğ olarak yenmesi önerilen bir meyve olarak düşünülmemelidir. İçinde zararlı olabilecek bileşenler da bulundurması sebebi ile çiğ olarak yenmemelidir. Bu meyvenin kaynatılarak tüketilmesi çok daha uygun bulunur. Kurutulmuş mürverler çay olarak da tüketilebilir.
Kara Mürver Nasıl Kullanılır, Tüketilir? Kara mürveri çiğ ve kuru halde tüketebilirsiniz. Ağaçta olgunlaşan kara mürveri toplayıp gün ışığında kurutabilirsiniz. Meyve suyu yapımında renklendirici ve tatlandırıcı olarak tercih edilir.
Çiçeklerinden şerbet ve çay yapılıyor. Süsleme amaçlı kullanılıyor, sütlü tatlıların özellikle de dondurmaların içerisinde farklı bir aroma olarak da kullanılabiliyor. Çiçekleri balla ve limonla tatlandırılarak da içilebiliyor. Ağacının kabukları kaynatılarak tüketiliyor.
Kara mürver bitkisi, kara mürver kurusu olarak yenilebilir, kara mürver çayı olarak içilebilir ya da kara mürver özütü ile yapılmış ürünler kullanılarak tüketilebilir. Ancak bitkinin çiğ meyveleri, kabuğu ve yaprakları zehirli olabildiğinden hangi dozda tüketilmesi gerektiği bilinmeli ve pişirilerek tüketilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Mürverin idrar söktürücü özelliği bulunur. Terletici olması nedeniyle grip, üşütme, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur. Terleterek toksinlerin atılmasını sağlar. Balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşatır ve üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.
Dal uçlarında bulunan beyaz çiçekleri tıpkı danteli andırır. Bu zarif ve narin görünümlü çiçeklerin kokusu da harikadır. Tadı önce tatlı sonrasında acı lezzettedir.
Mürver, yaban mersini veya ahududu gibi çiğ olarak yenemez, çünkü içeriğinde tehlikeli olabilecek bileşimler vardır. Tüketilmesi için ısıl işlemden geçmesi (kaynatılması, çayının yapılması yada şurubunun hazırlanması) gerekir.
Kara mürver çayını, kurutulmuş 9-10 tane kara mürver meyvesini kaynamış suyun içerisine ekleyerek 10-15 dakika demlenmesini bekleyip ardından tüketebilirsiniz. Bu çay sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarından da kurtulabilirsiniz. Kara mürveri şurup ya da pekmez yaparak da uzun vadeli olarak tüketebilmek mümkün.
-İdrar söktürücü özelliği bulunuyor. -Balgam söktürüyor. -Terletici özelliği olduğu için ateşli hastalıklarda, grip, zatürre gibi hastalıklarda kullanılıyor.
1 tablet bir bardak su içinde çözündürülerek tüketilebilir. 4 – 10 yaş grubu çocuklar için önerilen günlük kullanım miktarı günde 1 efervesan tablettir. 1 tablet bir bardak su içinde çözündürülerek tüketilebilir.
Özel kullanım durumlarında veya beklenmeyen bir etki görüldüğünde mutlaka doktorunuza baş vurunuz. Serin bir yerde saklayınız ve güvenlik mührü açık ürünleri kullanmayınız. Tavsiye edilen kullanım şekli içerisindeki ölçek ile günde 10 ml olarak tok karına ile alınmalıdır. Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayınız.
Kara Mürver Özütü, C Vitamini ve Çinko içeren bir gıda takviyesidir.
Bu familyaya ait çeşitli türlere yaygın olarak mürver veya mürver meyvesi denir. Bu bitki son yıllarda c vitamini ve multivitamin gibi takviyelere sıkça eklenmektedir. Yurt dışında daha çok elderberry adı ile bilinse de ülkemizde sambucus nigra ve kara mürver olarak tanınır.
Mürver Ağacı Nerede Yetişir? Mürver ağaçları genellikle Kuzey Afrika, Anadolu, Asya, Avrupa topraklarında yetişmektedir. Ülkemizde ise Marmara, Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Meyveler pişirilerek tüketilebilir. Çorbalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.
Mürver çiçeği, antik çağlardan beri şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Ancak içinde zehirli maddeler de barındırdığı için dikkatli biçimde kullanılmalıdır.
Mürver, genellikle kuzey yarım kürede yetişen, küçük boylu ağaçlar veya çalılardır. 9 ile 40 arasında farklı mürver çeşidi olduğu tahmin edilir. Ülkemizde ağaç formunda Kara Mürver (Sambacus nigra) ve otsu formda Bodur Mürver (Sambucus ebulus) olmak üzere 2 mürver türü yetişir.
Mürverin çiçeği, kabukları ve meyvesi kullanılmaktadır. Yaprakları ise özellikle cilt hastalıklarında kullanılabilir. Mürver çiçeği ve meyvesi reçel olarak tüketilebilir.
·Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. ·Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Kullanım Bilgisi: Miniklerde Günde 1 çay kaşığı , Çocuk ve yetişkinlerde ise günde 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Ayrıca sulandırıp meyve suyu olarak da verebilirsiniz. Ilıyınca Muhallebi,mama vs ye veya yoğurda meyve püresine de ekleyebilirsiniz.Afiyet şifa olsun inşallah.
Kara Mürver: Sambucus nigra isimli kara mürver bitkisinden elde edilen ekstrakt, bağışıklık sistemini destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri