Kur'an-ı kerim âyeti olursa ne yapmak lâzımdır? Cevab: Cevşen veya muska hatta mushaf, cepte olursa veya sarılı olursa bununla helâya girmek câizdir.
Muska, dinî kitap ve üzerinde Allah yazısı olan takılarla tuvalete vb. yerlere girmek caiz midir? Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
Tuvalete giremeyeceğinden korkarak bunları terk etmektense, cebine koyup hürmetli şekilde muhafaza ederek taşımayı tercih etmekte isabet olsa gerektir. Kolye şeklindeki Cevşenler ise, kapalı olduğu için bunlarla tuvaletlere girmenin bir sakıncası yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu sorulara resmi internet sitesi üzerinden yanıtladı. Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur. (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 23).
el Cevab: Caizdir.
İlgili 33 soru bulundu
el Cevab: Kuranı kerimden korunma ayetleri, peygamberimizin torunlarına okuduğu muavvezeteyn, ayetel kursi namaz sureleri diye bilinen kısa surelerin yazılıp üzerinde taşınması sabah ve akşam vird edinilip okunması caizdir.
Kolyenin, harekesiz olanla harekeli olanı arasında hiç bir fark yoktur. Tuvalete girerken elbisenin içine koymak uygun olur. Âyet veya dua yazılı şeyleri üzerimizde taşımak caizdir.
4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir.
Hamd, yalnızca Allah'a dır. Allah -azze ve celle-'nin Kelâmı'na hakâret anlamına geleceğinden, içinde/üzerinde Kur'an-ı Kerim âyetlerinin bulunduğu bir şey ile tuvalete girmek caiz değildir. Bu yüzden, hanımınızın, tuvalete girmeden önce onu çıkarması gerekir.
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Cevşen, dini kitaplar ve yazıtlar tarafından çok fazla telaffuz edilen ve son derece koruyucu özelliği bulunmakta olan bir semboldür. Özellikle de pek çok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre cevşenin kişiyi kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir.
Kur'an-ı Kerim abdestsiz okunmaz.
Ancak Cevşen ve diğer dua kitapları abdestsiz okunabilir. Büyük Cevşen abdestsiz okunabilir. İçindeki Kur'an-ı Kerim yazılan sayfalara dokunmamak gerekir.
Cevşenle muskanın arasında hiçbir farkı yoktur.
- Kim muska (temîme) takarsa, Allah'a şirk koşmuştur." (Ahmed; hadis no: 16969). Değerli âlim Elbânî,"Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha" adlı eserinde hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.
Zira muska taşımanın bir sonraki aşaması taktığı o şeye kutsallık atfetmeye başlamak, Yüce Allah ile arasına maddi aracılar koymak ve nihayet Yüce Allah'tan uzaklaşıp muskaya ve muskacılara güvenip onlardan yardım beklemektir. Görüldüğü üzere muska takmanın kişiyi şirke düşürme tehlikesi mevcuttur.
Muska, bazı hastalıkları, kabus kötülükleri ve nazarı uzaklaştırmak için boyna asılan veya üstte taşınan yazılı kâğıt. Genellikle olası bir hastalıktan korunmak amacıyla veya tedavi için taşınır.
Muska dıştan görünmez, yatarken boyundan çıkarılıp başucuna asılır ya da yastığın altına konulur (Eyüpoğlu, 1978: 43-44).
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
"Kuran'da en büyük ayet, Ayete'l-Kürsi'dir. bu ayeti kim okursa, Allah o kimseye anında bir melek gönderir, o melek o kişinin ertesi güne kadar iyiliklerini yazar, günahlarını siler. Bu ayet bir evde okunduğunda, şeytanlar o evi otuz gün (30) bırakıp terkeder.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Sol ayakla tuvalete girme, sağ ayakla çıkma meselesi, Efendimizin (a.s.m) “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” prensibinden alınmış ve fıkıh kaynaklarında bir edep, bir sünnet olarak telakki edilmiştir (bk.
Banyoya girerken sağ ayakla mı, yoksa sol ayakla mı girmek gerekir? Banyo yapmak maksadıyla girince, sağ ayakla, klozet için girilince, sol ayakla girilir. Çıkarken tersine yapılır. Sual: (Banyoda çıplak yıkanmak mekruhtur) deniyor.
Diğer bir okuma yöntemi ise Ayetel Kürsinin durak yerleri kadar 17 kez okumak veya kelimeleri sayısınca 50 kez okumak yahut harfleri sayısınca 170 kez okunması duaların kabulune faydalı olmaktadır. Rasul ve nebilerin ile Ashabı kiram sayısınca 313 okumak da her derde deva bir zikir olmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir. Hayızlı kadınların Kur'an-ı Kerîm okuması, Mushafa el sürmesi ve onu taşıması caiz değildir.
Caizdir, yani günah değildir. Ama delmemek daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri