Sudaki kirleticileri hassas şekilde ölçüyoruz. Vatandaşımızın deposu 6 ayda bir düzenli yıkanıyorsa, tesisatları yeniyse suyu rahatlıkla içebilirler. Depo ve tesisatlar temizse musluk suyu rahatlıkla içilir" diye konuştu.
Arsenik, sindirim borusunda ve ciğerlerde hasara yol açabilir. Cıva, kas kontrolü kaybına, böbrek hastalıklarına ve beyin hasarına neden olabilir. Kurşun, üreme ve merkezi sinir sisteminde ve böbreklerde hasarlara, yüksek tansiyona ve anemiye davetiye çıkarabilir.
Kaynar su, sudaki mikropları öldürür ve aynı zamanda kaynar suya batırılmış eşyaların yüzeylerindeki mikropları da öldürebilir. Nemli ısı kullanmak mükemmel bir sterilizasyon yöntemidir, bu nedenle biberonları sterilize etmek için biberonları beş dakika kaynatmak tavsiye edilen bir uygulamadır.
Dr. Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
İlgili 29 soru bulundu
Uzmanların araştırmalarına göre kaynatma işlemi sırasında sudaki ağır metaller ve klor ortadan kalkmaz. Doğal olarak bu da sağlıklı bir çözüm olmayacağı anlamına gelir. Kaynatma işlemi sırasında suyun içerisindeki partikül yoğunluğu değişmez, fakat suyun tadında da farklılaşma yani acıma dediğimiz durum meydana gelir.
Evde basit yöntemle suyumuzu kendimiz arındırabiliriz. İlk olarak pet şişenin ağzı ince bir bezle örtülür. Bezin üzeri mangal kömürü, kum, çakıl taşı ile doldurulur. Su bu maddelerin üzerinden geçirilir ve aşağıda süzülen su içilebilir. Bu maddeler suyun üzerindeki mikroorganizmaları kendine çekmektedir.
Çay demleyeceğiniz zaman musluk suyu kullanmanız, suyun içerisindeki klor sebebiyle çayın lezzetini düşürecektir. Musluk suyu aynı zamanda kireçli olabileceğinden dolayı ciddi sağlık riskleri de taşır. Bu sebeple, iyi bir çay demlemek için içme suyu tercih etmelisiniz. Böylelikle çayınızın lezzetini artırabilirsiniz.
Musluk suyunda bulunan kurşun, cıva, alüminyum gibi metaller beyin, sinir sistemi, üreme hastalıklarına yol açar. Musluk suyunda bulunan parazit ve virüsler salgın hastalıkların kolayca yayılmasını sağlar.
Bu suların, içme suyu olarak hijyen açısından uygun olduğu, sağlık açısından bir risk oluşturmadığı bilinmektedir. Diğer bir içme suyu da halen yaygın olarak kullanılan çeşme suyudur. Çeşme suyu klorlanarak evlerimize ulaştığından, zararlı bazı bakterilerin varlığı açısından daha az riskli olduğu söylenebilir.
Su 100 ° C kaynarken, çoğu patojen mikroorganizmalar ölür ve su önemli ölçüde arıtılır. Ancak yüksek kalitede temizlik için, kaynatma süresi en az 10-15 dakika olmalıdır.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Sıcak su aynı zamanda vücuttaki yağ dokusunu kırmaya ve vücuttan atmaya da yarar. Sıcak su içmek, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı için mükemmel bir doğal çözümdür. Balgam çözer ve solunum yollarının açılması için faydalıdır. Sıcak su regl kramplarını da hafifletir.
Kireçli su magnezyum ve kalsiyum gibi değerlerin yüksek olduğu sulardır. Çeşmelerden akan sularda da zaman zaman kireç oluşumları gözlemlenebiliyor. Böyle durumlarda kireçli su tüketimi doğrudan tavsiye edilen durumlar arasında değil.
-Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen su tüketilmemelidir. -Klor, hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenlerin büyük çoğunluğunu yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme kullanma suyunun tüketilmesi tercih edilmelidir.
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda aynı suyun ikinci kez ısıtıldığında tehlikeli bileşenlerin suda toplanacağı belirtilmiştir. Su, ikinci kez kaynadığında kalsiyum tuzları ortaya çıkabilir. Bu da safra ve böbrek taşına neden olabilir.
Böbrekler gün içinde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilir. Yani 1 saatte ortalama 0,8-1 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Kısa sürede 3-4 litre su içilmesi halinde su zehirlenmesi görülme riski yüksektir.
Sudaki kirleticileri hassas şekilde ölçüyoruz. Vatandaşımızın deposu 6 ayda bir düzenli yıkanıyorsa, tesisatları yeniyse suyu rahatlıkla içebilirler. Depo ve tesisatlar temizse musluk suyu rahatlıkla içilir" diye konuştu.
Prensip olarak 2 saat'ten kısa sürede 2 litre su içmek yanlıştır. Bu durum ara vermeksizin 5-6 litre su içmesine çıkarılırsa su zehirlenmesine yani vücut hücrelerinde su tutularak şişmesine ve ödeme neden olabilir.
İstanbul'da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır.
Musluk Suyunu Kaynatmak
Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir.
Su arıtma cihazları ilk kurulduğunda su da kesinlikle kireç olmaz.Eğer filtre değişimini zamanında yapmadıysanız sorun filtrelerinizden kaynaklı olabilir ancak filtre değişimlerini zamanında yapmanıza rağmen su da kireçlenme varsa çaydanlığınızda kireçlenme oluyorsa bu sorunun bunun iki sebebi mevcuttur .
Evinizde böbrek hastası varsa ve böbrek hastaları su arıtma cihazı kullanabilir mi diye endişeleniyorsanız, su arıtma cihazlarının suyunu güvenle içebilir ve tüketebilirisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri