Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
- Kan dolaşımının daha rahat şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. - Sindirimi kolaylaştırır. - Özellikle kan oranı düşük olan hastalarda dut pekmezi tüketimi önerilir. Dut pekmezinin en önemli özelliği, kan yapıcı olmasıdır.
Dut pekmezi: Dutun kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığında dahi kullanılabilecek kadar etkili nadir besinlerden biridir.
Üzüm pekmezi: İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri gibi hayvansal besinler yüksek oranlarda demir içerir. Baklagiller, meyveler, kuruyemişler, tahıllar ve sebzeler dahil olmak üzere bitkiler de demir içermektedir. Demir açısından en zengin meyveler özellikle incir ve kayısı olmak üzere kuru meyvelerdir.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Demir takviyesi için kavanoz kavanoz pekmez yemeniz lazım ama pekmezin yapıldığı bitkiler ürünler potasyum içerir. Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz.
Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebepleri; çay, kahve tüketiminin fazla olması, etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi ile sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesidir. Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir.
B12 vitamini açısından zengin olan yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de tüketilebilir. Bunların yanında kırmızı et, ıspanak, mercimek, nohut, üzüm, kabak, pekmez ve yulaf ezmesi de tüketilebilir.
Hemen kana karışıyor
Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışmaktadır.
Dut pekmezinin yaygın olarak bilinen faydaları şöyle: Demir bakımından zengin olduğu için kansızlık sorununa iyi geliyor.
Canan Karatay, kabızlığı geçirmek için günde bir kaşık yiyebileceğiniz süper besin olan andız pekmezini önerdi. Andız pekmezinin Ramazan Ayı için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyen Karatay, sahurda bir kaşık tüketilmesi gerektiği vurguladı. Sahurda bir kaşık andız pekmezi içenlerin vücut direnci düşmüyor.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Demirin yanı sıra vücudunuzun yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu ve diğer önemli besin maddelerinden yoksun bir diyet, azalmış alyuvar hücresi üretimine neden olabilir. Ek olarak, bazı insanlar yeterli B-12 tüketebilirler, ancak vücutları vitaminleri işleyemez.
Demir eksikliği anemisi tespit edilen okul çağı çocuklarının beslenmelerine kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra birer yemek kaşığı pekmezi eklediklerinde, anemi hastalıklarının düzeldiği gözlenmiştir. Çünkü pekmezin hem biyoyararlılığı yüksek, hem de oldukça fazla miktarda demir minerali içeriyor.
Pekmez, çok iyi bir kan yapıcıdır. Demir eksikliği olanların, günde 1 kaşık pekmez içmesinde fayda var. Özellikle keçi boynuzu pekmezi kansızlık için çok etkili.
Sadece kahvaltılarda değil diğer öğün aralarında da gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz pekmez ve limon karışımı, vücutta kan yapıcı bir etki oluşturur. Aynı zamanda vitamin, mineral ve antioksidan bakımından da vücuda fayda sağlar.
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Kırmızı et tüketimi önemli. Kırmızı et ve sakatatların kullanımı önemlidir. Mümkünse her gün ortalama 100-120 gr. kadar yemelidir. Vitamin kaybına uğramaması adına pişirme şekli de önem taşır.
Demir eksikliği için önerilen besinler arasında susam, kırmızı et, beyaz et, brokoli, kivi, yumurta ve kinoa vardır. Kara üzüm ve kabak çekirdeği de yüksek demir içeren atıştırmalıklardandır. Demir eksikliğini uzun vadede beslenmenize demir içeren gıdalar ekleyerek giderebilirsiniz.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri