Geleneksel İslam'da ergenlik çağına girmiş kadın erkek her Müslümanın namaz kılması zorunludur.
"Namazsız Müslüman düşünülemez. Eğer namaz ile aramız açıksa ne hafızlığın anlamı var ne başka şeylerin anlamı var. Müslümanın hayatında namaz yoksa, onun dışında hiçbir şeyin anlamı yok. Öyle bir namaz ki, o namaz insanı kötülüklerden alıkoyacak.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır. Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır.
Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez.
Namaz, dinin gerekliliklerinden bir tanesidir.
İlgili 17 soru bulundu
Namazın akıllı, büluğ çağına girmiş, hayız ve nifastan temizlenmiş her Müslümana farz olduğu konusunda görüş birliği vardır. Namaz ve oruç gibi bedenî ibadetlerde vekâlet ve niyabet geçerli değildir. Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar.
Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar. Çünkü namaz kesin ayet, hadis ve icma delilleriyle sabittir. Tembellik veya umursamazlık sebebiyle namazı terkeden âsî ve fasık olur. Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur.
Hanefîler'e göre namaz kılmayan mürted olmamakla birlikte büyük günah işlemiş sayılmaktadır. Onlara göre bu kişiye verilecek ceza ta'zir cezasıdır.
Namaz kılmayan kişi kafir olmaz; ancak günahkar bir Müslüman olur. Ahirette Allah Teala bu kulunu cezalandırabileceği gibi dilerse onu affeder. Bununla beraber namaz kılmayanlar hakkında dinimiz şiddetli tehditlerde bulunmuştur. Namaz, dînin direğidir.
Ve namazı terk etmenin helal ve caiz olduğunu düşünerek (yani namazın meşruiyetini inkar manasında) namazı terk edenin kafir olacağını. Ama tembellik gevşeklik vs gibi sebeplerle ihmal edenin büyük günah işlemiş olacağını terk etmesi sebebiyle dinden cıkmış olmayacağını fetvaya bağlamışlardır.
Bu kişinin şüpheleri ortadan kalkmadığı takdirde üç gün hapis cezası verilir ve telkine devam edilir. Buna rağmen Müslümanlığa dönmezse, dört ameli mezhebe göre de (Hanefi, Şafi, Maliki, Hambeli) o kişi öldürülür. Hanefilere göre mürted kadın ise dine dönmesi için zorlanır, gerekirse sopa cezası verilir.
' 'Bir vakit namazın farzını kaçırmak zina yapmaktan daha büyük günahtır, adam öldürmekten de büyük günahtır. Şirklikten sonra namazın terkinden azam günah yoktur' diyor ulema ittifak ile.
- Kabri onu sıkar ve kemikleri birbirine girer. - Allah onu yüz üstü süründürür, - Allah ona gazabla bakar ve yüzünün derileri dökülür, - Hesabı şiddetli olur ve cehenneme gider.
Namaz kılmayan, her gün beş vakit namazda sünnetlerle beraber 21 kere tekrarlanan bu duadan Müslümanları mahrum bırakıyor. Kıyamette bütün müminler bu haklarını namaz kılmayanlardan alacaktır. Namaza gevşeklik gösteren, kıymetini bilmeyip hafif tutan birçok cezaya uğrar: Ömründen hayır ve menfaat görmez.
Pek çok ilahiyatçı bu görüşlere itibar edilmemesi gerektiğini, dinde zorlama olmadığı gibi namaz kılmamamın da bir cezasının belirtilmediğine vurgu yaptı. İlahiyatçı yazar İhsan Açıkalın, şu şekilde itirazda bulundu: "Kur'an'da 5 şeyin cezası yoktur: Namaz, oruç, hac, içki ve başörtüsü.
Namaz kılmayanlarla fazla arkadaşlık kurmak konusunda dikkatli olmak iyi olur. Çünkü eğer biz onları namaza götüremezsek, onlar bizi namazdan uzaklaştırabilir veya tam vaktinde kılmamıza engel olabilirler. Ancak kendine güvenen bir kimse eski arkadaşını namaza alıştırmak için arkadaşlığı sürdürebilir.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Müslüman olur olmaz hemen cihâda iştirâk eden Eslem -radıyallâhu anh-, bir müddet sonra şehît oldu. Böylece, bir vakit namaz kılma fırsatını bulamadan Cennete uçan Müslüman ünvanını aldı.
Hiç namaz kılmadan Cennet'e giren adam kimdir?” Cevap: “Şehid çobandır!”
Hz Peygamber (SAV) şöyle buyurdu: "Kim namazı terk ederse, Allah'a kendisine gazap etmiş halde kavuşur."
Peygamber efendimiz de namaz dinin direğidir diye buyuruyor. Namaz Allah ile insan arasında bir irtibattır. Aynı şekilde oruç ta çok önemlidir. Ancak hiç kimse 'namaz kılmıyorsan orucun kabul olmaz' diyemez.
bildirdiği hadisi şerifte "Bir kimse hafife alsa namazını Allah-u Teala o kimseyi on beş bela ile cezalandırır. 1-Salih ve saliha kimselerin defterinden silinir. 2-Hayatından bereket kaldırılır. 3- Rızkının bereketi kaldırılır.
Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (en-Nûr, 24/37). Unutmak ve uyuyakalmak gibi meşru bir mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Bununla birlikte hangi şekilde olursa olsun vaktinde kılınmayan namazların mutlaka kaza edilmesi gerekir.
Namaz tarihini çalışmış ve namaz ile ilgili kitap yazmış bir ilahiyatçı olarak Kur'an-ı Kerim'in hiçbir yerinde "namaz kılmayan cezalandırılır" şeklinde bir hükmün olmadığını dile getiren Balcı, "Kur'an'da namaz kılmayanın ilahi cezaya çarptırılacağına dair bir hüküm yok.
Hayır, namaz kılmayan günahkar olur, ancak öldürülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri