Muşmula meyvesinin içerisinde yer alan çekirdeklerin de tüketilmesi gerekmektedir. Muşmulanın kendisi kadar çekirdeğinin de oldukça faydaları bulunmaktadır. Muşmula çekirdeği genel şekilde sindirim sistemine çok yararlı bir besindir.
Muşmulanın içerisinde bulunan çekirdekleri de tüketilmelidir. Muşmulanın çekirdeği en az meyvesi kadar sağlıklıdır. Muşmula çekirdeği genel olarak sindirim sistemine oldukça faydalıdır.
Tüketilen meyvenin çekirdekleri kaynatılarak çayı yapılıp tüketilmelidir. Diyet yapanlar için de muşmula çekirdeği çayı zayıflamaya yardımcı olur. Günde bir bardak tüketilmesinin yağ yakımını hızlandırıcı etkisi vardır.
Muşmula nasıl yenir? Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.
Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler. Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır. Kusma, mide bulantısını önlemede de yardımcı olur. Muşmula zayıflamaya da iyi gelir, bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya engel olan unsurları ortadan kaldırır.
İlgili 30 soru bulundu
Muşmula günde kaç tane yenmeli? Öncelikle bir litre suyun içine bir avuç muşmula ekleyelim. Biraz kaynatıp süzdükten sonra, içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. Oldukça etkili olan muşmula çayı tarifi günde üç öğün birer bardak içebilirsiniz.
Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil (Mespilus germanica), gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.
Muşmula çekirdeği, sindirim sistemini düzenleyerek idrarı artırıcı bir etki gösterir. Mesane ve böbreklerdeki taşın dökülmesine yardımcı olur. Tüketim şekli genellikle çekirdeklerin kaynatılarak suyunun içilmesi biçimdedir. Bu su, vücuttaki ödemin kolaylıkla atılmasına da destek olur.
Muşmula, içerisinde bol miktarda çekirdek bulunan ve olgunlaştığında ise kahve tonlarında bir renge sahip olan meyve olarak bilinmektedir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişmekte olan muşmula, yumuşak iç kısmı sayesinde kolay bir şekilde tanınabilen bir meyvedir.
''Muşmulada çeşitli şekerler, organik asitler, pektin maddeleri, C vitamini ve karoten bulunmaktadır. Bu özellikleri sebebiyle, muşmula bağırsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicisidir. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlamakta ve bağırsak iltihaplarına iyi gelmektedir.
Muşmulanın içerisinde yer alan nebatsal lifler, kandaki iyi ve makûs kolesterol seviyelerini kumpaslar. Ayrıca böbrekleri ve karaciğeri tesirli bir biçimde temizler.
Muşmulanın gaz giderici olarak da faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan Karadeniz şöyle devam etti: "Muşmula meyvesi böbrek hastalıklarına da iyi gelmekte, gaz giderici olarakta faydası bulunmaktadır.
👉🏼Yüksek miktarda şeker içermeyen muşmula meyvesi şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir.
Önemli sağlık sorunlarına neden oluyor
Ortaya çıkan siyanid hızlıca bağırsaklarda emildikten sonra; kan hücreleri, dalak, beyin, akciğer ve kalp başta olmak üzere tüm dokulara yayılır ve hücrelerin oksijen kullanmasını engelleyerek ağır klinik tabloya yol açar" diye konuştu.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Böbrekleri temizleme özelliğinin dışında vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur.
Yaz aylarının sonuna doğru meyveler çıkmaya başlar. Ülkemizde muşmula mevsimi sonbahar dönemidir. Meyve verecek muşmula ağacının çiçekleri pembe ve beyaz renkte açar. Her yıl ürün veren muşmula ağacı Ekim ile Kasım ayların arasında hasat edilir.
Muşmula dalından koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre olgunlaşması beklenirse meyve lezzetlenir. Muşmulanın kabuğu soyulup içindeki çekirdeklere dikkat edilerek yenilir. Muşmulayı marmelat ve reçel olarak da tüketebilirsiniz.
Uzun süreli öksürüklerde günlük muşmula çayı içmek boğazın yumuşamasına yardımcı olur, geçmeyen öksürüğün geçmesi için destek sağlar. Muşmulayı yaş olarak tüketmek de boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelebilir, boğaz tahrişlerini önlemeye yardımcı olabilir. Muşmula sindirim sistemi için ideal bir besin kaynağı olabilir.
Kadınlarda adet döngüsünü düzenler
Ek olarak, muşmulanın özellikle doğurganlığın arttırılmasında ve erkeklerde prostat kanserinin önlenmesinde yardımcı olduğu saptanmıştır.
Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.
Sert iklimlere dayanıklı, güneşi seven, her iklimde yetişebilen ve hafif ekşimsi bir tadı olan alıç, değişik yörelerde değişik isimler almıştır. Bunlar; alıç, aluç, yemişen, ekşi muşmula, kuş yemişi gibi farklı isimlerdir.
Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişmektedir. Genelde eğrilen ve çoklu dalları olan muşmula ağacı bu özelliği ile tanınmaktadır.
Zayıflatır: Muşmula kilo verdirmede önemli besinler arasında yer alır. Bağırsak hareketlerini artırarak zayıflamaya engel olan unsurların ortadan kalkmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı muşmula hoşafı kilo vermek isteyenler tarafından yaygın olarak tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri