Pirinç ve bakır: Fiyat Değişebilir olsa da, bakır tipik olarak iki malzemeden en pahalısıdır. Pirinç için saf bakırdan daha düşük bakır içerir.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir.
Pirinç malzeme, bulunduğu alana ihtişam ve sofistike bir dokunuş katan güzel, parlak bir metaldir. Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Pirinç ve bakır: Sertlik
Metal olarak pirinç, bakırdan daha güçlü ve daha serttir. Sertlik metrikleri açısından, pirinç 3 ile 4 arasında değişen sertlik gösterir.
İlgili 25 soru bulundu
Pirinç eşyaların asıl rengi altına benzer bir sarı olması ile bilinmektedir. Çinko oranı fazla olan pirinç ise beyaz rengine dönüşmektedir. Metal gibi bir yapıya sahip olması ve kolay şekil alabilir olması da yine bu alaşımın özelliklerindendir.
Bununla birlikte, bronz ve bakırın fiyatı kaliteye göre değişebilse de, aynı malzeme parçası karşılaştırıldığında bakır tipik olarak en pahalı olanıdır.
Pirinç mamulleri düşük kıvılcım çıkma ihtimalinin gerekli olduğu durumlarda kullanılabilen yumuşak bir metaldir. Alaşım nispeten düşük bir erime noktasına sahiptir. İyi bir ısı iletkenidir. Pirinç mamulleri tuzlu sudan kaynaklanan galvanik korozyon dahil olmak üzere korozyona karşı dayanıklıdır.
Pirinç bir metal alaşımıdır, pirinç elde etmek için bakıra çinko katmanız gerekmektedir. Ve içindeki çinko oranları değiştikçe alaşımın özellikleri değişir. Bu şekilde farklı oranlarla elde edilen alaşımlar farklı amaç ve endüstrilerde kullanılmaktadır.
Vücuttaki temel minerallerden birisi olan bakır, kişilerin sağlıklı bir metabolizmaya, sinir sisteminin düzgün çalışmasına, güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmasını sağlıyor. Yetişkinlerde günlük bakır ihtiyacının ortalama 2,5 mg, çocuklarda 1-2 mg, bebeklerde ise 0.5 mg oranında olması gerekiyor.
Günlük en az 1 .5 mg bakır almak gerekir. Ama her şeyde olduğu gibi bakırı eksik almak da fazla almak da zararlıdır. 5 mg/ gün, özellikle de 10 mg/gün üzeri bakır alımı toksiktir. Bazı genetik hastalıklarda (Wilson hastalığı) bakır metabolizması kusurları fazla bakır birikimine yol açabilir.
Pilavı mutlaka geniş bir tencerede yapın, yayvan olarak pişmeli. Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur.
Külçelerin boyutları farklı olduğu için ağırlıkları da farklıdır, boyutları 20x3'ten başlar ve en büyük boyutu 50x5'tir ve her bir bakır külçenin en küçük ağırlığı 540 gramdır.
Kablonun değerini belirleyen ana etmen ihtiva ettiği bakır miktarıdır. Bir kablo ne kadar çok bakır bulunduruyorsa o nisbette değer kazanır. Genellikle 1 kg kablo yada 1 metre kablo örnek alınarak kablonun bakır oranı hesaplanır. Bir kablo % 30 ile % 75 arasında bakır ihtiva edebilir.
Pirinç eşyaları temizleme yöntemini seçerken saf mı yoksa kaplama mı olduğunu bilmeniz gerekir. Pirincin gerçekliğini kontrol etmek için mıknatısı yaklaştırın. Mıknatıs söz konusu eşyaya yapıştıysa pirinç kaplamalı demektir. Ancak mıknatıs değerli eşyanıza yapışmazsa o zaman gerçek pirinçtir.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır. Birey, kullanım şekline dikkat ederek belirtilen kararma sürecini hem geciktire hem de engelleyebilir.
Zamanla pirinç üzerinde, kullanımdan dolayı korozyon, oksitlenme, kararma, yağlanma veya kirlenme meydana gelmektedir. OK-159'un asidik karakteri sayesinde uygulama yapılan metal bu oluşumları söker atar ve ilk günkü parlaklığa geri dönmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri