osmanlı topraklarında bulunan kaleleri muhafaza ile görevli sipahilere tahsisi edilen tımarlardır. şimdiki sınır karakolları, kalekollar gibi görev ile eşdeğerdi. imparatorluğu idame ettirebilmek için sınır hattı önemliydi.
Müstahfız timarları belirli köy gruplarından tahsis olunur, gelirleri müşterek olarak ilgili tahrir kayıtlarında tesbit edilir, timar defterlerinde ise her birine düşen hisseler ayrı ayrı belirtilirdi. Kale müstahfızları genellikle kale içinde aileleriyle birlikte oturur, kaleden ayrılmamaları istenirdi.
- Mustahfız timarı, kale korumasında görevli olanlara verilen timardır.
Osmanlı ordusunda ise kaleleri koruyan askerlere müstahfız denilirdi.
Muhafız kelimesi ise koruyan ve muhafaza eden demektir. Osmanlı döneminde padişahı ve vezirleri korumakla yükümlü kişilere muhafız denirdi.
İlgili 44 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi
[2] Evlat, oğul.
Muhallefat, ölen şahısların geride bıraktığı tüm mal varlığı için kullanılan bir terimdir (Özcan, 2005, s. 406). Devlet adına çalışırken edinilen malların kamuya ait sayılması kuralına dayanılarak uygulanan müsadere işlemine göre şekil almıştır.
Osmanlı Devleti'nde timar tevcihinde esas yetki merkezdeydi. Bununla birlikte beylerbeyinin verebildiği timarlar da mevcuttur. Tezkiresiz timar diye adlandırılan bu timarların gelirleri genellikle düşüktür. Ama beylerbeyi bu timarları tevcih ettikten sonra merkeze bildirmek mecburiyetindeydi.
Beylerbeyinin kendi beratı ile tahsis ettiği tımarlara tezkeresiz tımar, bir tezkire ile merkeze teklif ettiği tımarlara tezkereli tımarlar denilmekteydi.
Tımar Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Mülkiyet yolu ile tasarruf olunan yerler (Mülk, tımar toprağı).
Osmanlılarda timar sistemi çerçevesinde timar sahiplerinin sefere götürmekle yükümlü oldukları tam teçhizatlı askere “cebelü” denilmektedir.
Tımar sistemi, Osmanlı İmparatorluğunda yaklaşık 480 yıl boyunca uyguladığı vergi ve arazi(tarla, toprak) işleme sistemiydi. Elinizdeki toprağın değeri yüzbin akçeden az ise ona ''Has'' denilirdi. ''Zeamet” ise yüz ile ikiyüz bin akçe değerindeki toprakları kapsayan dirlik türüne verilen isimdi.
Tımar sahibi olan sipahi ise devlete ait toprağı işleten, devletin reâyâdan alacağı vergileri kendi adına toplayan devlet görevlisi konumundaydı.
Tımar, en genel kapsamında devlete sağlanan tanımlanmış bir hizmet karşılığında ücret olarak toprak tahsis edilmesidir. Farsça bir kökten gelir, bu dildeki anlamı acı, ızdırap, sadakat ve bakımdır. Pek çok tarihçi bir kurum olarak Orta Çağ İslam toplumlarında, ikta adı altında uygulandığı görüşündedir.
Tımarlar da veriliş tarzlarına göre üçe ayrılır: Mustahfaz tımarı , eĢkinci tımarı , hizmet tımarı . Dirlik sahipleri gelirlerinin bir miktarını kendi geçimleri için ayırırlar, geriye kalanı ile sayısı gelirin büyüklüğüne göre değişen asker beslemekle yükümlü idiler.
Zeamet, Osmanlı İmparatorluğu toprak düzeninde yıllık geliri 20.000 akçeyle 100.000 akçe arasında olan topraklar ve bu topraklardan alınan vergidir. Eyalet merkezlerinde oturan üst düzey yöneticilere (hazine ve tımar defterdarına, sancaklardaki alay beylerine, kale dizdarlarına, divan kâtiplerine, vs.) verilirdi.
Feodalizm kelimesi, Latince feodum (tımar) ile taşınabilir değerli mal anlamına gelen Latin kökenli bir kelimeden türetilmiştir. Feodal toplumun siyasi örgütlenişi, koruyan-korunan (süzeren-vassal) ilişkisine dayanan hiyerarşik bir örgütleniştir. Merkezî otorite zayıftır, yerellik görülür.
Pronoia (çoğul pronoiai; Yunanca: πρόνοια, anlamı "önem" ya da "sağduyu") geç dönem Doğu Roma İmparatorluğu'ndaki birey ve kurumlara devlet gelirleri tahsis edilmesini sağlayan bir sistemdi. 11. yüzyıldan başlayarak 15. yüzyılda imparatorluk feth edilene kadar devam eden sistem, aynı dönemdeki Avrupa feodalizminden ...
İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemi.
Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı, daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı Devleti'ne geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi üretim yapmak ve vergi vermektir. Kelimenin diğer anlamı "koyun sürüsü"dür.
tahrir arasındaki günlük olarak yapılan işlemleri ihtiva ederdi. Tevcih, nakil, terfi, becayiş gibi sebeplerle hazırlanan timar beratları günü gününe bu defterlere kaydedilmekteydi2.
Tımar sistemi, Osmanlı'da devlet adına çalışan askerler ve memurlara hizmetleri karşılığında maaş vermek yerine, toprak tahsis etmek üzerine kurulu bir sistemdir. Kimi kaynaklarca Orta çağ İslam geleneğine, kimi kaynaklarca ise eski Hitit kültürüne dayandırılan sistemin, eski ismi İkta'dır.
Osmanlı'da tereke defterleri, hukuki tasniflerde Şer'iyye Sicilleri içinde yer almaktadır. Bu siciller, Osmanlı mahkemelerinde verilen kararların ve tutulan kayıtların toplandığı defterlerden oluşmaktadır4.
Mirasçı, mirasbırakanın ölümü durumunda, malvarlığının ve borçlarının tamamını yasal düzenlemelere veya vasiyetnameye göre pay alacak olan kişi yada kişilerdir. Yani, mirasçılar, ölen kişinin mal varlığındaki tüm aktifleri (varlıklar) ve pasifleri (borçlar) dahil olmak üzere mirasını devralırlar.
Ölenin geride bıraktığı mallar (tereke) ile ilgili yapılacak işlemler sırası ile şöyledir: 1) Techiz ve tekfin masrafları karşılanır. 2) Borçları ödenir. 3) Terekenin üçte birini aşmamak kaydıyla vasiyeti yerine getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri