Arapça kökenli bir sözcük olan müsteşrik, işrak kelimesinden türetilmiştir. İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir.
Dava veya iddiada gerçeğe uygunluk, doğruluk.
Bir konu üzerinde ayet ve hadislere dayanmak suretiyle yargıya varan, karar veren din düşünür ya da İslam bilgini müctehid olarak bilinmektedir.
1. Suçlayan, itham eden. 2. anlam kaymasıyle. Suçlanan, müttehem: Bu müttehim zevce ne diyecekti? (Hâlit Z.
Herhangi bir olay ya da gelişme hakkında yalan söyleyen, iftira atan ve kara çalan kişi ya da kişiler müfteri olarak bilinir. Yani yaşanacak ya da yaşanmış bir olayın Doğru olmayan kısmını söyleyerek iftira atan insanlar olarak öne çıkar. Eski dönem sözcükleri içerisinde yer alır.
İlgili 41 soru bulundu
Musahhar Kılmak kelimesi, bir yeri tamamen ele geçirmek ve orada hakimiyetini ilan etmek anlamına gelir. Musahhar etmek ise hem büyülemek hem de zapt etmek anlamında kullanılır.
Herhangi bir iş ya da farklı durumlar karşısında hak kazanma veya hakkı olma istihkak olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Türk Dil Kurumu açısından 'hak ediş olarak da ifade edildiğini söylemek mümkün.
İcra İflas Hukuku'nda düzenlenen ve haciz nedeniyle açılan istihkak davası ise borçlunun borcu nedeniyle yapılan haciz işlemi esnasında borçlu veya 3. kişiye ait olup olmadığı konusunda çekişmeli olan malların alacaklı tarafından haczedilmesi nedeniyle hak alacaklısı tarafından açılan davadır.
Bir borçlu hakkında haciz yapıldığı zaman, borçlunun olduğu düşünülen bir mala haciz konulur ve borçlu yahut bir başka üçüncü kişi o malın üçüncü kişiye ait olduğunu iddia ederse, bu malın mülkiyetinin belirlenmesi için açılan davaya istihkak davası denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
İlhak olunmuş. Sonradan katılmış, zam ve ilâve olunmuş, eklenmiş.
Teshir kelimesinden türetilmiş olan bu sözcüğün ilk anlamı büyülenmiş, birinin tesiri altında kalmış kimsedir. Musahhar sözcüğü, ele geçirilen şehirler ve ülkeler için de kullanılır. Musahhar kelimesinin anlamını örnek cümlelerle derledik. Meczup bir şeyin ya da birinin etkisinde kalmış olan kimse demektir.
“La ilahe illallah” dediğinizde bir nefsinizin giriş kısmına yani ajna çakraya dokunursunuz, o temizlenir sonra kalp çakraya dokunursunuz .
Kök Çakra Temizliği: Enerjiyi yeryüzünden alarak dünya alemine iletir. Doğa ile zaman geçirme, toprakla temas etme, evi düzenli tutma, kırmızı sebze meyve tüketimi, hayvansal protein alımı, dans etme ve vücudu sıcak tutmak enerji akışınızı değiştirmenizi sağlar. Böylelikle, çakra temizliğinin olmasına fayda sağlar.
1.Kök Çakra = Nefsi Emmâre. Öğretisi; ALÂK SURESİ, zikri; LÂ İLÂHE İLLÂ ALLÂH. 2.(SAKRAL) CİNSEL ÇAKRA = Levvâme Makamı, 2.Nefs Basamağı. Bu çakranın kontrol ve dengede tutulması bilinci aktive etmekle doğru orantılıdır.
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
Arapça lḥḳ kökünden gelen mulḥaḳ ملحق "ilhak edilmiş" sözcüğünden alıntıdır.
İlhak eden. İlâve eden, katan, ekleyen.
Mezâk - مذاق
خالص نیست. ممذوق الود. (از متن اللغة).
Müşteki, suç oluşturan eylemden zarar gören veya mağdur olan kişi olup diğer bir sıfatı şikâyetçidir.
müstehlik - Nişanyan Sözlük. Arapça hlk kökünden gelen mustahlik مستهلك “tüketen, helak eden” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça halaka هَلَكَ “tükendi, yok oldu” fiilinin mustafˁil vezninde X. etken fiil sıfatıdır.
Diğer adı Takipli İştirak olan Hacze Adi İştirak, alacaklının sonuçlanmamış olsa dahi devam etmekte olan dosyasının bulunması dahilinde haciz isteme hakkına sahip olması nedeniyle başka bir takibe katılmasıdır.
İİK m. 83'te kısmen haczi caiz olan şeyler sayılmıştır. Buna göre, her tür ücretler, maaşlar ve ödenekler, intifa hakları ve hasılatı, ilama bağlı olmayan nafakalar ve emekli aylıkları kısmen haczedilebilir.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri