Türkiye'de IBAN Türkiye'de uygulanmakta olan IBAN, 26 haneden oluşmaktadır. İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Kullandığınız kartın üzerinde müşteri numarası bulunup bulunmadığı, kartı veren bankaya göre değişkenlik gösterir. Müşteri hesap numarası, kart üzerindeki 16 haneli rakamın içinde yer alır. Kartın ön yüzündeki rakamlardan 7. ve 15. de dâhil olmak üzere 7.-15. arasındaki 9 rakam, müşteri hesap numarasını ifade eder.
IBAN numarası ve hesap numarası aynı şey değildir. IBAN, uluslararası para transferleri için kullanılan bir numaradır ve hesap numarasını, banka kodunu ve ülke kodunu içerir. Diğer yandan, hesap numarası, belirli bir banka şubesindeki belirli bir hesabı tanımlar.
Banka hesap numarası aynı zamanda IBAN olarak da bilinmektedir. IBAN kelimesinin açılımı ise International Bank Account Number olarak ifade edilebilir. Kelimenin Türkçe anlamının ise Uluslararası Banka Hesap Numarası olduğu bilinmektedir.
Rezerv olarak ayrılan alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir. Hesap numarası alanının oluşturulmasında bankalarımız arasında ortak bir standart yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de IBAN
Türkiye'de uygulanmakta olan IBAN, 26 haneden oluşmaktadır. İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Bankalar müşterilerinin bankada bulunan varlıklarını tanımlamak adına müşteri numarası kullanmaktadır. Bir bankada hesap açmanız halinde banka tarafından size özel bir müşteri numarası verilmektedir. Her bankanın müşteri numarası genelde 8 haneli rakamlardan meydana gelmektedir.
İnternet ya da telefon bankacılığı ile para transfer işlemi gerçekleştirildiği sırada IBAN veya hesap numarasında herhangi bir rakamın yanlış girilmesi paranın başka bir hesaba aktarılmasına sebep olur.
Ancak bu yöntemin tüketiciler için bazı riskleri var. TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, "Tüketicilerimiz dükkanlarında fiilen mal ve hizmeti aldıklarında eğer IBAN ver diyorlarsa parayı rahatlıkla gönderebilirler dolandırılma riski ile karşı karşıya değildirler.
Hesap numarası nerede yazar? Bankaların verdiği kartların üzerinde birden fazla numara görülebilir. Kişiye ait banka hesap numarası kart sahibinin isminin altında yer alır. Kişilerin internet üzerinden ya da mobil uygulamalardan açarak ulaşabileceği hesap bilgilerinde de hesap numaraları yazar.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Para göndereceğiniz kişinin IBAN'ını nasıl öğrenebilirsiniz? Para transferi yapacağınız kişilerin IBAN'larını doğrudan kendilerinden öğrenmeniz en sağlıklı yöntemdir. Pek çok bankanın web sitesinde hesap numarası girilerek IBAN karşılığını öğrenebileceğiniz çeviriciler sunulmaktadır.
Genelde ortak şekilde tüm bankalar için 12 haneli olarak ele alınır. Yan yana 4 rakam geldikten sonra arada boşluk bırakılarak yazılır. Böylece internet üzeri alışveriş yaparken ya da farklı amaçlar altında bu rakamlar kullanılır. Tabii bu bilgiler bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir.
444 00 00 - 0850 220 00 00 - 0850 258 00 00 Ziraat Bankası Müşteri İletişim Merkezi ile zamana ve mekana bağlı kalmadan bankacılık işlemlerinizi 7 gün 24 saat telefon ile gerçekleştirebilirsiniz.
Ziraat Bankasının sunduğu Bankkart ile kredi kartı ve banka kartı tek bir kartta buluşuyor. Kartınızın ön yüzünde kredi kartı numaranız yer alırken, arka yüzünde ise banka kartı numaranız yer alır.
Banka kartları üzerinde hesap numarasının bulunduğu pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Fakat birçok kişi kartın üzerinde yazan hangi numaranın hesap numarası olduğunu bilmemektedir. Banka hesap numarasını bulmak için kartın ön yüzündeki 4 parçalı olan ve 16 haneli olan numaraya bakılmalıdır.
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
Hesaba (IBAN'a) Para Gönderme Nasıl Yapılır? Hesaba para göndermek için, para göndermek istediğin kişinin Ad-Soyad bilgisini ve hesabına ait IBAN numarasını girmen yeterli.
Gönderici, banka hesabında yeterli tutar bulunması halinde, alıcının banka hesap bilgilerini girerek para transferini gerçekleştirmek için komut iletebilir. EFT, alıcının banka hesap numarası veya IBAN numarası ile kullanılabilir.
Yanlış yapılan havale işlemi iptal edilebilir. İşlemin yapıldığı zamana, paranın gönderildiği hesabın durumuna, bankanın politika ve kurallarına bağlı olarak havalenin iptal edilme durumu belli olur. Eğer iade işlemi gerekiyorsa yanlış havale işleminin çözümü hukuki yollarla yapılabilir.
Öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanın müşteri hizmetleri servisi aranarak, yanlış hesaba para transferi yapıldığı bildirilmeli. Eğer hesabın sahibi ile para gönderen aynı bankanın müşterisi ise; banka ile direkt iletişime geçerek konu hızlıca çözüme kavuşturulabilir.
EFT (Elektronik Fon Transferi) işlemleri genellikle bir kere başlatıldıktan sonra iptal edilemez. EFT işlemi, gönderen bankadan alıcı bankaya elektronik olarak para transferi yapılmasını ifade eder.
Kartın üzerine bak. Hesap no ve bir tane daha numara olacak 16'şar haneli. Ortadaki 8 haneli bitişik yazan Online şubede kullanacağın numaradır.
Ticari Müşteri numarası, şubeniz tarafından firmanız için özel olarak tanımlanır. Firma adına işlem yapacak her kullanıcı için firmanın müşteri numarası altına bir kullanıcı kodu tanımlanır. Bireysel müşteri numaranız varsa kullanıcı kodu olarak kullanabilirsiniz.
Bankacılık Kanunu'nda müşteri kavramı tanımlan- mamış olsa da yukarıda bahsi geçen 76. madde hükmünden bankaların hizmet verdikleri tüm gerçek ve tüzel kişiliklerin bankanın müşterisi olarak kabul edileceği anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri