Müşteri odaklı bir pazarlama stratejisi, müşterilerin ihtiyaçlarına ve çıkarlarına öncelik verir. Reklam, satış ve promosyon kararları alınırken olur. Odak noktası, müşterilerinizin şirketinizin ürün veya hizmetlerine neden ihtiyaç duyduğunu anlamaktır.
Müşteri odaklı pazarlama anlayışı öncelikle işletme yönetiminin müşteri odaklı olarak ürün ve hizmet sunmanın önemini benimsemesini ve bu anlayışı çalışanlarına da benimsetmesini gerekli kılan, ürün ve hizmetlerin sunumunda müşteri istek ve ihtiyaçlarını merkeze koyan bir pazarlama anlayışıdır.
Müşteri Odaklı Strateji Nedir? Müşteri odaklı bir strateji, yeni müşteriler bulmaya önem vererek satın alabilecek herkese ürünlerinizi satmak yerine, müşterilerinizin mümkün olan satın alma paylarının artırılmasına odaklanmalıdır.
Müşteri odaklılık, koşulsuz müşteri memnuniyeti değil; doğru müşteriye, doğru zamanda, doğru fiyat ile doğru teklifin yapılmasıdır. Müşteriye hak ettiği düzeyde hizmet verilmesidir. Müşteri odaklı yapılarda her müşteri eşit değildir. Önce müşteri tanımının, sonra da iyi müşteri tanımının yapılması gerekir.
Müşteri odaklılık, olumlu bir deneyim sağlamak ve uzun vadeli ilişkiler kurmak için müşterinizi ilk sıraya ve işinizin merkezine koymaya dayanan bir iş stratejisidir. Bir işletme olarak bu strateji kullanışlıdır çünkü yeni müşteriler edinmek, mevcut müşterileri elde tutmaktan daha pahalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Müşteri odaklı bir pazarlama stratejisi, müşterilerin ihtiyaçlarına ve çıkarlarına öncelik verir. Reklam, satış ve promosyon kararları alınırken olur. Odak noktası, müşterilerinizin şirketinizin ürün veya hizmetlerine neden ihtiyaç duyduğunu anlamaktır.
Bu nedenle yeni yönetim anlayışı hizmet sunum sürecini müşterilerin taleplerine daha cevap verebilir hale getirmek için müşteri odaklı yö- netim anlayışını benimsemiştir.
Modern pazarlama anlayışı, müşteri odaklı yaklaşımı sayesinde, hedef kitlenin istek ve ihtiyaçlarını daha iyi tespit ederek, onlara uygun hizmet ve ürün sunumu sağlar. Bu sayede, potansiyel müşteriler, sadık hedef kitleler haline gelir ve firma için daha uzun süreli işbirlikleri sağlanabilir.
Pazar odaklı uygulamalar, işletmelerin tüketici ihtiyaç ve beklentilerini en kısa sürede karşılayacak stratejileri belirlemeleri, söz konusu stratejilerin tüm işletme çalışanları tarafından benimsenerek uygulanması şeklinde açıklanmaktadır.
Müşteri ilişkileri yönetimi uygulama sürecinin dördüncü aşamasını oluşturan, bu son aşamada, her müşterinin gereksinimine uygun ürün ve hizmet sunmak için, kişiye özel kitlesel pazarlama anlayışına gereksinim duyulmaktadır.
Stratejik İşler
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
Pazarlama planlaması, işletme amaçları doğrultusunda hazırlanan ileriye dönük pazarlama hedefleri ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak olan pazarlama stratejileri, taktikleri ve programlarının hazırlanması işlemidir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Müşteri beklentilerini karşılayan, müşteri edinme stratejisi geliştiren ve müşteri odaklı olan işletmeler, ürün ya da hizmetlerini ve süreçlerini daha kaliteli ve müşteri açısından daha tatmin edici şekilde gerçekleştirmektedir.
Pazar kültürü dış odaklılığı, rekabetçiliği ve verimliliği vurgulayan ancak durağan ve kontrol yönü de bulunan örgütsel ortamları ifade eder (Berrio, 2003; Pennington vd., 2003).
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Ürün odaklı pazarlama yaklaşımında amaç ürünün rekabetçi avantajını artırmaktır. Böylece işletme rekabetçi üstünlüğü elde edeceğini planlar.
Eğer müşteri ilişkilerini yönetmede müşteri odaklı olmak istiyorsak, yeni ölçüm araçlarını kullanmayı bilmemiz gerekmektedir. En fazla kullanılan teknikler; fokus grupları, dayanışma panelleri, kritik olay tekniği, müşteri anketleri olarak gösterilebilir.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Araştırmada öncelikle müşteri tatminini etkileyen faktörler belirlenmiştir. Bu faktörler; “sunulan özel hizmetler, personel hizmetleri, hizmetin sunulma hızı, fiziki unsurlar, promosyonlar ve kolaylıklar, müşteri ilişkileri, ulaşım ve güvenlik” şeklindedir.
Müşterileriniz memnun olduklarında markaya inanır ve sadık olurlar. Bu sadık müşteriler markalara sürekli iş imkanı sağlar ve gelirin önemli bir bölümünü oluşturur. Müşteri kaybetmek, işletme gelirinize ve müşteri kaybı sayılarınıza büyük zarar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri