Sol böbrek ağrısına böbrek taşları, böbrek enfeksiyonu, böbrek iltihapları, yaralanma veya böbrek kanseri neden olabilir. Böbreklerde oluşabilecek enfeksiyon veya su alımının az olmasından kaynaklı sorunlar da sol böbrek ağrısı nedenleri arasındadır.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
Sağ böbrek ağrısı ile birlikte idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrar renginde değişiklik (bulanık, koyu veya kanlı), idrar yapamama veya idrar tutamama gibi idrar problemleri de görülebilir. Bu belirtiler genellikle böbrek enfeksiyonu veya böbrek taşı gibi idrar yolu hastalıklarının göstergesidir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtınızın alt kısmında veya karınızın alt tarafında hissedilir. Bunun yanı sıra, böbrek ağrısı sıklıkla idrar yaparken de hissedilebilir. Eğer böbrek ağrısını düzenli olarak yaşıyorsanız veya ağrınız şiddetli ve sürekli ise, bir doktora başvurun.
İlgili 16 soru bulundu
Böbrek ağrısının en temel belirtisi, karın ve sırt bölgesinden yanlara vuran bir ağrıdır. Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder.
Bol su içmek: Bol su içmek, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye ve böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler kullanmak: Ağrı kesiciler, böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık kompres yapmak: Ilık bir havlu veya sıcak su torbası, ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulanabilir.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
Çoğu zaman sırt ağrısıyla karıştırılır. Sol böbrek ağrısına böbrek taşları, böbrek enfeksiyonu, böbrek iltihapları, yaralanma veya böbrek kanseri neden olabilir. Böbreklerde oluşabilecek enfeksiyon veya su alımının az olmasından kaynaklı sorunlar da sol böbrek ağrısı nedenleri arasındadır.
İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda sık görülen bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar olduğunu kaydeden Demir, şöyle devam etti: 'İdrar yapma esnasında ve sonrasında ağrı ve yanma varsa kendiliğinden geçmesini beklemeyin. İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbreklere zarar verebilir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
Bol bol su içerek yeniden sağlıklı bir şekilde çalışmaları için onlara yardımcı olabilirsiniz. Ağrınız geçti ya da biraz olsun hafiflediyse sağlıklı böbrekler için günde 8-10 bardak su içmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Limon Suyu: En bilinen böbrek ağrısı bitkisel çözüm yöntemlerinden biri de taze limon suyu!
Böbrekler; karnın üst bölgesinde, vücudun sağ ve sol tarafında olmak üzere iki adet bulunan iç organlardır. Darbe gibi dış etkenler ya da çeşitli iç hastalıklar nedeniyle böbreklerde oluşan, karnın üst kısmında ya da sırt bölgesinde genellikle tek taraflı hissedilen şiddetli ağrı, böbrek ağrısı olarak adlandırılır.
Böbrek Enfeksiyonu: Pyelonefrit adı verilen bu enfeksiyon türü, her iki böbreği tutabilir, ancak genelde tek böbrekte görülür. Sırtta ve yanlarda kaburgaların altında ağrı hissine yol açar. Ateş ve İdrar yolu enfeksiyonları ile birlikte de seyredebilir.
Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
Genellikle gelip giden ağrılara şeklinde kendisini belli eden böbrek taşına bağlı ağrılar bazı hastalarda hiç fark edilemeyecek kadar hafifken, bazılarında ise çok şiddetli olabilmektedir. Hastalar genellikle bu şikayeti "bel ağrısı, yan ağrısı veya böğür ağrısı'' olarak tanımlarlar.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri