Mevzuatta yer alan düzenlemeler gereğince, sulh ceza hakimi veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amir tarafından verilen önleme araması kararı/emri ile; kişilerin üstleri, araçları, özel kâğıtları ve eşyaları görevli ve yetkili kolluk tarafından aranabilir.
Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Dolayısıyla; önleme araması sırasında, aracın sadece gözle görünür yerleri değil, torpido gözü, bagaj ve koltuk altları gibi bölümleri de aranabilecektir.
Önleme araması, suçun işlenmeden önüne geçilmesi için yapılır ve güvenlik amacını taşır. Adli aramada ise, işlendiği iddia edilen bir suç veya suça teşebbüs vardır ve adli aramada fail veya failler ile suç delillerinin elde edilmesi maksadıyla özel hayatın gizliliği ve korunması hakkına sınırlama getirilir.
Kişinin aracının gözle görülen yerlerinde arama yapılabilir. Araçların görünmeyen yerlerinin ve torpido kısımlarının açılması istenemez ve arama yapılamaz. Görünmeyen yerlerde arama yapılabilmesi için; kolluk amirinin yazılı veya acele hallerde sonradan yazıya geçirilme şartıyla sözlü emiriyle yapılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Önleme araması kararını vermekle Sulh Ceza Hâkimleri yetkilidir. Önleme araması kararı verilebilmesi için yönetmeliğin 20. Maddesinde de belirtildiği gibi “makul bir sebebin” bulunması gerekirken, adli aramalarda ise “makul bir şüphenin” bulunması gerekir.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Arama şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılabileceği gibi, bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla da yapılabilir. Birinci tür aramaya “adli arama”, ikinci tür aramaya ise “önleme araması” denilmektedir. Bu itibarla arama hem koruma, hem de önleme tedbiridir.
PVSK m.4/A ve Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği m.27 hükümleri ile kolluğa, "umma" derecesinde makul şüphe ile arama kararı veya emri olmaksızın kişi ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkileri tanınmıştır.
Bu konuda da değişikliğe gidilmiş ve 6 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6526 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile önleme dinlemesinin kararını Ankara Ağır Ceza Mahkemelerinin vereceği belirtilmiştir.
Konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan özel işyerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamaz.
Avukatın üstü ise, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali hariç, asliye ceza mahkemesinin veya sulh ceza mahkemesi- nin görev alanına girip de yargılaması ağır ceza mahkemesinde olanlar da dahil avukatın üzeri ve yanında taşıdığı eşya, otomobili ve kullandığı diğer araçlar aranamaz.
5188 sayılı yasa 7. maddesi uyarınca yapılacak üst aramaları dedektör, duyarlı kapı gibi araçlar yardımıyla; bagaj, çanta v.s. yi ise X-ray cihazından geçirerek yapabilir. Elle üst arama veya bagaj ya da çantaların elle kontrolü ise, ancak genel kolluk kuvvetleri tarafından yapılabilir. demektedir.
"Yönetmelikte hâkim kararı olmaksızın arama yapılmasına imkân tanınmaktadır. Anayasa'nın 20. maddesinin anılan hükmü açık olup gecikmesinde sakınca bulunan bir hâl olmaksızın usulüne uygun verilmiş hâkim kararı dışında başka bir merciin kararıyla arama yapılması mümkün değildir.
Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu'nun (PVSK) 4/A maddesi hükümleri gereğince polis “durdurma ve kimlik sorma” yetkisine sahiptir. Bu yetki kapsamında, polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması durumunda kişiler ve araçlar durdurulmaktadır.
Avukatların üstünün aranmaması müdafaa görevinin serbestçe yerine getirilmesi için kabul edilen bir meslek ayrıcalığı olup, önleme aramalarında geçerlidir.
Anayasa Mahkemesi (AYM), bekçilere 'el ile dıştan arama' ile gösteri yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla 'önleyici tedbir alma' yetkisi veren düzenlemeyi iptal etti.
yeni mahkeme kararına göre anayasaya aykırı bulundu. ve bu nedenden dolayı bekçilerin bu yetkilileri. anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. yani. artık el ile bekçinin arama yetkisi bulunmamaktadır. böyle bir durumla karşılaştığınızda. bekçiyi nazikçe uyarmayı.
polisin üst arama yetkisi vardır lakin karışıklığa sebep olan husus şudur. polis cebinizi eliyle yoklamak suretiyle arayabilir fakat elini cebinize sokamaz. çantanızı açıp göstermenizi isteyebilir ve çantayı dışarıdan eliyle yoklayabilir fakat elini çantanızın içine sokamaz.
Haksız arama suçunun meydana gelmesi için bir kamu görevlisinin hukuka aykırı olarak bir kişinin üzerini veya eşyasını aramasıyla oluşmaktadır. Kişinin vücut bütünlüğüne yasal zorunluluk olmadığı müddetçe dokunulamayacaktır.
polis, asker ve bekçi!( bekçilere bu yetkinin verilmesi çok tartışmalı bir olaydı) haricinde hiç kimsenin çanta ve üst arama yetkisi yoktur. ayrıca polis ve askerin, makul bir şüphe durumunda arama iznine gerek duymadan üst ve araç arama yetkisi vardır.
Somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunması, Başka şekilde delil elde edilmesinin mümkün olmaması, Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerini şüphelinin kullanması Hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilmesi aranmaktadır.
Aranacak yerlerin sahibi veya eşyanın zilyedi aramada hazır bulunabilir; kendisi bulunmazsa temsilcisi veya ayırt etme gücüne sahip hısımlarından biri veya kendisiyle birlikte oturmakta olan bir kişi veya komşusu hazır bulundurulur (CMK md 120). Kişinin avukatının aramada hazır bulunmasına engel olunamaz.
Sadece el ile arama yapılamıyor. Ancak bu durum sosyal medyada çarpıtılarak Hakimler X-Ray'den de geçirilmeyecek, hiçbir şekilde aranamayacak şeklinde lanse ediliyor. Yasal olarak Hakimlerin üstü aranamaz. Bu durum Mahkeme kararıyla da tescillenmiş durumda.
Elkoyma nedir? (CMK m.123 - m.134)
Eşyanın sürekli olarak devletin mülkiyetine geçirilmesine “müsadere” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri